Cholesterol je pro tělo nezbytný, dokud ho není příliš. Ostropestřec, hloh nebo pampeliška pomáhají udržet rovnováhu
Vysoký cholesterol je strašákem moderní doby. Plíží se potichu, nebolí, ale v našich cévách dokáže napáchat paseku, která může skončit infarktem nebo mrtvicí. Zatímco lékaři předepisují různé léky, staré moudré přísloví praví, že na každou nemoc roste v přírodě bylinka. A platí to i pro ucpané cévy. Těchto pět statečných bojovníků z českých luhů a hájů umí totiž s cholesterolem zatočit a pročistit naše tepny s vervou beranidla.
Kdo z nás dnes dokáže žít opravdu dokonale? Jsme pořád ve stresu, obědy odbýváme, večer si nalijeme skleničku na uvolnění a na pohyb už nezbývá čas ani síla. Není divu, že se nám pak v krvi hromadí látky, které tam nemají co dělat v takovém množství. A cholesterol je jednou z nich. A tak nám nezbývá nic jiného, než zobat pilulky. Ale co kdybychom se zkusili vrátit o pár let v čase, k moudrosti našich babiček, které si pro pomoc chodily na louku nebo do zahrádky? Příroda nám nabízí arzenál účinných zbraní, jen jsme na ně v tom moderním spěchu trochu pozapomněli.

Cholesterol není nepřítel, jen ho nesmí být moc
Než se pustíme do bylinkové ofenzívy, pojďme si toho soupeře trochu představit. Cholesterol je vlastně voskovitá látka tukové povahy, kterou naše tělo nutně potřebuje. Je to základní stavební kámen pro buňky, tvoří se z něj hormony jako testosteron či estrogen a také životně důležitý vitamín D. Bez něj bychom zkrátka nemohli fungovat. Problém nastává, když se jeho hladina vymkne kontrole.
Představte si to jako dopravu ve městě. Máme tu dva hlavní typy kurýrů. Ten první, HDL (high-density lipoprotein), je ten „hodný“. Je to taková úklidová četa, která sbírá přebytečný cholesterol z cév a odváží ho zpátky do jater k recyklaci a vyloučení. Chceme ho mít co nejvíce. Pak je tu ale druhý kurýr, LDL (low-density lipoprotein), ten „zlý“. Když je ho moc, nestíhá doručovat cholesterol tam, kam má, a začne ho trousit po cestě. Tyto „ztracené balíčky“ se pak lepí na stěny tepen.
Postupem času se na tyto nánosy nabalují další látky a vzniká tvrdý plak. Tento proces se nazývá ateroskleróza neboli kornatění tepen. Céva se zužuje, stává se méně pružnou a krev jí proudí hůře. A to je časovaná bomba. Pokud se takový plak utrhne a ucpe cévu v srdci, je z toho infarkt. Pokud v mozku, mrtvice. Zrádné na tom je, že vysoký cholesterol vůbec nepoznáte. Nemá žádné příznaky, dokud není pozdě. Jedinou možností, jak ho ověřit, je, zajít si na krevní test k lékaři. A takový test by si lidé nad 40 let měli nechat dělat pravidelně v rámci preventivní prohlídky.
Pět statečných z českých luhů a hájů
Genetika hraje roli, to ano. Někdo má smůlu a zdědí sklon k vyšší produkci cholesterolu. Většinou si ale za problémy můžeme sami svým životním stylem. A právě s tím nám mohou bylinky v některých případech pomoci. Ne jako zázračná pilulka, která vymaže následky nočního nájezdu na ledničku, ale spíš tak, že podpoří přirozené procesy v našem těle.
Ostropestřec mariánský: Strážce našich jater
Když mluvíme o cholesterolu, musíme začít u jater. Právě ony jsou tou hlavní továrnou, která zhruba 80 % cholesterolu v těle vyrobí. Pokud jsou játra přetížená, zanesená toxiny a unavená, nepracují tak, jak by měly. A právě ostropestřec, bodlákovitá rostlina, je pro játra absolutní balzám. Obsahuje komplex látek zvaný silymarin, který má neuvěřitelné regenerační schopnosti. Chrání jaterní buňky před poškozením a podporuje tvorbu nových, zdravých. Ale jak to souvisí s cholesterolem? Jednoduše. Zdravá a správně fungující játra dokážou lépe regulovat produkci cholesterolu a efektivněji zpracovávat ten, který už v oběhu je. Ostropestřec tedy neútočí na cholesterol přímo, ale jde na to chytře, uklidí a opraví továrnu, která má všechno na starosti. Nejúčinnější je užívat drcená semena, která si můžete přidat třeba do jogurtu nebo kaše. Stačí lžička denně. Důležité je semena opravdu rozdrtit, jinak jen projdou trávicím traktem bez účinku.
