Tohle pijí Japonci každé ráno a dožívají se nejvíc let na světě. Češi nápoj znají, ale připravují ho špatně
Pití kávy u nás patří k neodmyslitelným ranním rituálům. Jinde na světě se ovšem pijí po probuzení pro povzbuzení jiné nápoje. Třeba v Japonsku, kde se místní dožívají nejvíce let. Češi nápoj Japonců znají, jenže si ho neumí správně připravit.
Každá země má svůj ranní rituál. Na Západě se často jedná o pití kávy, která nás po probuzení nakopne. Ačkoli i tento nápoj může být zdraví prospěšný, souvisí s ním i určitá rizika. V takovém Japonsku pijí po ránu jiný „nakopávák“, který je zdravější. V Česku už se nějaký pátek pije také, jenže často ho připravujeme špatně. To má negativní vliv nejen na jeho chuť, ale i na obsah účinných látek!
V Asii tenhle nápoj milují tisíce let
Čaj byl podle tradice objeven v Číně zhruba v roce 2737 př. n. l. Tehdejšímu císaři údajně spadly lístky čajovníku omylem do vařené vody. Po vypití pak pocítil jejich povzbuzující účinky. Ať už to bylo jakkoli, čaj je na Dálném východě oblíbený odedávna, a to především ten zelený. Takoví Japonci ho pijí hned po ránu, a má to na ně blahodárný vliv. V Evropě se sice zelený čaj objevil už na začátku 17. století a pil ho třeba Goethe, jenže pak se na něj ve „starém světě“ zapomnělo. Na Západě tak začal být oblíbený až v 90. letech 20. století. Od té doby se zde jeho spotřeba zvýšila zhruba desetkrát.

Češi zelený čaj připravují špatně
Mezi nejoblíbenější zelené čaje v Japonsku patří sencha. Tento nápoj je dnes populární i u nás. Jenže Češi ho často nepřipravují správně. V prvé řadě je nutné nezalévat jej vroucí vodou (100 °C). Pokud tak učiníte, do nálevu se vyloučí třísloviny, čímž zhořkne. Vroucí vodu tedy nechte odstát. Jakou by měla mít teplotu? Ideálně 60 až 80 stupňů. Zelené čaje by se také měly louhovat kratší dobu, a to zhruba dvě až čtyři minuty. Lístky lze ovšem využít opakovaně, konkrétně dvakrát až třikrát.
Oblíbeným zeleným čajem v Japonsku je i specifická matcha. Jedná se totiž o prášek. Ten můžete dokonce zalít studenou vodou a následně ho už jen rozmícháte. Díky takovému postupu si čaj zachová všechny účinné látky, jež obsahuje. Dnes už se každopádně v Česku prodává matcha latte, což je nápoj, který lze rovněž podávat za tepla i za studena. Snoubí přitom zdraví zeleného čaje s pro Čechy typičtější chutí kávy. Matcha totiž asi chuťově nesedne každému, protože je lehce hořká.

Zelený čaj jako elixír zdraví
Staré čínské přísloví říká, že je lepší pít zelený čaj, než užívat medicínu. Odedávna se tedy v Asii tento nápoj nepije jen z obřadních účelů, ale také pro svou výživovou hodnotu. Obsažené látky mohou být prospěšné i podle západní vědy. Pomáhají například bojovat s vysokým tlakem i cholesterolem, přičemž snižují riziko osteoporózy a zmírňují úzkost či stres. Kromě toho se mohou podílet na snižování přebytečných kilogramů a dokonce prý mohou lidský organismus ochránit před Alzheimerovou a Parkinsonovou chorobou.
Za příklad zdravého nápoje bývá dávána právě matcha, která má vysokou nutriční hodnotu. Obsahuje mimo jiné velké množství antioxidantů, jež mohou podle některých názorů zpomalovat stárnutí. V každém případě se jedná o zdravý zdroj energie. Obsažený kofein je totiž mírnější než v kávě a uvolňuje se pomaleji, a to díky přítomnosti L-theaninu. Může tedy působit delší dobu a navíc nepředstavuje pro tělo takovou „ránu“. Silná káva vás totiž obvykle rychle nakopne a pak zase odezní, což nemusí být pro organismus nejlepší.
Tip na závěr: Říká se, že všeho moc škodí. Podle některých výzkumů může být prospěšných i pět až sedm šálků zeleného čaje denně. Množství by však nikdy nemělo přesáhnout 10 menších šálků, které odpovídají zhruba čtyřem větším hrnkům. Pak už by mohl být i tento nápoj škodlivý.