Recept starý 5000 let: Přírodní lék ničí záněty, čistí krev a srovnává cukr. Vyrobte si ho za pár minut
Když zatoužíme po rovnováze a hledáme úlevu od civilizačních neduhů, často se obracíme k moudrosti našich předků. V zaprášených klášterních knihovnách tak znovu objevujeme recepty, které podle všeho dokážou tlumit skryté záněty, pročistit cévy a pomoci tělu znovu nastolit metabolickou harmonii. A jeden takový prastarý lék si můžete připravit sami doma během pár minut.
Snaha o návrat k přírodě, bylinkám a tradičním postupům tu byla vlastně vždycky. Čím dál častěji totiž zjišťujeme, že to, co roste na zahrádce nebo co věděly už naše prababičky, dokáže podpořit naše zdraví víc než doplňky stravy z lékárny. V obyčejných rostlinách se totiž skrývá celá laboratoř účinných látek, které spolupracují v dokonalé synergii. A my se dnes podíváme na jednu z těch vůbec nejsilnějších.

Tajemství z hliněných tabulek
Jedna z nejúčinnějších rostlin, které mají pozitivní vliv na naše zdraví, je česnek. Ale ne jen tak o stroužku na topinku. Mluvíme o koncentrované síle ve formě česnekové tinktury, konkrétně o receptu známém jako „tibetský lék“. Legenda praví, že byl objeven v roce 1972 v jednom tibetském klášteře, zaznamenaný na hliněných tabulkách starých údajně až pět tisíc let. Ať už je to s tou historií jakkoli, recept samotný a jeho popularita, kterou mu u nás zajistil mimo jiné léčitel Bedřich Burkoň, svědčí o tom, že je vyzkoušený generacemi. Už Tibeťané mu přisuzovali schopnost zásadně pročistit organismus. Měl údajně rozpouštět tukové a vápenaté usazeniny v cévách, vracet jim pružnost, a tím pádem pomáhat regulovat vysoký krevní tlak. Tedy to, čemu lidově říkáme „čištění krve“.
Proč zrovna česnek a líh
Možná si říkáte, že přece jíte česnek syrový, tak už děláte maximum. Samozřejmě, i to je nesmírně zdravé. Jenže česnek je nabitý sloučeninami síry, z nichž ta nejdůležitější je alicin. Tato látka se silnými antibiotickými účinky vzniká až mechanickým narušením stroužku. Problém je, že alicin je poměrně nestabilní. A proto alkohol, v tomto případě kvalitní líh, funguje jako dokonalý konzervant. Dostane z česneku nejen alicin, ale i další látky, které jsou rozpustné pouze v tucích či alkoholu, a které byste z česnekové topinky nezískali. Alkohol navíc v těle mírně rozšiřuje cévy, čímž pomáhá těmto účinným látkám dostat se rychleji a efektivněji do celého krevního oběhu.
Lékárnička proti zánětům i na cévy
V první řadě tinktura funguje jako mocný bojovník proti zánětům. Působí proti bakteriím, virům i plísním. Proto se používá především jako prevence v chřipkovém období nebo jako podpůrný lék při nachlazení, angínách či problémech s dýchacími cestami. Pomáhá rozpouštět hleny a usnadňuje vykašlávání. Kromě toho je prospěšná pro naše cévy a srdce. A tím, že pomáhá regulovat tuky v krvi, prospívá i celkovému metabolismu. Právě odtud pramení i tvrzení, že kúra může pomoci stabilizovat hladinu cukru v krvi, i když primárně působí právě přes očistu cév a podporu metabolismu tuků.

Jak si elixír připravit podle Tibeťanů
Na tinkturu budete potřebovat přesně 350 gramů oloupaného, kvalitního česneku (ideálně českého, který nebyl chemicky ošetřen proti klíčení) a 200 mililitrů 60% lihu, který seženete v lékárně. Pokud neseženete 60% líh, lze použít i silnou, co nejčistší vodku (minimálně 40 %), ale 60% líh by byl nejlepší. Během přípravy se vyhněte použití kovových nástrojů. Česnek by neměl přijít do styku s kovovým nožem ani lisem, aby nedošlo k oxidaci. Použijte keramický nůž, dřevěné drtítko nebo třecí misku. Česnek tedy oloupejte a co nejjemněji rozetřete nebo rozdrťte. Vzniklou kaši vložte do skleněné nebo keramické nádoby s těsnícím uzávěrem. Zalijte lihem, pečlivě uzavřete a protřepejte. Nádobu uložte na deset dnů do lednice. Po deseti dnech směs přeceďte přes husté, čisté plátno (ne kovové sítko). Snažte se z drti vymačkat co nejvíce tekutiny. Čistou, lehce nazelenalou tinkturu vraťte do čisté lahve a nechte ji v lednici ještě tři dny dojít. Teprve poté je připravena k použití.
Jak se tinktura používá
U tibetského receptu je zásadní i způsob užívání tinktury. Užívá se totiž jen po kapkách, které se kapou do malého množství mléka nebo vody vždy před jídlem. První den začněte jednou kapkou před snídaní, dvěma před obědem a třemi před večeří. Druhý den pokračujete čtyřmi kapkami před snídaní, pěti před obědem a šesti před večeří. Takhle postupujete až do pátého dne, kdy použijete patnáct kapek před večeří. Šestý den se začněte dávku snižovat. Patnáct kapek ráno, čtrnáct v poledne, třináct večer. Takto pokračujete až do desátého dne. Od jedenáctého dne se pak užívá 25 kapek třikrát denně, dokud celou lahvičku nespotřebujete. Tato očistná kúra by se podle tradice měla provádět pouze jednou za pět let. Její síla je prý taková, že častější opakování není žádoucí.
Zdroje: pmc.ncbi.nlm.nih.gov, denik.cz, medicalnewstoday.com, healthline.com, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov