Těmto potravinám se vyhněte obloukem: Většina Čechů je má v komoře. Ale můžou být těžce jedovaté
Jídlo je součástí našeho každodenního života. Často ale ve snaze urychlit přípravu večeře nebo ušetřit místo v batohu při výletě sáhneme po jednoduché formě občerstvení. Málokoho ale napadne, že i jídlo, které má vydržet několik let, může představovat skrytou hrozbu. Je jen zapotřebí ji dokázat odhalit včas.
Některé problémy můžeme odhalit hned, stačí jen jeden pohled. Na jiné ale potřebujeme vědět, co nám vlastně říkají. Pokud tedy z komory vytáhnete trvanlivou plechovku s jídlem, nespoléhejte na to, že je v pořádku. Ono to tak totiž být nemusí. I když datum na obale říká něco zcela jiného. To, co nám na první pohled může připadat jen jako estetická vada, může ve skutečnosti být skrytá hrozba. A ve skutečnosti velmi závažná.
Některé obaly jsou hlasitější než siréna, přesto je ignorujeme
Není nic jednoduššího, než si do tašky na kempování nebo několikadenní výlet zabalit plechovku, kterou máme v zásobě. Plechovku, jejímž obsahem má být jídlo, které nás na cestách zasytí. Plechovku, která ale místo vytoužené svačiny může znamenat zdravotní riziko. Při jejím otevírání je dobré věnovat pozornost jasným náznakům, které nám říkají, že s obsahem není něco v pořádku. A některé z nich na nás doslova křičí.
Pokud je plechovka viditelně zdeformovaná, je vidět, že prodělala náraz, může to být prvním varovným signálem, ale nemusí. I při nárazu mohl obsah zůstat nepoškozen, co bychom ale rozhodně přehlížet neměli, je zvuk. Zvuk, který plechovka vydá ve chvíli, kdy ji otevřeme. Pokud si dáváme oblíbenou limonádu nebo pivo, těšíme se na zasyčení plechovky při jejím otevření. Pokud ale tento zvuk uslyšíte ve chvíli, kdy otevíráte konzervu s jídlem, rozhodně se neradujte. Naopak. Takovou konzervu rychle vyhoďte.

Nezvyklým zvukem to začíná, další signály se nabalují
Právě syčivý zvuk je prvním znamením, že obsah konzervy již není v pořádku. Obvykle se poté přidá ještě nepříjemný zápach a můžeme si všimnout, že konzistence není taková, jak jsme zvyklí. A pokud by nás ani toto neodradilo, je zapotřebí si uvědomit, že právě konzervované jídlo je ideálním prostorem pro množení Clostridie botuli. Bakterie, která miluje prostředí bez kyslíku, a proto si právě konzervy vybírá jako svůj domov. Obsah dokáže infikovat botulotoxinem, přírodním jedem, který si jako svůj cíl v lidském těle volí nervový systém.
Otravu tímto jedem zpočátku nemusíme poznat. Usídlí se v našich nervosvalových vláknech, kde blokuje přenos vzruchů. Ve chvíli, kdy nervový systém vyšle tomu svalovému informaci, informace se po cestě nenávratně ztratí. A tak se nemoc začne projevovat jako postupné ochabování svalů. Pokud včas nezasáhne lékař, postihne dýchací systém a způsobí smrt. Otrava je rychlá, první příznaky se objevují většinou 12–72 hodin po pozření kontaminovaného jídla.
Pro skladování volte potraviny s menším rizikem
Nemusíte se ale hned vzdát všech trvanlivých potravin nebo výletů do přírody, protože si nebudete moci sbalit oblíbenou svačinu. Existují potraviny, které jsou pro dlouhodobé skladování vhodné a infekce při jejich pozření nehrozí. Takovou potravinou jsou například suché plodiny – rýže, hrách, fazole nebo luštěniny. Stejně tak si ale na „horší časy“ můžeme odložit i superpotraviny – quinou, chia semínka nebo například zázvor. V případě masa můžeme místo konzervy sáhnout po mase sušeném, takzvaném jerky mase. Riziko ale nehrozí jen u kupovaných konzerv, i domácí konzervování má svá pravidla, která je dobré dodržovat.

Nikdy, opravdu nikdy neukládejte do komory maso, zeleninu nebo naložené luštěniny, které pouze zavíčkujete. Takové potraviny je potřeba sterilizovat, musí projít dostatečným teplotním šokem, aby se zamezilo vzniku plísně a nebezpečné Clostridie. Na pomoc si v takovém případě ideálně vezměte i tlakový hrnec, díky němu budete mít jistotu, že víčko na sklenici drží opravdu pevně. Potraviny skladujte v chladu, a pokud se vám sklenice nebo konzerva nezdá v pořádku, neriskujte. Vždy ji raději vyhoďte a smiřte se s tím, že jste přišli o pár peněz nebo zeleniny z letní zahrádky. Je to mnohem menší riziko, než se infikovat nebezpečnou Clostridií.
Zdroj: denik.cz, dtest.cz, tasteofhome.com, yahoo.com