Farmář prozradil: Takto poznáte, že byly jahody postříkány chemií. Jednoduchý způsob
Kvalita potravin je důležitá pro stále více spotřebitelů. Nejspíš nikdo nechce konzumovat ovoce, které bylo postříkáno průmyslovými pesticidy a hnojivy. Zkušený farmář nyní prozradil, jak si doma můžete ověřit, jak na tom jsou jahody, které jste si právě zakoupili. A rozhodně k tomu není nutné mít ve sklepě plně vybavenou laboratoř.
V poslední době se těší velké oblibě farmářské trhy. Ne vše, co se na nich prodává, by ovšem skutečně prošlo přísnými kritérii, která stát stanovuje pro označení potravin jako „bio“ nebo „z ekologického zemědělství“.
Momentálně v Česku máme období jahod. Ty se nyní prodávají téměř na každém kroku, jejich kvalita ale může být značně rozdílná. Jednou z věcí, která nám nedává spát, je chemie, potenciálně použitá při jejich pěstování.
Pesticidy, které obvykle brání škůdcům a plísním, aby ovoce napadli, se mohou totiž dostat přímo do jahod. Například sušením mrazem (lyofilizací) se ve výsledném výrobku pesticidy koncentrují přibližně desetkrát více než v čerstvém ovoci – a to i ty, které se v čerstvé podobě vyskytují jen ve stopových množstvích.
Nezávislé testy, například u lyofilizovaných jahod, odhalily desítky různých pesticidních reziduí. Některé z nich jsou dokonce v Evropě zakázané a výrobce si je tak musel obstarat z Číny či USA.

Jak doma zkontrolovat jahody
„Když jahodu přejedete mokrým hadříkem a v kapkách vody zůstane mastný povlak, pravděpodobně obsahuje zbytky tukových pesticidů,“ popsal zkušený farmář, jako poznat povrchově aplikované pesticidy.
Naopak fungicidy (prostředky proti plísním), které se vstřebávají přímo do rostliny, už hadříkový test nezachytí. Pomoci vám ale může, pokud ovoce před konzumací omyjete vodou a slabým roztokem octa. Velkou část reziduí to totiž může odplavit.
Co říkají testy a kontroly?
V Česku se kontrolám nelíbí především zpracování sušených jahod. Spotřebitelská organizace dTest zkoumala celkem 17 vzorků této oblíbené pochoutky. Výsledek? Pouze čtyři z nich vyhověly kritériím.
Kontroly SZPI ukazují, že přibližně 12 % potravinových šarží vůbec neprojde. Ovoce se přitom řadí k nejrizikovějším kategoriím, často kvůli pesticidům a fungicidům.

Co ještě můžete udělat doma?
Kromě hadříkového testu můžete využít testovací proužek, který je určený přímo k rozpoznání chemikálií v potravinách. Jeden typ byl vyvinut na pražské VŠCHT. Zvážit můžete také pořízení speciálního mycího prostředku na ovoce a zeleninu.
Nejdůležitější je ale pochopitelně vědět, odkud vaše jahody pocházejí. Vyhněte se podezřele vypadajícím stánkům u silnice, kde prodejci často nedovedou uspokojivě doložit, kde přesně k jahodám přišli. Spolehnout se ale můžete na své vlastní jahody, případně můžete nakoupit od soukromníka přímo z vaší obce.
Můžete také využít prodejny zdravé výživy nebo farmářské prodejny, kde seženete nejen ovoce v odpovídající kvalitě. Nevýhodou může být vyšší cena. Stále ale platí, že zdraví je k nezaplacení. Pokud tedy můžete, určitě tuto možnost alespoň zvažte.