Ani rýžové chlebíčky, ani krekry. Nutriční terapeutka doporučuje místo chleba vyzkoušet toto
Co si dát k snídani místo krajíčku tradičního chleba? To je otázka, která trápí nejen věčné dietáře. Odpověď na ni zajímá také ty, kteří hledají zdravější alternativy k bílému pečivu. Pokud ale saháte po rýžových chlebíčcích, krekrech nebo třeba extrudovaných křehkých plátcích, pak byste měli vědět, že existuje ještě další zajímavá varianta. Je skvělým základem pro sendviče a umí dodat tělu maximum vitamínů.
Tyto potraviny najdete často v supermarketu v regále hned vedle sebe. V lepším případě jich máte dokonce ve vlastní zahrádce tolik, že pomalu nevíte, co s nimi. Připravíte si díky nim lehký oběd, večeři i svačinu do práce. Váš oblíbený sendvič totiž nemusí být jen z kusu pečiva s vloženou uzeninou či sýry. Nutričně zajímavým nápadem je nahradit tradiční chleba zeleninou. Znáte třeba takový sendvič naplněný tvarohovou pomazánkou a šunkou, připravený z poloviny červené či žluté papriky? Má jen 50 kalorií, stejně jako sendvič z hlávkového salátu. Existuje ovšem i jiná zelenina, která umí nahradit pečivo a je přímo skvělá pro přípravu sendvičů, a dokonce i chuťově vynikajících slaných koláčů. Stačí přidat pár ingrediencí, nezapomenout na vajíčka a cottage a chutné lehké letní jídlo, navíc nutričně vyvážené, je na stole. I když totiž problém není bílý chléb samotný, ale spíše jeho množství, při redukční dietě se toto Čechy tolik milované pečivo vůbec nedoporučuje.

„Ahoj! Nechceš cuketu?“
Pokud také patříte mezi vášnivé zahrádkáře, nejspíš už vás obligátní vtip o tom, jak se potkají dva a namísto pozdravu „Ahoj“ na sebe přes plot pokřikují „Nechceš cuketu?“ vůbec nepřekvapí. Cuketa si svou obrovskou oblibu získala u Čechů díky své výborné a rychlé výnosnosti, snadné péči a především variabilitě pokrmů, které lze z této zeleniny připravit. Cuketa zkrátka dobývá české kuchyně. A tak z ní můžete uvařit snad vše, po čem vaše chuťové buňky touží. Od krémových polévek, dušeného zelí a nákypu se slaninou a sýrem oštiepok, až po omeletu naslano, smažené cukeťáky nebo třeba sladký cuketový perník. Plody jsou ovšem díky své jemné chuti skvělé jen tak do salátů a studené kuchyně obecně. Snadno totiž přebírají chutě ostatních přísad, takže stačí přidat výraznější koření nebo pár stroužků česneku, které se k nim výtečně hodí.
Stačí přidat koření, cottage a vejce
Pokud ale hledáte alternativu k pečivu, zvolte například cuketovou omeletu nebo cuketový koláč. V prvním případě stačí cuketu nastrouhat najemno, přidat podle množství pár vajíček, misku čerstvého cottage sýra, špetku soli a voňavého koření, a můžete po smíchání všech přísad usmažit na kapce olivového či kokosového oleje delikátní placku. Tu pak potřete odlehčeným čerstvým sýrem, poklaďte plátky kvalitní šunky, přidejte jarní cibulku nebo hrst polníčku, smotejte – a zdravý sendvič do práce nebo školní lavice je na světě. Výtečné je upéct takto připravenou cuketovou směs v troubě jako základ na zdravou pizzu. Zelenina jako lilek nebo cuketa může být skvělým základem pro sendviče nahrazující klasický chléb. Stačí je jen nakrájet, upéct a použít jako jakési improvizované chlebíčky. Je to také skvělý způsob, jak zvýšit množství zeleniny ve stravě a dodat tak tělu potřebné množství základních vitamínů a minerálů.
Náhražka klasického chleba, ale i odlehčení při dietě
Ozdobit ji můžete spoustou rukoly, vysokoprocentní pečenou šunkou nebo různými druhy sýra a zeleniny, od rajčat až po grilované lilky. Ostatně právě tato zmíněná zelenina je další zdravou náhražkou klasického chleba. Podlouhlé plody s fialovou slupkou a jemnou měkkou dužninou doporučují nutriční terapeuti jako dietní jídlo při žaludečních a střevních onemocněních. Jejich pravidelná konzumace příznivě ovlivňuje hodnoty cholesterolu v krvi. Jsou plné vitaminů, zejména provitaminu A, i minerálních solí. Lilky jsou zdrojem sodíku a kyseliny listové a mají tedy silné antioxidační účinky. Nejlepší jsou menší plody, nejsou tak hořké a nemají tmavá semínka. Pokud snesete lilek syrový, pak jej nakrájejte na velmi tenké plátky, ty osolte a nechte vypotit, abyste se zbavili přebytečné vody. Plátky naskládejte těsně vedle sebe do tvaru placky, potřete ji pomazánkou z tvarohu nebo žervé, naskládejte na ně plátky slaniny nebo kvalitní šunky, přidejte čerstvé lístky salátu a smotejte do tvaru palačinky.

Zdravější náhražky chleba
A pokud nejste úplně milovníky těchto dvou druhů zeleniny, zvolit jako alternativu k pečivu při hubnutí můžete i zmíněné rýžové koláčky. Mají minimum kalorií, na druhou stranu ale kvůli vysokému glykemickému indexu nejsou vhodnou volbou pro lidi s inzulínovou rezistencí nebo cukrovkou. Místo tradičního chleba můžete sáhnout i po celozrnných tortillách nebo si připravit palačinky z celozrnné mouky. Jsou totiž perfektním základem nejen pro sladká, ale i slaná jídla. Palačinku naslano si připravte třeba se špenátem, případně potřete žervé s rozmačkaným česnekem a přidejte jako náplň spoustu zeleniny. Místo sendvičů z pečiva se vyplatí zvolit alternativu snídaně v podobě ovesných vloček. Když k nim přidáte čerstvé ovoce, ořechy nebo semínka, zajistíte si pocit sytosti na delší dobu. Navíc jsou vločky cenným zdrojem sacharidů a vlákniny, a tak vám poděkuje i vaše trávení. Během hubnutí je lepší jíst žitné nebo celozrnné pečivo. Je bohatší na vlákninu a má také nižší glykemický index. Díky tomu je zvyšování hladiny cukru v krvi pomalejší a nevede k rychlému pocitu hladu.