Navždy nevydrží. Pravda o skladování masa v mrazáku
Mrazák je určitě výborný vynález. Umožňuje nám skladovat potraviny po neuvěřitelně dlouhou dobu. Přesto však mnozí z nás přeceňují jeho schopnosti a potraviny v něm skladují až příliš dlouho. To může vést k řadě problémů, z nichž ten nejméně zásadní je ztráta potravin. Mezi zásadnější problémy však může patřit snězení a tím způsobené zdravotní problémy.
Pokud jste se dostali k většímu množství masa, ať už výhodnou koupí či snad darem, s nejvyšší pravděpodobností se rozhodnete ho zamrazit. Nesmí se vám však stát, že na něj zapomenete a šuplík v mrazáku otevřete třeba až za několik let. Šuplík vám totiž neodhalí zásobu trvanlivých potravin, ale hromadu znehodnocené a nepoužitelné hmoty.
Na věky to nejde
Maso nepatří mezi nejtrvanlivější potraviny, a v ledničce ho můžete skladovat jen několik dní. Pokud se však rozhodnete ho zamrazit, drasticky zvýšíte jeho životnost. Mrazák navíc dokáže udržovat potraviny déle čerstvé, tudíž si do něj můžete odložit řadu produktů, které momentálně nestíháte zpracovat. V neposlední řadě pak nízká teplota mrazáku zabraňuje šíření nebezpečných patogenů v jídle.
Důležité je však nepropadat pocitu, že maso můžete v mrazáku nechat věčně. Je sice ideální mít vždy po ruce zásobu potravin, ale vždy je důležité v oblasti potravin pracovat i s časem.
Mějte ty správné obaly
Maso rozhodně do mrazáku nemůžete dávat nezabalené. Jen tak ho strčit do mikrotenového pytlíku však také nutně nemusí stačit – pokud máte možnost svoje maso vakuovat, rozhodně je vhodné k ní přistoupit. Pokud vám však vybavení vaší kuchyně neumožňuje podnikat takovéto operace, snažte se alespoň použít čistý mikrotenový sáček, ze kterého vymáčknete co nejvíce vzduchu a dobře ho zavážete. Tím zajistíte, že k masu se nedostanou vnější vlivy.
Vhodným kandidátem pro skladování mraženého masa jsou pak různé plastové krabičky. Disponují gumovým těsněním, kterým v nich vzniká uzavřená atmosféra. Navíc se na ně snadně lepí štítky, na které si můžete napsat například datum zamražení masa. Získáte tím úžasný přehled o svých kuchyňských operacích.

Čas a teplota vždy hraje roli
I když je maso zamražené, stále podléhá zubu času a dochází v něm k řadě procesů. Tyto procesy jsou pak o to urychleny, když je maso nedostatečně zabaleno, nebo je zamraženo pomalu. Tím vším pak mražení snižuje kvalitu masa. Nutně se vám sice nemusí stát, že měsíc zamražený flák bude nejedlý – pravděpodobně to však nebude ten nejšťavnatější kousek, který jste kdy ochutnali. Proto můžete čas spotřeby masa velmi zvýšit i správným zabalením.
Teplota je dalším důležitým faktorem při dlouhodobém skladování potravin. Obecně platí, že teplota -18° je pro skladování mražených potravin ideální. Důležité je také mrazák příliš často neotevírat, aby se do něj nedostalo moc vzduchu, kvůli kterému pak potraviny vysychají.
Konkrétní časy zamražení se však mnohdy i drasticky liší u jednotlivých typů masa. Proto se vyplatí znát způsoby, jak každému druhu věnovat péči šitou na míru.
Drůbež je nevyzpytatelná
Kuřecí a krůtí maso je obecně velmi vratké a citlivé na změny teplot v okolí. Pokud jej skladujete v lednici, vydrží vám maximálně pár dní, než se z něj začne linout nepříjemný zápach.
Mrazák jeho životnost drasticky zvyšuje, ale rozhodně je vhodné maso co nejlépe zabalit – tedy použít vakuový obal, pokud je to možné. Velké kusy kuřecího a krůtího tak můžete skladovat až 10 měsíců. Menší kusy se doporučuje zkonzumovat maximálně do půl roku.
Vepřové a uzeniny – co s nimi?
Vepřové maso můžete v lednici skladovat přibližně 5 dní – v mrazáku pak jde o přibližně o 8 měsíců. Zde však hraje důležitou roli tučnost masa. Čím tučnější maso je, tím kratší je jeho doba spotřeby. Takový bůček se tak vyplatí ho zkonzumovat maximálně do dvou měsíců. Jako další příklad mohou sloužit uzeniny, které jsou často velmi tučné a proto se u nich vyplatí řídit se datem spotřeby od výrobce, či je také zamrazit, ale maximálně na dobu jednoho až dvou měsíců.

Hovězí maso podobně jako vepřové
Hovězí maso je na tom podobně, jako to vepřové. V lednici vydrží přibližně pět dní, v mrazáku ho pak můžete skladovat až po dobu jednoho roku. U mletého masa však buďte obezřetní. Vyplatí se jej zamrazit co nejkratší dobu po jeho namletí. Také tučnost je zde důležitým faktorem, podobně jako u vepřového. Mleté maso pak spotřebujte maximálně do jednoho až dvou měsíců, u tučného i kratší dobu.
Ryby a vnitřnosti
Jako u ostatních typů masa, i u ryb hraje tuk důležitou roli. Nepříliš tučné ryby v mrazáku vydrží až osm měsíců, ty velmi tučné pak maximálně tři. Vnitřnosti jsou na tom s limitem své spotřeby podobně – v lednici je možné je skladovat až 3 měsíce, stejně jako ryby. Zakoupené ryby by však podobně jako mleté hovězí měly být co nejčerstvější a měly by být zamrazeny co nejkratší dobu po jejich zakoupení. Jedině tímto způsobem dosáhnete maximálního času spotřeby.
zdroje: toprecepty.cz ireceptar.cz kondice.cz rodicka.cz