Tímto každodenním zlozvykem kolem poledne si Češi ničí mozek. Odborníci varují: Dělá to 8 z 10 lidí
Že bychom se měli vyhýbat nadměrnému příjmu bílého cukru, nasycených mastných kyselin a nepřehánět to se solí, většina z nás už ví. Existují však i další prohřešky, kterých se v rámci stravování dopouštíme. Někdy přitom problém nespočívá ani tak v samotné potravině nebo v množství, jako ve špatném načasování její konzumace.
Kdo by to byl řekl, že šálek kávy po obědě může nadělat více problémů než užitku. Ačkoliv mnozí lékaři pití kávy doporučují, neměli bychom ji konzumovat hned poté, co dojíme. Bohužel se to však netýká jen oběda, ale stejně tak i snídaně nebo večeře. Po jídle bychom měli nechat naše tělo trávit, než si připravíme náš oblíbený kofeinový nápoj.
Na vině jsou polyfenoly
Mnoho Čechů si kávu po dobrém obědě neodpustí. Zejména v pracovní době je to rituál, který završuje obědovou pauzu a člověk má pak pocit, že se do procesu vrátí spokojeně najedený a plný energie. Ve skutečnosti se ale jedná o velkou chybu, která může mít zcela opačný efekt, než byste čekali.

Odborníci na výživu i lékaři totiž tvrdí, že bezprostřední konzumace kávy po jídle může zapříčinit špatné vstřebávání železa. Tento jev mají na svědomí polyfenoly, které se v potravě vážou právě na železo a brání jeho transportu do krve. Osobám, které mají už tak nízký příjem železa, nebo ho jejich tělo spotřebovává více, tak může tento zlozvyk způsobit nepříjemné zdravotní problémy.
Problém je navíc o to horší, že se zpravidla projeví až po delší době. Pokud jsme zvyklí pít kávu po obědě pravidelně, nemusíme dlouho zaznamenat žádné nestandardní projevy. Udržování takového návyku však z dlouhodobého hlediska opravdu není ideální.
Následky nedostatku železa
Železo je látka, která se podílí na tvorbě červených krvinek. Jeho dlouhodobý nedostatek tak může způsobit řadu zdravotních problémů. Typickým příznakem toho, že nám chybí tento minerál, je únava. Organismus bez něj nedokáže pracovat na plný výkon. Sportovci se rychleji vyčerpají a ostatní lidé mají pocit, že jim celý den chybí energie.
Kromě únavy se však mohou dostavit i další příznaky, jako jsou například časté bolesti hlavy, zrychlený tep, bledá pleť nebo vypadávání vlasů. Jelikož červené krvinky mají za úkol distribuovat kyslík do všech tkání v těle, může se stát, že mozek nebude při nedostatku železa fungovat zcela správně. U dětí tak může dojít například ke zhoršení školních výsledků, dospělí zase mohou vnímat potíže s pamětí či koncentrací.

Některé skupiny lidí jsou navíc ohroženi více, a to z toho důvodu, že mají buď vyšší potřebu železa, nebo jej přijímají už tak ze stravy málo. Jedná se například o těhotné ženy a vegetariány či vegany. Pakliže konzumují potraviny chudé na železo a ještě navíc si dopřávají ihned po jídle kávu, mohou trpět chudokrevností.
Co dělat jinak?
Pokud se chcete výše uvedených problémů vyvarovat, doporučuje se po jídle vyčkat alespoň hodinu, než si dáte šálek kávy. V ideálním případě byste si ji však měli dopřát dvě až tři hodiny poté, co jste dojedli, abyste měli jistotu, že se vaše tělo stihlo postarat o vstřebání potřebných minerálů z přijaté stravy.
Když však není čas čekat, můžete využít drobný fígl. Ten spočívá v tom, dát si na oběd pokrm bohatý na železo (například hovězí maso nebo vnitřnosti) a vitamín C. Právě céčko totiž zlepšuje vstřebávání železa, a to až desetinásobně. Dejte si proto k masu také třeba papriku, brokolici, petržel, nebo oběd zapijte 100% pomerančovým džusem.
A nakonec je zde samozřejmě možnost dát si místo kávy nějakou její alternativu. Vydatný oběd tak můžete korunovat například bylinkovým čajem. Nicméně pití kávy jako takové není nic nezdravého, a pokud bez ní nedokážete být, prostě si ji jen dopřejte v jiný čas než bezprostředně po jídle.