Ani medovník, ani palačinky se šlehačkou.Toto je bezkonkurenčně nejhorší kalorická bomba české kuchyně
Krupicová kaše není jenom pro děti. Snídat ji můžete s klidným srdcem i vy. Stačí ji obohatit o trochu bílkovin, vědět, čím ji dosladit a po jakém druhu krupice sáhnout. Pak už můžete mlsat bez výčitek!
Jaká je vaše oblíbená snídaně? Vsadíme se, že v dětství jste měli rádi krupicovou kaši. Ta se dokonce občas podávala ve školní jídelně na oběd. Někdo míchal bílou kaši s kakaem a máslem uprostřed, jiný ji jedl postupně a lžičkou obkružoval talíř kolem dokola. Považovali jsme ji za něco dobrého a sladkého, ale nikoho z nás by ji asi nenapadlo považovat za zdravou.
A teď, v dospělosti, si dopřáváme spíše ovesné kaše. Jaká je ale realita? Samozřejmě, pokud jí sníme plný talíř, osladíme ji grankem, přidáme do ní spoustu cukru a navíc ji vylepšíme máslem nebo margarínem, promění se kaše v pořádnou kalorickou bombu.
Pravda je ale taková, že ve střední Evropě se připravuje už odnepaměti. Oblíbená byla především na vesnicích, a to pro svou cenovou nenáročnost a dostupnost surovin. Krupičná kaše se vyrábí smícháním krupice, mléka a nějakého druhu sladidla, nejčastěji je to cukr. Pojďme si jednotlivé složky rozebrat z hlediska zdraví.

Je krupice zdravá?
U krupice záleží i na tom, jakou volíme. Například celozrnná špaldová nebo kukuřičná krupice jsou skvělou volbou. Krupice obsahuje minerály jako hořčík, železo a zinek nebo vitamíny skupiny B.
Hořčík je nezbytný pro to, abychom měli dostatek energie a správně nám fungovaly svaly (například zabraňuje vzniku křečí). Železo je důležité proti únavě a zinek podporuje imunitu. Mnoho lidí jej užívá v rámci potravinových doplňků začátkem podzimu, aby se nenachladili. Béčko je zásadní pro zdraví našich očí, kůže ale i pro správný vývoj miminka během těhotenství.
Obecně jsou sacharidy potřeba. A pokud sportujeme, potřebujeme jich jíst navíc zvýšené množství, aby nám dodaly energii. Pokud například chodíte běhat, plavat, jezdíte na kole nebo hrajete fotbal, pravděpodobně na nich přímo „ujíždíte“.
Jaké mléko zvolit
Kravské mléko si mnoho z nás přidává i do ovesné kaše. Hezky zahustí, dodá pokrmu krémovou texturu, díky přirozenému obsahu tuku je nositelem chuti a navíc v sobě skrývá i bílkoviny. Pokud jste milovníky rostlinných mlék, můžete si ale do krupičné kaše přimíchat například mandlové mléko.
Sice má méně bílkovin, ale také o něco málo kalorií a hodí se i pro vegany nebo pro lidi, kteří špatně snášejí laktózu. Chuťově pak z rostlinných mlék nejvíce oceníte ovesné mléko a pokud chcete přidat do pokrmu bílkoviny, zkuste mléko sójové.
Čím nahradit cukr
A co cukr? Pokud chcete žít zdravě, určitě ho vynechte. Je spojován se vznikem obezity a různých nemocí. Nicméně ho můžete nahradit zdravějším kokosovým cukrem, medem, javorovým sirupem nebo třeba stévií.
Ta má několik výhod. Nemá skoro žádné kalorie, ale zato má větší sladivost než cukr. To znamená, že jí potřebujete na přípravu pokrmu méně než cukru. A jako sladidlo vám klidně poslouží i zralý banán, který jednoduše pomačkáte a vmícháte do kaše.

Jak přidat do kaše bílkoviny
A samozřejmě aby bylo jídlo zdravé, je vždycky fajn do něj přidat nějakou tu bílkovinu navíc. Proteiny nás totiž udrží dlouho syté. Můžete to udělat tak, že budete k přípravě krupičné kaše používat kravské mléko a jakmile ji uvaříte, přimícháte do ní pár lžic sýru cottage, řeckého jogurtu nebo tvarohu. Tím jí ještě dodáte vláčnost.
A pokud si troufáte, přimíchejte do ní i vaječný bílek nebo chia semínka. Kaši pak dozdobte semínky a ořechy. Namísto granka ji posypejte kakaem, skořicí, nebo na ni nastrouhejte hoblinky hořké čokolády.
Případně můžete vyzkoušet i slanou přípravu. V některých krajích se kaše sype mákem, jinde se jí s vejcem a smaženou cibulí nebo se sýrem. V takovém případě se ale už do kaše samozřejmě nepřidává sladidlo.
Zdroje: stobklub.cz, life.forbes.cz, kaloricketabulky.cz