Kdy je třeba doplnit hořčík: Toto jsou příznaky, které drtivá většina ignoruje. Po čase na to dojedeme
O zdravé stravě se hovoří dennodenně, až to může být poněkud otravné. Skutečně bychom si však měli hlídat, co vlastně jíme. Jinak může dojít třeba k tomu, že náš organismus bude mít nedostatek hořčíku. Příznaky ovšem Češi zdárně ignorují.
Ačkoli se dnes česká populace stravuje zdravěji než v dřívějších dobách, mnoho lidí si se zdravou stravou stále hlavu neláme. Pro takové tvrzení ostatně existují důkazy. Podle odborníků trpí více než 60 procent Čechů nadváhou, která zároveň sužuje až čtvrtinu dětí. Nezdravé stravování se ovšem může projevovat i jinak, byť příznaky často ignorujeme. Jedná se třeba o symptomy nedostatku hořčíku, což je minerál, který je velmi důležitý například pro kojící matky nebo fyzicky aktivní jedince. Jeho příjem bychom si ovšem měli hlídat všichni.
Hořčík je kriticky důležitý minerál
Hořčík neboli magnesium patří mezi tzv. makroprvky, takže je nezbytný pro správné fungování organismu. V lidském těle je koneckonců zapojen do stovek biochemických reakcí. Důležitý je třeba pro kardiovaskulární soustavu, protože pomáhá srdci udržovat rytmus. Navíc je podstatný i pro kosti, když se v nich podílí na tvorbě vápníku. Příjem hořčíku by si měli hlídat rovněž sportovci, neboť je tento minerál zásadní i pro správné fungování svalů a energetický metabolismus. Kladný vliv má ale i na mozek a celý nervový systém.

Jaká je doporučená denní dávka hořčíku? Pohybuje se mezi 300 až 400 miligramy. Příjem na horní hranici tohoto rozmezí odborníci doporučují lidem ve věku 15 až 25 let. Zaměřit by se na něj měly i kojící matky, které rovněž potřebují více tohoto minerálu. Větší množství je doporučováno i fyzicky aktivním lidem, stejně jako osobám vystaveným zvýšenému stresu, který je dnes poměrně běžný.
Jak se projevuje nedostatek hořčíku?
Nedostatek hořčíku může nastat kvůli nezdravému stravování. Sníženou hladinu tohoto prvku ale způsobuje i nadměrná konzumace alkoholu. Vliv navíc mohou mít i některá onemocnění, léky nebo poruchy funkce trávicího ústrojí. Jak se nedostatek projevuje? Křečemi, bušením srdce, nervózní hyperaktivitou, chronickou únavou, poruchami spánku, depresemi, srdeční arytmií, nevolností nebo ztrátou chuti k jídlu. Rozhodně se tedy nejedná o nic příjemného. Mnozí Češi ovšem mnohé takové příznaky zdárně ignorují a naučili se s nimi žít.
Kde se hořčík nachází?
Při vyváženém stravování nebyl doposud nedostatek hořčíku zaznamenán. Už to je tedy určitý klíč. V některých potravinách se ovšem tento minerál objevuje ve větším množství. V jakých konkrétně?
- listová zelenina (především zelená)
- celozrnné obiloviny
- luštěniny
- ovoce jako banány, pomeranče, fíky nebo avokádo
- ořechy a semena
- pseudoobiloviny jako pohanka
- tmavá čokoláda a kakao
- ryby

Obecně platí, že hořčík obsahují ve výrazně vyšším množství nezpracované (nerafinované) potraviny. Nejsnáze ho lze každopádně získat právě z potravin. Přesto někteří lidé volí spíše doplňky stravy. Tento prvek se nachází také v určitých minerálkách a existují rovněž filtrační konvice, které doplňují filtrovanou vodu právě o magnesium. S jeho příjmem byste to ale zase neměli přehánět.
Pozor i na nadbytek hořčíku
Nedostatek hořčíku se nazývá hypomagnezie, ale existuje i pravý opak, totiž hypermagnezie. Nadbytek tohoto prvku se vyskytuje spíše vzácně, ve „hře“ je ovšem i takové riziko. Na vině bývá užívání některých léků nebo snížená vylučovací schopnost ledvin. U osob se selháváním ledvin může ostatně tento stav vést až k poruchám srdečního rytmu a dokonce i k život ohrožujícím situacím! Jinak se nadbytek hořčíku projevuje velmi podobně jako jeho nedostatek. Budete-li se však vyváženě stravovat, nemělo by dojít ani k hypomagnezii, ani k hypermagnezii.