Sendvič sesazen z trůnu. Celá Amerika se teď může utlouct po tradiční české pochoutce
Česká klasika pomalu ale jistě dobývá svět. Je zajímavé, že pokrm, který kdysi byl na každé oslavě, je u nás pomalu na ústupu. V zahraničí se ale stává opravdovým hitem. Možná bychom jej ještě neměli zcela zatracovat.
Vypadá to, že klasickým sendvičům v zahraničí odzvonilo. Do popředí zájmu se dostává jiná pochoutka, která má svůj původ v Čechách. Na rušných ulicích Manhattanu již teď můžete narazit na stánky, kde vám místo tacos nebo hamburgeru nabídnou krajíc chleba. Krajíc chleba obložený salátem, šunkou, sýrem a vajíčkem. Proslulý český chlebíček.
Český kulturní symbol dobývá svět
Neobešly se bez něj rodinné oslavy, Vánoce nebo návštěva příbuzných. Chlebíček je prostě naší srdcovou záležitostí a tradicí. Během let prošel mnoha obnovami a nyní si obložený chlebíček připravujeme s čímkoliv, co máme rádi. Už dávno na něj nepatří jen bramborový salát nebo salát Rumcajs. Na chlebíčku se čím dál tím častěji vyskytují exotické suroviny – avokádo, sušená rajčata nebo například mungo klíčky. A tak není divu, že tento pokrm dobývá svět.
Tak, jak jej známe, vznikl v roce 1916 a na světlo světa jej představil Jan Paukert v Praze. Od té doby ale prošel velkou revolucí. Od tehdejšího obloženého krajíčku veky jsme došli ke kousku pečiva, na který můžeme dát téměř cokoliv. Přesto ale to hlavní poselství chlebíčku zůstává. Jedná se o rychlý pokrm, svačinu, která dokáže zasytit nejen nás, ale i nečekané hosty, nebo ozdobí stůl na rodinném setkání.

Dokáže vykouzlit úsměv i slavnostní atmosféru
Ať už se jedná o typický chlebíček s pomazánkou, nebo ten s exotickými surovinami, vždy máme nutkání po něm sáhnout. Může to být tradice, touha ochutnat klasické chuti minulosti, nebo naopak chuť ochutnat nové a nezvyklé kombinace. Ať tak či tak, pokud se na talíři chlebíčky objeví, je to vždy to první, co z prostřeného stolu zmizí. A teď tento fenomén, který patřil Čechům, dobývá zahraničí.
Je lehký, hravý a může být extrémně barevný. To je důvod, proč český chlebíček strčí do kapsy i oblíbené tapas nebo skandinávský smørrebrød. Svou velikostí a sytostí naprosto zapadá do toho, co Američané chtějí. Rychlé a chutné občerstvení. A tak není divu, že se takzvaný otevřený sendvič, exotické občerstvení ze střední Evropy, začíná objevovat na více místech.
Umění na chlebu, i tak se dá český chlebíček nazvat
Jeho originalita tkví v jeho univerzálnosti. Ozdobit si jej můžeme tak, jak zrovna chceme. A tak se nemusíme držet jen v zajetých kolejích a na chlebíčku se může objevit i něco jiného než růžička ze salámu, vějíř z okurky nebo vajíčko posypané paprikou. Nejen v zahraničí, i v českém lahůdkářství vedle klasických obložených vek narazíte na toustový chleba s avokádovou pomazánkou, lososem a snítkem kopru. Základní kámen tohoto pokrmu je ale stále starý dobrý český chlebíček.

A kromě toho všeho je to právě chlebíček, který zapadá do moderního stylu života. Díky své jednoduchosti, ale zároveň variabilitě přípravy se z něj během chvíle může stát velký hit sociálních sítí. Právě vyfocením jednoho chlebíčku můžete dosáhnout něčeho nečekaného. Může pro ostatní působit jako inspirace pro kombinaci nečekaných chutí, ale také jako výchozí bod rozsáhlé diskuze jestli je dobré držet se starých trendů, nebo inovovat i něco tak stálého, jako je tato česká pochutina.
Zdroj: Expats.cz, Cooklikeczechs.com, Allwaysdelicious.com