Tohle levné jídlo dělaly babičky před výplatou. Dnes se do něj zbláznili nejlepší fitness trenéři světa
Asi všichni máme tento pokrm spojený hlavně se školní jídelnou. Ale o jeho prospěšnosti věděly už naše babičky. Jeho výhodou vždy byla, a pořád je, hlavně nízká cena. Proto ho vařily babičky hlavně před výplatou, kdy už v rodinném rozpočtu nezbývalo peněz nazbyt. Se zvyšováním životní úrovně a hojnosti potravin se od něj postupně trochu upustilo, ale dnes je to znovu hit.
Zbláznili se do něj ti nejlepší fitness trenéři světa, kteří ho milují pro jeho jednoduchost a výživovou hodnotu, která se rovná těm nejznámějším superpotravinám. Hodí se v tréninku, k budování svalů i při redukční dietě. A vařit ho lze snad na sto způsobů. Věříme, že alespoň jeden z nich vám určitě zachutná.
Jídlo, které za málo peněz zasytilo celou rodinu
Čočka a luštěniny obecně byly odedávna vyhledávanými pokrmy, které dokázaly s minimálními finančními výdaji nasytit velké množství strávníků. Naši předci si luštěniny dopřávali téměř denně, k našemu modernímu jídelníčku měl ten jejich na míle daleko. Místo masa měli čočku nebo hrách. Obyčejná hnědá čočka se vařila na kyselo, s její pomocí se zahušťovaly polévky nebo se přidávala do karbanátků. Zatímco naši předci znali čočku výhradně hnědou, my máme dnes spoustu jiných možností.
Beluga čočka vypadá luxusně, a přitom skoro nic nestojí
Černá, drobná a tak trochu připomínající kaviár, pokrm, který vyvolává punc luxusu. Nerozváří se, nemusí se dopředu namáčet a využijete ji v salátech, jako přílohu k masu nebo do pomazánek. Má chuť lehce připomínající oříšky a vysoký obsah prospěšných látek, jakými jsou bílkoviny, vláknina a vitamíny skupiny B. Současné kuchyňské trendy jsou pro zařazení čočky do jídelníčku jako stvořené. Černá čočka je skvělou ozdobou misek neboli bowls, salátů, příloh i nápaditých polévek. Dnešní kuchaři s ní umí perfektně pracovat. Chytře využívají její výživovou hodnotu a zároveň těží z vizuálního efektu. Drobounká zrnka černé čočky nejen skvěle chutnají, ale i dobře vypadají jako ozdoba rozličných pokrmů.

Fitness trenéři ji milují
Výživoví poradci a fitness trenéři ji hojně doporučují svým klientům, kteří se snaží shodit nějaké to kilo navíc, a zároveň chtějí udržet vyvážený a kvalitní jídelníček. Beluga čočka obsahuje vysoké množství škrobu. Vysoký podíl vlákniny je důvodem k tomu, aby se obsažený škrob a další živiny uvolňovaly do těla postupně a nedocházelo k výkyvům krevního cukru. Beluga čočka je stoprocentně bezlepková, takže je skvělým doplňkem jídelníčku celiaků a dalších lidí s potravinovými intolerancemi. Čočka je skvělou alternativou ke konzumaci masa, které není ve velkém množství vůbec zdravé. Zatěžuje organismus a s jeho zvýšenou konzumací se pojí problémy s cholesterolem, cukrovkou nebo cévními potížemi.

Součást veganského i vegetariánského jídelníčku
Lidé vyznávající veganský a vegetariánský způsob stravování by měli luštěniny včetně čočky zařazovat pravidelně do svého jídelníčku. Poskytují jim bohatý zdroj bílkovin, které by jinak získali v živočišné stravě. Stejnou službu poskytnou také ořechy, semínka a listová zelenina. Luštěniny jsou základním kamenem rostlinného způsobu stravování a svým konzumentům přináší spoustu zdravotních benefitů.
Čočka byla roky považována za chudé jídlo. Na stolech se nejčastěji objevovala krátce před výplatou, když už v peněžence nezbylo na maso. Lidé si dříve její vlastnosti plně neuvědomovali, ale my dnes víme, že je bohatým zdrojem živin a prospěšných látek, které jsou nezbytnou součástí zdravého organismu. Má nízký podíl tuků, vysoký obsah vlákniny a bílkovin, dokáže zasytit na dlouhou dobu a díky postupnému uvolňování škrobu udržuje hladinu krevního cukru v rovnováze.
zdroje: denik.cz, toprecepty.cz, idnes.cz, nutritiouslife.com, researchgate.net, eatingwell.com