Jedna z nejnenáviděnějších chutí ze socíku je zpět. Tenhle blaf lidé hltají a nemohou se ho nabažit
V české kuchyni byly dříve naprosto běžné, na konci 20. století však jejich obliba klesla, protože byl dostatek jiných surovin. Češi na ně proto začali zapomínat a mysleli, že jsou jen pozůstatkem minulosti, pro který není na moderním talíři místo. A tak byly téměř vymýceny z českého jídelníčku.
S otevřenými hranicemi se však našinci začali vydávat do všech koutů světa a s překvapením zjistili, že i jinde je tento pokrm rozšířený a oblíbený, a proto mu opět dávají šanci. Nic lepšího pro své zdraví nemohli udělat, protože obsahem zdraví prospěšných látek strčí do kapsy i ta nejzdravější světová jídla. Tohle jídlo, některými označované jako blaf, lidé opět hltají a nemohou se ho nabažit.
Výživné jídlo se opět vrací na scénu
Spousta lidí se dnes a denně honí za zdravým životním stylem. Řeší se nutriční hodnoty přijímaných pokrmů, kupuje se jen to nejlepší a nejzdravější, co lze na trhu dostat. Občas je však úplně zbytečné shánět superpotraviny, které se dovážejí z opačného konce světa, když i u nás existuje něco, co je extrémně výživné, i když trochu opomíjené. Zatímco kvůli nedostatku dalších potravin se dříve konzumovaly naprosto běžně, dnes k nim ještě pořád dost lidí zaujímá odmítavý postoj, aniž by tušili, o jak prospěšné živiny se vlastně ochuzují.
Zdravé, chutné a levné
Pokud si myslíte, že výživné a zdravé suroviny musí stát hromadu peněz, jste na omylu. Ledvinky, které obsahují vysoký podíl prospěšných látek, koupíte za pár korun. Ve vzácných případech můžete na prodejních pultech narazit na ledvinky jehněčí a telecí, nejčastěji jsou však prodávané a konzumované ledvinky vepřové a hovězí. Právě ledvinky z hovězího obsahují až pětkrát více vitamínu B12, než kolik je doporučená denní dávka pro dospělou osobu.

Obsah vitamínu B2 je dvojnásobný. Velmi hodnotné jsou ledvinky i na selen, který je významným posilovačem imunitního systému. Obsah tuku je velmi nízký, proto se ledvinky hodí i při dietním režimu. V neposlední řadě s jejich pomocí dodáte tělu omega 3 mastné kyseliny a také proteiny. Orgánové maso, do něhož kromě ledvinek spadají i játra, srdce či plíce, je podle odborníků mnohem výživnější než maso svalové, a přitom jej lze koupit i několikanásobně levněji.
Co je dobré při přípravě ledvinek vědět?
Ledvinky jsou velmi zdravé, ale není to s nimi tak snadné, jako třeba s kuřecím prsem, které je prakticky ihned připravené k vaření. Ledvinky chtějí čas a péči, ale stonásobně vám vložené úsilí vrátí na talíři. V první řadě byste měli vědět, že ledvinky by se měly kupovat vždy v syrovém stavu, v prověřeném řeznictví, kde máte jistotu čerstvosti a nezávadnosti. Z ledvin je třeba důkladně vyřezat bílé části neboli zbytky močovodů. Nebojte se toho, že budete muset třeba ledvinu rozkrojit, u přípravy to ničemu nevadí. Očištěné ledviny propláchněte ve studené vodě, zalijte mlékem a nechte uležet do druhého dne. Mléko z ledvin odstraní typický zápach a výsledné jídlo bude ještě lepší. Před samotnou přípravou maso ještě několikrát spařte a znovu opláchněte. Takto nachystané ledvinky už můžete připravit podle konkrétního receptu, na který máte chuť. Z ledvinek lze vykouzlit spoustu zajímavých jídel, na nichž si pochutnáte. Asi nejznámější a nejrozšířenější úpravou je restování. Ledvinky na cibulce podávané s rýží jsou rychlým a nutričně výživným jídlem vhodným k obědu i večeři.

Všeho s mírou
Ačkoliv jsou ledvinky bezesporu zdravé, kvůli zvýšenému obsahu cholesterolu a purinů by je neměly konzumovat osoby, které mají s těmito látkami problém. Těhotné ženy by je měly jíst jen výjimečně, a to kvůli vysokému obsahu vitamínu A, který není ve velkém množství zdravý pro vyvíjející se plod. Panika však není namístě, protože stejně jako u všech dalších potravin platí, že se má jíst všechno, ale s mírou.
Ledvinky a zvířecí vnitřnosti obecně už dávno nejsou jen pozůstatkem socialistických jídelen, dnes se podávají i v těch nejvyhlášenějších restauracích jako vybraná pochoutka plná živin a vitamínů. Jejich přípravy se nemusíte bát. Správné očištění, propláchnutí a spaření z ledvinek vykouzlí jemné maso vhodné na přípravu rozličných jídel.