Nový symbol luxusu v Česku: Už to nejsou bazény ani auta před garáží. Tohle je teď v kurzu
K teplým měsícům nedílně patří venkovní posezení s přáteli. Dnes už ovšem u Čechů tolik „nefrčí“ zahradní bazény, které byly u nás ještě nedávno na každé třetí zahradě. Nyní je symbolem luxusu něco úplně jiného.
Česká republika dlouho patřila mezi bazénové velmoci. Ještě donedávna jsme v tom byli dokonce první na světě. Doba se ovšem mění. Bazény tak u nás přestávají být trendy. Češi je vyměňuji za levnější alternativu – za koupací sudy. Našli si ovšem i nový symbol luxusu, který výrazně rozšiřuje možnosti pohodového posezení s přáteli pod širým nebem. Stále častěji tak investují do jedné věci.
Tohle je dnes symbolem luxusu
Češi už před léty propadli nejen zahradnímu cachtání v bazénu, ale také venkovním grilovačkám. Jenže jen gril už jim dnes nestačí. Aktuálně stále častěji investují do komplexnějšího vybavení pro přípravu pokrmů. V Česku tak dnes „frčí“ zahradní kuchyně, protože čas strávený s rodinou a přáteli venku pak může být ještě větším zážitkem. Na zahradě či terase už nemusíte „jen“ grilovat, ale lze tu také mýt a připravovat potraviny, péct, udit, vařit přílohy, dělat pizzu nebo chladit nápoje.

Co všechno může tvořit zahradní kuchyni? Základem je stále gril, ať už plynový, elektrický či na dřevěné uhlí. V kurzu je ovšem také udírna, plynový či elektrický vařič nebo lednice. Součástí bývají rovněž kuchyňské skříňky, které mohou být na dřez, s policemi, dvířky či zásuvkami. Oblíbené jsou i servírovací stolky, dřezy, vinotéky nebo barové pulty. Někteří Češi mají dokonce i venkovní myčky. Před realizací si je ovšem také třeba ujasnit, jestli budete chtít kuchyň využívat jen v teplých měsících a kolik peněz do ní vlastně chcete investovat.
Jen na léto, nebo celoročně?
Zahradní kuchyně musí vycházet z polohy, rozměrů a celkové dispozice venkovního prostoru. Vhodné je umístění do závětří. Na větší zahrady se hodí pevné řešení, zatímco na menších pozemcích najdou uplatnění spíše mobilní varianty, u nichž lze jednotlivé komponenty přesouvat dle potřeby. Zahradní kuchyni lze dokonce využívat i v zimě, byť je takové řešení dražší. Do základové desky se v takovém případě montuje podlahové topení a zabudována bývají i francouzská okna, která se dají na léto odsunout. Už je asi zjevné, proč takové vybavení zahrady může být skutečně symbolem luxusu.

Kolik stojí zahradní kuchyně?
Zahradní kuchyně jsou sice v Česku trendem, do kterého jde stále více lidí, jenže cenově může být poněkud nákladným. Při realizaci záleží na vašich finančních možnostech. Zahradní kuchyň lze vytvořit za částku do 100 tisíc korun, ale může stát rovněž 250 až 500 tisíc korun. K dispozici ovšem máte i luxusnější varianty. Někdo tak může za prostor pro interiérovou přípravu pokrmů utratit klidně i sedmimístnou částku. Pak už se ale jedná o skutečný luxus, který venku nemá ani zdaleka každý.
Jak dlouho trvá realizace?
V ČR jsou zahradní kuchyně na vzestupu. Mají je tedy u domu či na terase i některé osobnosti. Jde třeba o Bolka Polívku, Alici Bendovou, Romana Vojtka nebo Agátu Hanychovou. Ti asi investovali do tohoto prostoru nemalé peníze. Nabízí se ovšem otázka, jak dlouho vlastně trvá, než budete moci zahradní kuchyň používat. Záleží samozřejmě na vašich požadavcích. Každé řešení je jiné, někdy dost výrazně. Existují třeba zahradní kuchyně z recyklovaného textilního odpadu. Jak dlouho tedy trvá realizace alespoň průměrně?
„To záleží na složitosti konkrétního projektu. Samotná výroba průměrně velké kuchyně trvá od prvního výkopu až po zapálení prvního ohně minimálně 14 dní. Nejdůležitější je ale vypracovat návrh, ten se připravuje asi ze všeho nejdéle,“ uvedl kameník Tomáš Hrdina, který zahradní kuchyně v Česku proslavil.