Lidl prodává Čechy milovanou pochoutku jen za 29,90 Kč. Mizí takovou rychlostí, že by se i Zátopek zastyděl
Lidl nabízí v akci pochoutku, která neodmyslitelně patří k létu. Vyjde na 29,90 Kč/kg, ale nasytí celou rodinu. Milují ho děti a nesmí chybět na žádné párty ani grilovačce.
Jak je jednou v akci, oficiálně začíná jeho sezóna. Češi ho milují na jaře i v létě a je nepostradatelnou součástí každé grilovačky. Nesmí chybět ani u bazénu nebo na dovolené. Je osvěžující, má minimum kalorií a dobře hydratuje. Víte, o čem mluvíme? Od středy 7. do neděle 11. května nabízí Lidl vodní meloun se slevou 40 %. Z původních 49,90 Kč ho tak pořídíte za 29,90 Kč za kilo.
Jak meloun připravit
Řetězec tím oficiálně zahajuje melounovou sezónu, kterou Češi milují. Meloun si můžete připravit na mnoho způsobů, v letáku najdete například kilový smetanový jogurt řeckého typu značky Pilos za 59,90 Kč. Na slano si ho můžete připravit s Burratou, půl kila jí vyjde na 59,90 Kč. Stačí přidat trochu balzamikového dresinku a pár lístků bazalky a osvěžující salátek je na světě. Ten můžete přidat k masu. Meloun totiž skvěle doplní každou grilovačku. I na ty Lidl myslí, v letáku aktuálně zakoupíte ve slevě oštěpek na gril, sušickou klobásu, špekáčky, grilovací tyčinky nebo vepřovou plec. A připravit si můžete i vynikající melounovou limonádu s ledem a mátou.
Obsah kalorií je nízký. Navíc skvěle hydratuje
Mnohé možná překvapí, že se melouny oficiálně řadí mezi bobule. Převážně se pěstují v teplém klimatu, vynikající melouny lze ale vypěstovat i u nás. Dokonce jsou sladší, to kvůli delší době zrání. A třeba na Kolínsku se pěstovaly už v 17. století.
Podle Kalorických tabulek je to asi 30 kcal na 100 gramů. Obsahují převážně sacharidy, nicméně v nich nechybí ani pořádná dávka vitamínů a minerálů. Melouny jsou bohaté na céčko, které podporuje imunitní systém, dále na vitamín A pro zdraví očí a kůže. Navíc jsou plné vody, takže pomáhají v teplém počasí hydratovat organismus.
Jak koupit perfektně zralé ovoce
Při koupi dbejte na několik zásadních pravidel. Pokud je dodržíte, snížíte šanci, že si domů odnesete nezralý nebo naopak přezrálý meloun. Vybírejte už podle slupky. Ta by měla být neporušená, bez otlačenin nebo prasklin a hlavně by měla být matná. Lesklá značí o nezralosti ovoce.
Na jedné straně má meloun vždycky výraznější skvrnu, která se svou barvou liší od zbytku plodu. Jde o místo, na kterém meloun ležel na zemi. Skvrna by měla být žlutá. Pokud je bílá nebo zelená, meloun opět není zralý. Když je na skvrně hodně našedlých strupů, značí to, že bude ovoce obzvlášť sladké. Jedná se o cukr. Moučné melouny bývají sice velké, ale lehké. Na váze tak nešetřete.

Jak ho vypeckovat, nakrájet a skladovat
Koupit můžete buď už meloun bez pecek, nebo se ho můžete pokusit vypeckovat sami. Není to ostatně nic složitého, zvládne to každý. Prodávají se na to i speciální vypeckovávače. Vzhledem k tomu, že se pecky nachází v jedné linii uprostřed dužiny, je ale můžete snadno vypíchnout jen vidličkou či malým nožíkem.
Mnohým dělá problém i krájení. Přeřízněte meloun napůl, otočte dužinou na prkénko a ostrým nožem ho začněte krájet na zhruba třícentimetrové plátky. Poté plátky přeřízněte v opačném směru tak, aby vznikly kousky ve tvaru, který připomíná hranolky.
Celý meloun skladujte při pokojové teplotě, nicméně servírujte ho jedině vychlazený. Tak totiž chutná nejlépe. Meloun v chladničce chraňte před oschnutím fólií, můžete ho také nakrájet na kousky a nechat zamrazit. V lednici vydrží rozkrojený na polovinu asi dva nebo tři dny.
Zdroj: lidl.cz, jenfit.cz, idnes.cz