Na tohle Češi na trzích největší fronty, ale zelinář varuje: Nehodil bych to ani do kompostu
Zelináři i výživoví odborníci varují před jednou z nejoblíbenějších potravin všech Čechů. Při špatném skladování může být toxická a zdraví nebezpečná. Mnoho z nás přitom varovné signály přehlíží.
Češi je milují, ročně jich zkonzumují více než těstovin nebo rýže a když je přivezou farmáři na trhy, stojí se na ně přímo fronty. Největší historii u nás mají knedlíky, ale skutečně nejčastější přílohu běžných moderních Čechů jsou brambory. A oblíbené jsou i jako hlavní chod, třeba jen tak na loupačku. Brambory ale mohou být i životu nebezpečné. Víte, jak takovou bramboru poznat?
Proč jsou některé brambory nebezpečné?
Brambory obsahují solanin, což je toxin, který může být ve vysokých dávkách pro lidský organismus nebezpečný. Za běžných okolností je jeho množství v bramborách nízké, ale existují faktory, které jeho podíl zvyšují. Množství solaninu zvyšuje v bramborách například světlo. Vystavení světlu vede k tvorbě chlorofylu, která způsobuje, že začnou brambory zelenat. Právě to je známkou toho, že je v bramborách také zvýšené množství solaninu.
Jak už jsme zmínili, jednou z příčin zvýšeného množství solaninu je právě vystavení slunci. Jedná se tedy o špatný způsob skladování brambor, které by měly být uskladněny ve vlhku, chladu a ve tmě. Ideální teplota pak činí kolem čtyř stupňů Celsia.

Rovnou do koše, mají jasno odborníci
Brambory ale nikdy neskladujte v lednici a pokud jim nemůžete zajistit správné podmínky, raději je kupujte po menších sáčcích. To je daleko vhodnější. V lednici totiž ztrácejí brambory chuť a mění se jejich struktura. Špatné skladování pak vede k tomu, že se brambory kazí nebo klíčí. Pokud si tak koupíte přehnané množství brambor a budete ho nesprávně skladovat, můžete potraviny znehodnotit nebo se vystavit zdravotnímu riziku.
„Pokud nemůžeme zajistit alespoň základní podmínky, je skutečně vhodnější větší zásoby nedělat a potřebné množství hlíz si nakupovat v maloobchodě průběžně,“ má jasno předseda Českého bramborářského svazu.
„Není se ale čeho obávat, stačí dodržovat jednoduché pravidlo: Před tepelnou úpravou důsledně odstraňujte klíčky i zelené části slupky a výrazně naklíčené či zelené brambory namiřte rovnou do koše,“ dodává nutriční specialistka Adéla Tichá.
Toxin, který může i zabíjet
Po odříznutí sice může ve zbytku brambory zbýt trocha solaninu, ale ta se vyluhuje do vody při vaření. Na kilo brambor se totiž za jeho bezpečnou dávku považuje až 200 miligramů. Konzumace nadměrného množství solaninu se může projevovat nevolností, křečí v oblasti žaludku nebo neurologickými potížemi. V extrémních případech ale může dojít i k zástavě srdce a úmrtí, smrtelná činí dávka kolem 400 miligramů.

Falešná představa, která vás může stát zdraví
Mnoho lidí přitom nazelenalé brambory vybírá schválně, protože si myslí, že jsou zelené, protože jsou ještě nezralé. Domnívají se tak, že doma dozrají, déle vydrží a nenaklíčí tak rychle. Přitom je tomu přesně naopak a zelené brambory už mají své nejlepší dny za sebou. A co černé skvrny na hlízách? Ty jsou naprosto neškodné a nemusíte se jich tak obávat. Jsou většinou výsledkem mechanického poškození nebo je způsobí námraza.
Jak poznat kvalitní brambory
Čerstvé a kvalitní brambory nepoznáte podle barvy. Měly by být na omak tvrdé, bez zelených skvrn, ideálně i bez černých, které značí mechanické poškození. Neměly by na nich být klíčky a samozřejmě ani známky hniloby. Čím je slupka hladší, tím je kvalita brambory vyšší. Naopak scvrklé brambory se mohou brzy začít kazit nebo plesnivět. Vybírejte i podle typu, A se hodí na salát, B je univerzální a C slouží pro kaši nebo knedlíky.
Toxin solanin ale nenajdete pouze v bramborách, ale například také v nezralých zelených rajčatech. Ty ho dokonce obsahují ještě více, jedno rajče až 25 miligramů! Výtažek ze čtyř nenaklíčených brambor už ovšem dokáže zabít i dospělou krysu… Právě proto jeden z českých zelinářů, Jan K. na svých facebookových stránkách uvedl, že by zelené brambory nehodil ani do kompostu. Nechtěl by totiž riskovat, že otráví zvěř.
Zdroje: akademiekvality.cz, denik.cz, jimejinak.cz