Češi si ho kupují v akci po kilech. Přitom patří mezi nejvíce kontaminované potraviny v celé Evropě
„Jezte ovoce, je zdravé.“ Tuto větu čteme a slýcháme od školních lavic až dodnes. Ovocné plody skutečně obsahují mnoho cenných látek. Jenže některé z nich mohou být zároveň výrazněji kontaminované pesticidy.
Člověk konzumuje ovoce odedávna. Už pro paleolitické lovce a sběrače bylo zdrojem energie, stejně jako vitamínů a minerálů. Tehdejší lidé tak byli nesmírně rádi, pokud takové plody někde objevili, sebrali a pochutnali si na nich. Dnes je hledat nemusíme. Ovoce seženeme na každém rohu. Daní za moderní zemědělství je ovšem přítomnost pesticidů. Jde o chemické látky, které chrání zemědělské plodiny před škůdci, chorobami a plevelem. Ačkoli při růstu rostlin skutečně pomáhají, pokud se nám ve větší míře dostanou do těla, mohou napáchat velkou neplechu.
Nejvíce kontaminované druhy ovoce
Různé spotřebitelské a další organizace uvádějí jako nejkontaminovanější různé druhy ovoce, protože vychází z různých testů. Některé druhy se ovšem objevují opakovaně.
- Jahody – červené plody jahodníku milují děti i dospělí. Obvykle jsou slaďoučké a výtečné. Jenže podle americké neziskové organizace Environmental Working Group (EWG) mohou také obsahovat vůbec nejvíc pesticidů. V EU sice platí jiná legislativa než v USA co se chemického ošetřování potravin týče, přesto je namístě obezřetnost.
- Broskve – mezi nejvíce kontaminované ovoce patří taky plody broskvoně obecné. Ty se objevují nejen ve „špinavé dvanáctce“ podle EWG, ale třeba také v seznamu francouzské spotřebitelské organizace UFC-Que Choisir. Pozor byste si přitom měli dát i na jednu z variant broskví, která je známá jako nektarinky.
- Třešně – rovněž tyto peckoviny mohou být bohaté nejen na účinné látky, ale také na pesticidy. Třešně jsou tradičním českým ovocem, které se na našem území pěstuje už od 12. století. Moderní zemědělské metody sice zvyšují výnosy, na druhou stranu plody s peckou uvnitř zároveň kontaminují. Platí to přitom pro všechny odrůdy.

Jak se pesticidům v ovoci vyhnout?
Pesticidy se mohou vyskytovat rovněž v hroznech, jablkách, hruškách nebo mandarinkách. Existují ovšem způsoby, jak rizika eliminovat. Nemusíte tedy ovoce přestat konzumovat.
- Kupujte bio ovoce. Plody od farmářů v bio kvalitě jsou jedním řešením. Ani toto ovoce však nemusí být bezproblémové. Ekologické zemědělství sice používá pesticidy velmi omezeně, ale přesto se do jeho produktů mohou dostat z okolí či z podzemní vody. Nenacházejí se však ve veškerém ovoci, a pokud ano, tak v mnohonásobně menším množství.
- Umývejte! Některých pesticidů se lze zbavit tak, že bude ovoce mýt zhruba půl minuty pod tekoucí vodou. Někdy se doporučuje i 10minutové naložení do vody s octem či sodou. Je-li to možné, měli byste ovoce před jídlem také oloupat. Jenže chemické látky se mohou nacházet rovněž v dužině.

Jaké ovoce je naopak „čisté“?
Nejvíce kontaminované ovoce už známe. Nejméně pesticidů naopak obsahuje avokádo, banány, ananas, papája, kiwi nebo fíky. Obvykle jde tedy o druhy, které mají pevnou slupku, byť ani ta nemusí být stoprocentní ochranou. Stopy pesticidů byly při testech EWG zaznamenány jen u dvou procent vzorků avokáda. Na druhou stranu předloni odhalila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v pelhřimovském Kauflandu avokáda původem z Keni, která několikanásobně překračovala limit povolených pesticidů.
Pesticidy a zdravotní rizika
Pesticidy mohou být opravdu nebezpečné. Negativně působí třeba na hormonální, nervovou a rozmnožovací soustavu. Zároveň mají karcinogenní účinky a někdy dochází i k poškození plodu v těle matky. U dětí, kterým se dostávají chemikálie do těla dlouhodobě, může vzniknout leukémie. Určité studie dokonce uvádějí, že riziko rakoviny způsobené pesticidy je někdy srovnatelné s kouřením. Na riziko těchto chemických látek ostatně upozornila už v roce 1962 kniha Tiché jaro americké bioložky Rachel Carsonové. Dodnes je přitom označována za jednu z nejvlivnějších knih 20. století.