Kolik čokolády jíst denně, abyste tělu spíše pomohli, než uškodili
Čokoládu jistě kdekdo z nás naprosto miluje. Existuje tolik produktů, ve kterých je obsažena a všechny jsou lahodné. Někteří z nás by se čokoládou nejraději tláskali celý den. Existují však důvody, proč to s čokoládou nepřehánět. Nemusela by vám totiž udělat úplně dobře.
Čokoláda je něco, na čem by řada z nás nejraději přežívala každý den. To je sice teoreticky možné, ale způsobilo by vám to celou řadu problémů. Ač se to pro někoho může zdát jako překvapivé, s konzumací čokolády se pojí řada pozitiv – i zdravotních. Jak se však říká, nic by se nemělo přehánět. A zrovna u čokolády to platí obzvlášť.
Může být čokoláda prospěšná?
Ač se to pro někoho může zdát jako poměrně překvapivá skutečnost, konzumace čokolády s sebou nese celou řadu zdravotních benefitů – zejména právě ta hořká. Pomáhá například zlepšovat krevní tlak a celkově zdraví vašeho srdce.
Na toto téma byla provedena celá řada studií. Často se však nezaměřovaly na konzumaci čokolády, jako takové, ale spíše jejích jednotlivých složek. V rámci experimentů pak jedinci, kteří konzumovali produkty obsahující látky vyskytující se v čokoládě, výrazně méně často umírali na problémy spojené se srdcem, než jedinci, kteří konzumovali placebo.

Čokoláda lepší než zelenina?
Může být čokoláda lepší, než zelenina? Co to je za otázku? říkáte si pravděpodobně. Existují však momenty, kdy čokoláda skutečně může být vhodnější volbou, než zelenina.
Pokud se budeme bavit o dietě, při srovnání tabulky čokolády a misky salátu bude vítězem salát. Pokud se však budeme bavit o komplexnější problematice, situace se začne poněkud zamotávat.
Pokud se snažíte zhubnout a lámete si hlavu nad tím, proč jste vůbec přibrali, může za to zpravidla neaktivní životní styl, ale hlavně nezdravá strava. A právě umírněná konzumace čokolády vám může pomoci při zažehnání chuti na další sladké věci, jako jsou pro mnoho z nás oblíbené dortíky a další zákusky.
Každý druh je jinak zdravý
Každý druh čokolády má pak své vlastnosti, které se mnohdy drasticky liší – hlavně v souvislosti se zdravím. Většina z nás pravděpodobně konzumuje hlavně mléčnou čokoládu. Ta pak obsahuje vysoké množství tuku a cukrů a proto nezřízená konzumace takových produktů může vést k příbytku váhy, případně ke zhoršení stavu vašich zubů.
Bílá čokoláda je pak na spektru drastičnosti dopadů na těch nejspodnějších příčkách. Jedná se o produkt vytvořený z kakaového másla, cukru a sušeného mléka. Podíl cukrů a tuků je pak v takové čokoládě skutečně vysoký.
Ideální volbou je tedy konzumace hořké čokolády – respektive tak hořké, jak unesete. Čím více hořká čokoláda, tím méně přidaných produktů, které mohou být pro vaše tělo zátěží.

Pozitiva flavanolů
Hlavním faktorem, který ovlivňuje zdravotní účinky čokolády, je pak látka v ní obsažená – flavanol. Flavanoly jsou pak obsaženy v samotné kakaové hmotě. Ta je však při výrobě míchána s celou řadou produktů, jak bylo zmíněno výše. Proto je hořká čokoláda ideální volbou pro vpravení flavanolů do těla.
Flavanoly jsou antioxidanty, které v lidském těle likvidují takzvané volné radikály. Dokážou snižovat inzulinovou rezistenci, stejně tak jako například krevní tlak, ale dokážou pomoci například i s protahováním a elasticitou cév.
Flavanoly jsou chemicky velmi křehké látky – čím více je čokoláda při výrobě zpracovávána a obohacována, tím méně flavanolů přežije a zůstane tak ve výsledném produktu. Právě i tohle je důvodem, proč je hořká čokoláda ideální volbou.
Jak to nepřehnat?
Jak se však říká – všeho s mírou. Nic by se nemělo přehánět a i konzumace čokolády je něco, co je lepší držet v určité únosné míře, pokud si nechcete zadělat na zdravotní problémy. Jedním a asi nejčastějším z nich je pak hlavně nárůst vaší váhy a problémy s tím spojené.
Proto je vhodné, jak jsme zmiňovali dříve, konzumovat co nejméně mléčné a bílé čokolády a zaměřit se na tu hořkou. I u ní je však doporučená výše denního dávkování, kdy se doporučuje nepřekročit množství 30–60 g denně. V případě, že byste tuto hranici výrazně překročili, dostanete se do bodu, kdy budete během dne konzumovat přílišné množství kalorií. A pokud nemáte na denní bázi dostatečný energetický výdej, může se vám to dlouhodobě vymstít.
zdroje: ireceptar.cz jakzdrave.cz verywellhealth.com iglanc.cz nationalgeographic.cz