Hygienici varují: 92 % Čechů dělá při přípravě ryby zásadní chybu. Koledujete si o pěkný průšvih
Ryby jsou lehké, zdravé a k létu prostě patří. Jenže sotva je vybalíte z obalu, začínají malé pasti, o kterých většina lidí ani neví. Místo šťavnaté pochoutky pak můžete servírovat zkažený oběd nebo si zadělat na zdravotní potíže.
Dali byste si rybu na grilu, pečenou v troubě nebo jemně osmaženou na pánvi? V létě je to skvělá volba! Je lehká, rychle hotová a tělu dodává cenné látky. Jenže právě ryby patří mezi potraviny, které Češi doma připravují s překvapivými zlozvyky. Jeden z nich přitom může být vyloženě nebezpečný.
Ryby v Česku podceňujeme
Zatímco průměrný Evropan sní ročně přes 25 kilo ryb, u nás je to sotva šest kilo. Přitom jde o jeden z nejhodnotnějších druhů masa, protože obsahuje omega-3 mastné kyseliny, kvalitní bílkoviny a minimum nasycených tuků. Podporuje tak zdraví srdce, mozku i cévního a imunitního systému.
I když se často mluví i o negativních faktorech, které s sebou ryby na jídelníčku přináší, pozitivní argumenty převažují. Důležité je zajímat se o to, odkud ryby pocházejí a jak je správně zpracovat, abychom se vyhnuli působení případných patogenních mikroorganismů nebo parazitů.

Nejčastější chyba při přípravě ryb
Většina Čechů dělá navzdory doporučení hygieniků jednu zcela zbytečnou a zároveň i nebezpečnou věc – omývá ryby před přípravou pod tekoucí vodou. Tento zvyk ale nedává smysl. Voda může narušit strukturu masa, zhoršit výslednou chuť a ztížit rovnoměrné propečení.
Hlavním problémem je ale to, že se bakterie z povrchu ryby snadno roznesou po kuchyni, zvlášť pokud máte ve dřezu další nádobí nebo zeleninu, a mohou způsobit nepříjemná onemocnění jako třeba salmonelózu.
Pokud není ryba znečištěná, vůbec ji nemyjte a rovnou se vrhněte na její zpracování. V opačném případě ji stačí otřít vlhkým hadříkem nebo papírovou utěrkou. Nic víc není potřeba, protože tepelná úprava spolehlivě zlikviduje bakterie, které by mohly způsobit potíže.
Spokojenost s rybím chodem
Aby vám ryba udělala na talíři radost, držte se několika pravidel: Skladujte ji vždy v lednici při teplotách těsně nad 0 °C a zajistěte, aby s ní nebyly v kontaktu žádné další potraviny, které by mohla kontaminovat. Než ji začnete připravovat, vytáhněte ji na chvíli ven, aby se ohřála na pokojovou teplotu. Při vaření tak zůstane šťavnatější.
Důležité je také tepelné zpracování. Vnitřní teplota by měla dosáhnout alespoň 63 °C, jedině tak se spolehlivě zbavíte všech potenciálně škodlivých bakterií. V kuchyni používejte samostatné prkénko jen na ryby a pracovní plochu vždy pečlivě vyčistěte houbičkou s jarem nebo dezinfekcí.

Rybí paradox: dobrá, nebo špatná potravina?
O rybách se mluví i v souvislosti s nevyhovujícími podmínkami jejich chovu a škodlivými látkami, které se v jejich tělech mohou hromadit. Je pravda, že se v nich koncentruje to, co do oceánů vypouštíme. Jde o toxické látky nebezpečné pro lidský organismus, například rtuť, olovo nebo PCB. Platí to ale hlavně u velkých a dlouhověkých druhů jako je mečoun, žralok, tuňák nebo královská makrela.
Nejbezpečnější volbou na konzumaci tak bývají malé mořské ryby, jako jsou sardinky nebo sleď. Z našich sladkovodních druhů si pak můžete bez obav pochutnávat na pstruhovi, candátovi nebo oblíbené vánoční klasice v podobě kapra. Pokud ale kupujete ryby, vždy se vyplatí zapojit pátrací mód a sledovat jejich původ a zda se jedná o certifikované zdroje.
S trochou informací může být ryba nejen zdravá, ale i bezpečná pochoutka, kterou si nejen v létě můžete užívat na sto způsobů. Doporučované množství je dvě až tři porce týdně. Pro většinu lidí je to ideální způsob, jak tělu dodat cenné omega-3 mastné kyseliny, bílkoviny a minerály.
Nejlepší cestou, jak si ryby užívat bez obav, je pak také střídání různých mořských a sladkovodních druhů s různým poměrem tuku a kupovat je čerstvé. Tak budete mít jistotu, že pro sebe i své blízké chystáte jídlo, které tělu prospívá.