Češi dělají při turistice jednu chybu. Kvůli ní přibírají i při chůzi do kopce
Turistika a chůze patří mezi nejoblíbenější způsoby, jak Češi tráví volný čas. Aby ne. Naše příroda je nádherná. Voňavé lesy, nádherné horské výhledy – to všechno nás láká nasadit pohorky, vyrazit ven a nadechnout se čerstvého vzduchu. Mnoho z nás navíc spoléhá, že při této aktivitě i něco shodí – a většinou to tak opravdu je.
I když je ale chůze přirozeným pohybem, při kterém se hubne jedna radost, často se může přihodit pravý opak. I při pravidelných výletech, během kterých zdoláváte náročné výšlapy, totiž můžete přibrat. Jak je to možné? Odpověď je prostá, jde o chybu, kterou si skoro ani neuvědomujeme, ale celý efekt z fyzické aktivity nám může úplně znehodnotit.
Češi jsou požitkáři, nutričně ale jídlo neřeší
Jak je známo, Češi jsou takoví gurmáni. Mají své klasiky, kterých se neradi vzdávají, ale už tolik nepřemýšlejí nad nutričními hodnotami. Často si na výlet zabalí řízky mezi chleby, nosí s sebou uzeniny, sladkosti a jakýkoliv špacír neváhají spláchnout několika pivy. A v tom je právě ten kámen úrazu. Ať už absolvují jakoukoliv aktivitu, která by jejich zdraví mohla prospět, vyautují ji nezdravými pochutinami a pamlsky.
Proč ale čeští turisté sahají právě po těchto potravinách? Často jde o jednoduchou kombinaci tradice, zvyku a pocitu, že když máme velký výdej energie, můžeme ji doplnit jakkoliv – a tělo si toho nevšimne nebo to bude tolerovat. Sladkosti a tučné svačiny sice dodají rychlé kalorie, které tělo může chvíli využívat, ale v dlouhodobějším horizontu mu jsou k ničemu. Naopak tělo záhy vyžaduje další a další doplňování energie, a to vede k tomu, že místo toho, abyste na výšlapu něco shodili, spíše naberete.

Strava má vliv na efekt pohybu
Chůze patří k velmi efektivním formám pohybu, obzvlášť když chodíte svižně nebo zdoláváte kopcovitý povrch. Při stoupání se zapojují větší svalové skupiny a tělo k tomu využívá tukové zásoby, které postupně odbourává. Přestože je pohyb mocným nástrojem, jak se zbavit přebytečných kalorií a zhubnout, snadno tento proces narušíme právě nevhodnou stravou. Konzumace takzvaných kalorických bomb, jako jsou sladkosti, tučné svačiny a alkoholické nápoje, sice dodá organismu velké množství energie, které se na túře hodí, ale z jednoduchých cukrů a tuků si toho tělo moc nevezme.
Takové kalorie se stávají nadbytečnými vzhledem k tomu, kolik jich tělo skutečně spálí. Rychlé cukry navíc podporují rychlý nárůst hladiny krevního cukru, což vede k tvorbě tukových zásob – a i přes fyzickou aktivitu tak můžete nabrat. Zkrátka pohyb a zdravá strava jdou ruku v ruce, a pokud chcete zhubnout nebo nepřibírat, měli byste se kromě vymýšlení nových tras zaměřit i na sestavení nového jídelníčku.

Stravujte se na výšlapech zdravě, připravte si svačinu doma
Dostupnost zdravého jídla v turistických kioscích a na občerstvovacích zastávkách není nic moc. Většinou narazíte na bagety, langoše, klobásy apod. Nejlépe uděláte, když si jídlo připravíte doma, protože jen tak získáte přesný přehled o tom, co na výletě jíte.
Volba jídel a nápojů během výletu ale není jen otázkou dostupnosti, ale také hluboce zakořeněných návyků. V české turistice je například víceméně standardem dopřát si po náročných fyzických aktivitách pivo jako odměnu. Podobně jsou brány tučné a sladké svačiny, u kterých máme pocit, že je „vypotíme“ a pomůžou nám rychle dobít energii. Takové návyky se často dědí z generace na generaci, takže jestli chcete, aby se vaše děti stravovaly zdravě, musíte to být vy, kdo něco změní.
Kromě toho také panují mýty a obecně neznalost o tom, jak se správně stravovat. Někdo si může myslet, že na několikakilometrovém výšlapu může sníst cokoliv, aniž by přibral. Jiní zase věří, že sladkosti jsou tím správným zdrojem energie, aniž by věděli, že takové dobroty mohou bránit spalování tuků. Nedostatek informací a osvěty o vhodné výživě při turistických i jiných aktivitách vede k tomu, že lidé nevědomky sabotují efekt svých výletů.
Zdroje: zdravopedie.cz, kulturistika.com, botanic.cz