Tohle české jídlo rozcupovalo Ameriku: Lidé po něm jdou jako psi po kosti a zoufale prosí o recept
Tak jsme zase jednou světoví. České jídlo zaplavilo celou Ameriku a šílenství začalo. Američané podle recenzí prý nikdy nejedli nic lepšího, a teď chtějí vědět, jak na to, aby si tuhle skvělou pochoutku mohli vyrábět kdykoliv na ni dostanou chuť. Přesně tohle mi řekl jeden Američan při mé cestě po USA. A já se tomu celkem divila, protože na tom jídle není vůbec nic složitého, naopak, u nás ho zvládnou i malé děti. Američané se však po něm mohou přímo utlouct a nejvíc je přitahuje právě snadná, rychlá příprava a dokonale vyvážená chuť.
Pokud bych se zeptala rodilého Čecha, co přesně považuje za české národní jídlo, kromě tradiční svíčkové a pečeného vepřového s knedlíkem a zelím by s největší pravděpodobností uvedl smažený sýr neboli „smažák“. Tenhle český národní fenomén dávno pronikl i za hranice a dokonce i za velkou louži, kde si ho oblíbili pro jeho rychlou přípravu, vytříbenou chuť i konzistenci. Pojďme se společně podívat na to, jak vlastně česká klasika vznikla a jak získala oblibu ve světě.
Kde se „smažák“ vlastně vzal?
Křupavá dozlatova opečená strouhanka a uvnitř perfektně rozteklý sýr je pokrm, který odmítne málokdo. Smažený sýr není původně českým vynálezem. Znali ho už v oblastech severní Itálie v dávném středověku. Od té doby se postupně v různých podobách a s rozličnými typy sýrů šířil do dalších evropských zemí. U nás se začal prosazovat na konci 19. století a později, za první republiky, byl považován za delikátní luxusní předkrm vyhlášených restaurací. Připravoval se z ementálu a také gorgonzoly, bílého sýru s modrou plísní. 60. léta 20. století byla zlatou érou smaženého sýra u nás. V tomhle období se „smažák“ masově prosadil a podmanil si celé Československo. Byl oblíbeným pokrmem v podnikových jídelnách i restauracích. Od té doby je českou klasikou, kterou dodnes nabízejí restaurace napříč celou zemí.

Američané mají smažené v oblibě
Asi málokdo miluje smažené tolik jako typický Američan. V Americe smaží prakticky cokoliv, dokonce i máslo. Jde o pochoutku deep fried butter, která si získala rychlou oblibu a je součástí pouličního prodeje. Mezi další neobvyklé pokrmy, které v Americe můžete potkat ve smažené úpravě, patří kyselé okurky, cola přimíchaná do koblihového těsta, zmrzlina nebo smažený hamburger v typickém trojobalu.
„Smažák“ vs. americké cheese curds
Zatímco my máme typický „smažák“, který si v Americe velmi rychle zamilovali, i Američané mají svoji tradiční smaženou sýrovou pochoutku, která se jmenuje cheese curds. Jde o malé sýrové kousky, jejichž domovem je Wisconsin. Oproti našemu plátku eidamu jde o malé hrudky, které se obalují do těstíčka a pak se dozlatova smaží. S přimhouřeným okem připomínají zlatavé škvarky. Nejčastěji je můžete potkat na různých společenských akcích v podobě sportovních událostí a trhů. „Smažák“ se u nás nejčastěji podává s tatarskou omáčkou, zatímco cheese curds s kečupem, nebo speciálním dresingem z podmáslí a bylinek.

Aby vás „smažák“ neomrzel, zkuste ho vylepšit
Ačkoliv jde o náš národní pokrm, všeho moc škodí, a pokud chcete tradiční recept oživit, máme pro vás několik tipů. Změnu můžete provést už při výběru sýra, kromě tradičního eidamu zkuste fetu, ementál či olomoucké tvarůžky. Preferujete-li eidam, zkuste ho oživit třeba slaninou. Inovaci si zaslouží i strouhanka. Vyzkoušejte oblíbené nasekané bylinky a uvidíte, jakou změnou „smažák“ projde.
Zatímco Američané objevili náš smažený eidam teprve nedávno, my si na něm pochutnáváme už desítky let ve školách, restauracích i závodních jídelnách. „Smažák“ se stal oblíbeným bezmasým pokrmem a nejlépe chutná s tatarkou, s hranolkami či bramborami.
zdroje: zena-in.cz, blesk.cz, apetitonline.cz, toprecepty.cz