Zapomeňte na drahé proteiny: Tohle jídlo za pár korun má víc bílkovin než maso
Drahé proteinové doplňky, maso z biochovu a speciální tyčinky. Tohle všechno určitě znáte. Člověk by si mohl myslet, že bez nich se na dostatek bílkovin ve stravě nedá dosáhnout. Opak je ale pravdou. V každém obchodě s potravinami se dají sehnat suroviny, které stojí jen pár korun, ale obsahují obrovské množství bílkovin.
Tyto potraviny navíc tělu poskytnou mnohem více živin než doplňky stravy. Není nutné utrácet stovky korun za prášky a pilulky. Cesta k pevným svalům a zdravému tělu je překvapivě levná a navíc moc chutná.
Tohle jsou ty nejlepší rostlinné poklady
Jestli hledáte levný zdroj bílkovin, měli byste se zaměřit hlavně na luštěniny. Obsahují bílkoviny, ale také velké množství vlákniny, vitamíny a minerály, které jsou pro vaše tělo zásadní. Dají se pořídit za minimální cenu. Například čočka patří k nejstarším pěstovaným plodinám a dnes se pyšní titulem královny luštěnin. Obsahuje kolem 25 gramů bílkovin na 100 gramů sušiny, a to je více než v hovězím mase.
Čočka je také zdrojem železa, kyseliny listové a vitaminu B. Podobně jsou na tom fazole, které jsou známé pro svůj vysoký obsah vlákniny a pomáhají s trávením. Například fazole červené mají v sušeném stavu kolem 22 gramů bílkovin na 100 gramů. Navíc jsou skvělým zdrojem hořčíku a draslíku. Cizrna, základ hummusu, se stává také stále oblíbenější. Patří mezi luštěniny s obsahem bílkovin přibližně 20 gramů na 100 gramů sušiny. Je bohatá na železo a vápník a pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi.

Bílkoviny, které seženete za pár korun
Nejen luštěniny patří mezi levné zdroje. V běžných supermarketech se dají sehnat i tradiční zdroje bílkovin, jako je tvaroh a vejce, které nabízejí vysokou kvalitu za nízkou cenu. Například měkký i tvrdý tvaroh je oblíbený pro svůj vysoký podíl kaseinu, pomalu se trávící bílkoviny. Tvaroh má až 14 gramů bílkovin na 100 gramů a je cenově dostupný.
Je bohatý na vápník, který je důležitý pro zdraví kostí. Vejce patří mezi nejkvalitnější a nejlevnější zdroje proteinů. Jedno středně velké vejce obsahuje asi 6 gramů bílkovin s vysokou biologickou hodnotou, což znamená, že tělo dokáže bílkoviny skvěle využít. Navíc vejce obsahují vitamíny A, D a B12.

Proč nepotřebujete žádné drahé doplňky
Zatímco proteinové doplňky stravy se často propagují jako nejúčinnější a nejrychlejší řešení, je důležité si uvědomit, že v porovnání s celými potravinami mají několik zásadních nevýhod. Proteinové prášky nabízejí izolované bílkoviny, ale postrádají mnoho dalších živin, které jsou pro tělo nezbytné. Například luštěniny a vejce vám dodají nejen bílkoviny, ale také vlákninu, vitamíny a minerály, které v doplňcích nenajdete.
Pro většinu lidí, kteří se věnují rekreačnímu sportu, je proteinový prášek opravdu jen zbytečnou investicí. Všechny potřebné živiny si mohou zajistit z běžné a dostupné stravy. A co víc, jídlo je prostě chutnější a zdravější. To se zkrátka ví. Navíc dlouhodobé užívání vysokých dávek proteinových doplňků může v některých případech zatěžovat ledviny. Je to riziko, které s běžnou stravou v podstatě nehrozí.
„Slovo protein výrobci často zneužívají,“ říká odborník z Institutu moderní výživy Lukáš Roubík. „Jeden nejmenovaný výrobce dokonce vyrábí skyr, který má v klasické variantě zhruba 12 gramů bílkovin, ale v proteinové jen 9,3 g bílkoviny na 100 gramů skyru,“ dodává.
Někdy je tedy lepší spoléhat se raději na přírodu a její plody. Je to jistota, že vaše tělo přijímá čistě přírodní suroviny.
Zdroje: koktejl.cz, kondice.cz, kupi.cz