Hloh obecný: Balzám pro unavené srdce i cévy
Zatímco ostropestřec pečuje o “chemičku” těla, hloh je specialista přímo na „potrubí a pumpu“. Je to jedna z nejznámějších bylin pro zdraví kardiovaskulárního systému. Jeho síla nespočívá v razantním snížení LDL cholesterolu, ale v komplexní péči o celý oběhový systém, který je cholesterolem ohrožen. Látky obsažené v květech, listech i plodech hlohu, především flavonoidy a prokyanidiny, přímo posilují srdeční sval. Srdce pak pumpuje krev efektivněji a s menší námahou. Kromě toho hloh pomáhá rozšiřovat cévy a zlepšovat jejich pružnost. Představte si starou, ztvrdlou zahradní hadici a novou, ohebnou. Kterou snáze proteče voda? Stejně tak krev snáze proudí pružnými cévami. A co je nejdůležitější, zdravá a pružná cévní stěna je mnohem odolnější proti usazování LDL cholesterolu. Hloh tedy vytváří prostředí, kde to má “zlý” cholesterol mnohem těžší. Nejčastěji se užívá ve formě čaje nebo tinktury.
Šípek: Vitamínová bomba proti kornatění tepen
Možná vás překvapí, co tu dělají obyčejné šípky. Vždyť ty jsou přece na imunitu a proti nachlazení! Ano, ale jejich moc sahá mnohem dál. Problém totiž není jen samotný LDL cholesterol, ale hlavně jeho oxidovaná forma. Když LDL částice v krvi zoxidují působením volných radikálů, stávají se mnohem lepkavějšími a agresivnějšími. Právě zoxidovaný LDL cholesterol je ten hlavní materiál, ze kterého se tvoří nebezpečné pláty v cévách. A právě šípek je doslova nabitý vitamínem C a dalšími antioxidanty, které fungují jako ochranka. Neutralizují volné radikály a brání tak LDL cholesterol před oxidací. Udržují ho v méně škodlivé formě, kterou pak „hodný“ HDL cholesterol může snáze odklidit. Takže i když šípek přímo nesnižuje hladinu cholesterolu, zásadně omezuje škody, které může napáchat. Šípkový čaj, zvláště ten připravený z drcených plodů a louhovaný delší dobu, je skvělou prevencí.

Křen selský: úklid celého organismu
Křen není typickou „cholesterolovou“ bylinou a nenajdete ho v každém seznamu. Jeho síla je ale jiná, přímočařejší a vychází z lidové moudrosti. Křen je přírodní „beranidlo“. Jeho štiplavá chuť, způsobená sirnými sloučeninami, má schopnost pořádně „protáhnout trubky“. Podporuje krevní oběh, zrychluje metabolismus a má silné čisticí a antibakteriální účinky.
Na cholesterol působí nepřímo, ale o to razantněji. Představte si líný, pomalý potok, ve kterém se usazuje bahno. A teď si představte prudkou jarní bystřinu, která všechno strhne s sebou. Křen v těle funguje jako ta bystřina. Rozproudí krev, podpoří trávení tuků a celkově „nakopne“ organismus k lepšímu úklidu. Pomáhá tělu zbavovat se odpadních látek efektivněji, což ulevuje i játrům. Pravidelná malá porce čerstvě nastrouhaného křenu k masu nebo v pomazánce dokáže pro váš metabolismus udělat víc, než si myslíte.
Kořen pampelišky: Hořká síla pro lepší trávení tuků
Pampelišku zná každý jako plevel, ale její kořen je doslova poklad. Zatímco listy mají spíše močopudné účinky, kořen je expert na trávení, játra a žlučník. Jeho charakteristická hořká chuť, za kterou vděčí látkám jako taraxacin, stimuluje produkci a vylučování žluči. A žluč je naprosto klíčová pro trávení tuků v tenkém střevě. Když tělo produkuje dostatek kvalitní žluči, dokáže tuky z potravy lépe rozložit a zpracovat. Část přebytečného cholesterolu se navíc z těla vylučuje právě prostřednictvím žluči. Podporou činnosti žlučníku a jater tak kořen pampelišky přímo napomáhá snižování hladiny cholesterolu v krvi. Navíc čistí krev a podporuje celkovou detoxikaci. Z praženého kořene si můžete připravit chutnou a zdravou náhražku kávy, nebo si ze sušeného uvařit odvar.
Bylinky nejsou všechno
Je důležité si uvědomit, že bylinky nejsou kouzelný proutek. Jsou to nesmírně silní spojenci, ale nejlépe fungují jako součást celkové změny. Pokud budete denně popíjet ostropestřec a k tomu si dáte bůček s knedlíkem, moc se toho nezmění. Zařaďte především do stravy více vlákniny, hlavně té rozpustné. Ovesné vločky, luštěniny, jablka nebo lněné semínko fungují ve střevech jako houba, která na sebe cholesterol naváže a odvede ho z těla ven. Vyměňte živočišné tuky za zdravé nenasycené tuky z olivového oleje, avokáda, ořechů a ryb. A hýbejte se! Pravidelný pohyb, i obyčejná svižná chůze, prokazatelně zvyšuje hladinu „hodného“ HDL cholesterolu. A samozřejmě, omezte kouření a alkohol, to jsou pro cévy a játra jedy, které veškerou vaši snahu sabotují.
Zdroje: medicalnewstoday.com, pmc.ncbi.nlm.nih.gov, denik.cz, health.clevelandclinic.org, theguardian.com