Kefír, kysané podmáslí, nebo acidofilní mléko: Který z nich je tukožrout, co nakopne spalování tuků?
Zdravé hubnutí je postaveno na dobře nastaveném kalorickém deficitu, ale věděli jste, že správný výběr mléčných produktů může boj s kily usnadnit? Probiotické kultury ve fermentovaných nápojích zasytí, podpoří trávení a dodají i energii.
Podíváme se blíž na kefír, kysané podmáslí a acidofilní mléko. Které z těchto „mlíček“ pro vás bude nejlepší a které by ve vašem hubnoucím jídelníčku rozhodně nemělo chybět?
Společným znakem je boj se zlými bakteriemi
Zmíněné pochoutky mají podobné zdravotní přínosy, ale v detailech se liší. Všechny sice patří mezi kysané mléčné produkty, při jejich výrobě se ale do mléka přidávají různé kultury, které mohou výslednou chuť, vůni, texturu i efekt na tělo výrazně ovlivňovat.
Jejich největším přínosem je obsah prospěšných bakterií, které štěpí mléčný cukr a snižují tak v nápoji obsah laktózy. To ocení hlavně lidé, kteří ji špatně snášejí. Pro ně jsou kysané mléčné výrobky často jedinou cestou, jak si na mléku mohou pochutnat.
Benefity ale pocítí i ti, kteří s trávením mléka nemají problém. „Hodné“ bakterie osídlí střevo, kde bojují proti těm „zlým“, a tím posilují celkovou obranyschopnost těla.
Kaloricky si jsou všechny tři nápoje víceméně podobné, jen kefír je o něco tučnější. Právě on ale bývá odborníky do diet doporučován nejčastěji. Může se totiž pochlubit vyšším zastoupením jedné významné makroživiny.

Kefír je králem bílkovin
Kdybychom z těchto tří měli korunovat vítěze do diety, byl by to právě kefír. Je totiž bohatý na probiotika a hlavně bílkoviny, které podpoří pocit sytosti, a vede tak k menšímu příjmu kalorií. Bílkoviny také pomáhají budovat a udržet svalovou hmotu, což je základním předpokladem zdravé redukce váhy.
Kromě mléčných bakterií obsahuje i kvasinky, které mu dávají jeho typickou chuť. Tradiční kefír bývá dokonce jemně perlivý, protože při kvašení laktózy vzniká oxid uhličitý a trocha alkoholu ethanolu. To z něj dělá osvěžující svačinku, na které si po tréninku rád pochutná nejeden sportovec.
Kefír není oblíbený jen u nás. Na Kavkazu ho horští pastevci popíjeli dokonce před 5000 lety a připisovali mu také pozitivní vliv na dlouhověkost, pro kterou je tato oblast dodnes známá.
Acidofilní mléko – významný zdroj živin
Acidofilní mléko je skvělým zdrojem často nedostatkového vitaminu B12, který je stěžejní pro energii i správnou funkci nervové soustavy. Vzniká, když se kravské mléko nechá zakysat bakteriemi Lactobacillus acidophilus, které snižují pH tekutiny a dodávají jí tak výrazně kyselou chuť.
Do diety se hodí, ale pozor na ochucené a doslazované varianty, které u něj bývají časté. Nadbytek cukrů vám s kily zatočit nepomůže. Pro dietní režim jsou vhodné pouze neslazené varianty, což platí i pro ostatní zmíněné produkty. Vyplatí se číst také etikety a vyhýbat se plnotučným výrobkům.
Kysané podmáslí má nejméně tuku
Ideálním adeptem do diety je ale kysané podmáslí, které má ze zmíněné trojice nejméně kalorií. Obsah tuku se u něj pohybuje pouze mezi 0,5 až 1,5 %. Pokud tedy chcete snížit kalorický příjem, bude vaším věrným spojencem. Jeho chuť je jemná, takže může vyhovovat i lidem, kteří kysané produkty moc nemusí. Oproti kefíru má ale méně bílkovin, takže vás nezasytí nadlouho.

Na regálech obchodů si u něj dejte pozor na názvosloví. Při výrobě másla vzniká jako vedlejší produkt podmáslí, které ale samo o sobě nemusí mít benefity fermentovaných nápojů. Ty přicházejí až s kysaným podmáslím, které se vyrábí smícháním podmáslí a kysaného mléka.
Takto upravený produkt obsahuje dostatek vápníku a také až dvakrát víc lecitinu, antioxidantu důležitého pro mozek a nervovou soustavu, než plnotučné kravské mléko.
Nejlepší jsou spolu
I když má kefír ze zmíněných kysaných lahůdek kalorií nejvíc, právě on se považuje za onu „tukožroutskou” potravinu“, která pomáhá při hubnutí především svým celkovým vlivem na metabolismus.
Díky obsahu probiotik ale podporují všechny tři nápoje zdravé trávení a pomáhají také při nadýmání – i když přechodně mohou tento problém spíš zhoršit. Při redukci váhy je pak příjemný i pocit lehkosti, který se projeví při dlouhodobějším popíjení. Abyste s nimi ale dosáhli opravdu pozitivního výsledku, odborníci doporučují užívání kysaných výrobků střídat. Jejich kombinace tak může být při cestě za štíhlostí vaší tajnou zbraní.
Kefír, kysané podmáslí i acidofilní mléko mohou být skvělými pomocníky a ke zdravému životnímu stylu rozhodně patří. Nejsou ale žádným zázračným řešením, protože úspěšné hubnutí se vždy řídí kalorickým deficitem – a neobejde se ani bez správného jídelníčku, ani bez pravidelného pohybu.