Recept starý 70 let: Babička ho dělala na imunitu a pevné kosti. Nemoci se mi od té doby vyhýbají
Dnes na trhu najdete spoustu doplňků a přípravků na posílení zdraví. Pokud ale preferujete kvalitu, může se vám taková zdravotní zásobárna pěkně prodražit. Pojďme si připomenout přírodní recept na posílení zdraví, který naše babičky dobře znaly a pravidelně připravovaly – a to skoro zadarmo.
Stačí vám jen tři ingredience, trocha práce a máte zdraví nadávkované v lahvičkách na opravdu dlouhou dobu. Navíc tento doplněk skvěle chutná a nestojí skoro nic. Tu zásadní surovinu si totiž můžete sami natrhat venku.
Zdraví na dosah aneb Tradiční sirup podle našich babiček
Tento sirup patří mezi tradiční doplňky zdraví, na který jsme díky nepřebernému množství pilulek, které se na trhu stále objevují, trochu zapomněli. Ale teď si ho připomínáme, protože podzim a ochlazení se blíží a je potřeba chránit naše zdraví. Malý zázrak, o kterém si dnes povíme, je šípkový sirup. V lidovém léčitelství jde o oblíbený prostředek podporující imunitu, ale také napomáhající při problémech s trávením nebo revmatismem. Šípkový sirup je jednoduchý na přípravu, proto byl vždy tak populární a nemělo by se na něj zapomínat ani dnes.
Šípky se ve volné přírodě sbírají od září do října, takže jejich „lovení“ můžete spojit s příjemnou procházkou podzimní krajinou. Plody šípku ideální ke sklízení jsou sytě červené a tvrdé. Úplně nejlíp uděláte, když se na jejich sběr vydáte po prvním mrazíku, po kterém šípky ztrácejí svou trpkost a jsou o něco sladší. Přesto by neměly být mrazu vystavené až moc dlouho, protože pak změknou, ztrácejí chuť i část vitamínů. Hledejte plody pevné, bez plísně a hniloby, a ideálně někde mimo silnice a rušné cesty, v prostředí bez znečištění.
Sběr kvalitních plodů je základem dobrého a plnohodnotného sirupu. Po sběru šípky zbavte stopek a nečistot. Vždy se držte pokynů v receptu, abyste ve výsledném sirupu zachovali co nejvíce prospěšných látek, ale také lahodnou chuť.

Zdravotní benefity šípkového sirupu
Šípkový sirup má spoustu zdravotních benefitů, což z něj dělá opravdu přírodní poklad a elixír. Jednou z jeho nejdůležitějších vlastností je podpora imunity díky vysokému obsahu vitamínu C. Ten je při obraně organismu velmi užitečný, chrání jej před infekcemi a nachlazením. Šípky také obsahují antioxidanty účinné v boji proti poškození buněk volnými radikály – a tak se díky lahodnému sirupu také chráníte před chronickými onemocněními a zároveň zpomalujete proces stárnutí.
A co vás také potěší, je fakt, že šípkový sirup podporuje zdravé kosti a klouby, protože obsahuje vápník, hořčík i flavonoidy – ty mají protizánětlivé účinky a pomáhají snižovat bolesti kloubů. Když budete pít šípkový sirup pravidelně, váš pohybový aparát vám bude vděčný. A ještě něco, co váš organismus rozhodně ocení: Šípky napomáhají k detoxikaci organismu, podporují správnou funkci ledvin a močového měchýře, takže z těla odstraňují škodliviny. K tomu obsahují vlákninu, ta vám pomůže se zdravým zažíváním. No není to přímo elixír života?

Jak na domácí šípkový sirup? Recept krok za krokem
Na tradiční šípkový sirup vám budou stačit jen tři ingredience: šípky (1 kg), cukr (0,5 až 1 kg podle chuti) a citrony (jeden až dva). Začněte tím, že šípky očistíte, omyjete a nahrubo nasekáte nebo nadrtíte. Když máte takto šípky připravené, zalijte je vodou a vařte zhruba patnáct minut, dokud plody nezměknou. Následně rozvar přefiltrujte přes sítko, případně plátýnko, aby vám zbyla jen vyvařená tekutina.
Do šípkového vývaru přidejte cukr a čerstvě vymačkanou šťávu z citronů. Směs přiveďte k varu a vařte dalších deset minut, dokud nebude cukr úplně rozpuštěný a sirup nezíská potřebnou konzistenci. Pokud bude pořád moc řídký, vařte na mírném ohni, dokud nezhoustne. Až bude vypadat tak, jak si představujete, nalijte ho do čistých lahví, dobře uzavřete a uchovejte ideálně v lednici nebo chladu a temnu. Sirup pak vydrží několik měsíců.
Pokud chcete, aby váš sirup měl co nejvíce vitamínu C, můžete místo vaření šípky zalít studenou vodou a nechat je louhovat v lednici přes noc, pak přidejte šťávu z citronu a cukr. Míchejte, dokud nevznikne homogenní hmota. V tomto případě můžete použít i med, který by jinak během varu ztratil všechny prospěšné látky. Přejeme vám hodně úspěchu při přípravě tohoto mocného elixíru.