Celé Česko na nohou: Sezóna hub za 100 000 Kč je v plném proudu. Kde v Česku rostou?
Chladné a deštivé počasí sice netěší milovníky vodních radovánek, houbaři na něj ale čekali jako na smilování. Kromě běžných druhů hub se ale dají najít také některé vzácnosti, které jsou po celém světě považovány za delikatesu.
Zatímco většina houbařů nadšeně nosí domů koše plné hřibů a lišek, pod zemí se ukrývá také mnohem vzácnější a dražší poklad, české lanýže. Tuto luxusní delikatesu, kterou si většina z nás spojuje s Francií nebo Itálií, totiž překvapivě můžeme najít také v českých lesích. A právě teď začíná jejich sezóna.
V českých lesích roste poklad: Sezóna hub za 100 000 Kč započala. Kde v Česku hledat? Přestože se lanýže v Česku vyskytují, oficiálně je nikdo sbírat nesmí. Patří totiž mezi chráněné druhy, a tak by vás taková pochoutka mohla přijít pořádně draho. To ale neznamená, že si na nich nemůžete i tak pochutnat.

Lanýž je drahá legrace
Nejdražší lanýže světa se prodávají za statisíce, například bílý lanýž z Piemontu se na aukcích pohybuje dokonce kolem 100 000 korun za kilogram. Český lanýž sice není tak ceněný, ale jeho tržní cena i tak přesahuje 20–30 tisíc korun za kilo. Navzdory tomu ale poptávka stále roste.
V našich lesích roste především lanýž letní, případně jeho podzimní varianta, která má silnější vůni a dozrává v období od července až do října. Voní po oříšcích, sýru, zkrátka trochu zemitě. V kuchyni stačí pár gramů, aby dostal pokrm zcela jinou, nezvyklou chuť.
Kde se dá lanýž najít?
Lanýže rostou pod zemí v symbióze s kořeny stromů, nejčastěji dubů, lísek, buků, habrů nebo borovic. V České republice se přirozeně vyskytují zejména na jižní Moravě, v Polabí, Českém krasu, okolí Křivoklátska nebo v Českém středohoří. Potřebují vápenitou půdu, dostatek tepla a ideálně listnatý les.
I když jste možná právě zatoužili s lopatkou vyrazit do lesa, dejte si raději pozor. Lanýže jsou chráněné a jejich sběr ve volné přírodě je nelegální. Nenechavcům tak hrozí pokuta. Jedním z důvodů je, že při neodborném sběru může dojít k poškození mycelia (tedy kořenového systému houby), které plodí lanýže jen párkrát za život.
Pokud byste se i přesto chtěli na lanýže v lese alespoň ze zvědavosti podívat, existují lanýžové naučné stezky nebo speciální ukázkové výcviky s vyškolenými psy, které pořádají mykologické spolky. Vidět lanýže naživo je totiž zážitek, který neprožijete každý den.
Kde lanýž koupit legálně
Chcete si lanýže dopřát doma? V Česku působí několik legálních pěstitelů a distributorů, kteří lanýže pěstují na plantážích. Základem je očkovaná sazenice stromku, pod jehož kořeny se pak časem začnou lanýže tvořit. Tento proces ale trvá i 5–10 let. Specializovaných e-shopů najdeme v Česku několik. Občas je také možné na lanýže narazit například na farmářských trzích.
Je ale potřeba počítat s tím, že budete muset pořádně provětrat peněženku. Ceny čerstvých lanýžů se běžně pohybují mezi 1 000 až 3 000 korunami za 100 gramů, záleží na jejich typu, stáří a kvalitě.

Co s lanýži v kuchyni?
Lanýže mají velmi intenzivní vůni, která se při tepelné úpravě snadno znehodnotí. Proto se tyto houby používají hlavně na finální dochucení pokrmu. Strouhají se syrové třeba na hotové těstoviny, rizoto, vajíčka nebo carpaccio.
Aby vám dlouho vydržely, skladujte je v lednici ve vzduchotěsné nádobě spolu s rýží nebo vejci. Rýže absorbuje aroma, vajíčka jej nasáknou do žloutku.
Jednou z pochoutek, které si můžete připravit, je lanýžové máslo. Stačí smíchat obyčejné máslo s nastrouhaným lanýžem a nechat pár hodin uležet. Poté se skvěle hodí třeba na steak nebo jako přísada do bramborové kaše. Lanýže oceníte také nastrouhané na těstovinách s parmazánem. Nic víc nebude třeba přidávat.