Testy masa: Nejlepší Češi téměř nekupují, zatímco to nejhorší končí v každém košíku
Češi maso milují a dlouhodobě jsou jeho nezměrnými konzumenty. Odborníci před zvýšenou spotřebou masa varují. Maso a masné výrobky zvyšují riziko závažných onemocnění, zvlášť pak rakoviny tlustého střeva. Pokud se však masa nechcete vzdát, vybírejte kvalitní a čerstvé s minimálním obsahem přidaných látek. Čím méně jich do těla dostanete, tím lépe.
I přes velkou míru konzumace masa Češi často netuší, jak ho správně vybrat. To nejlepší téměř nekupují, zatímco to nejhorší končí v každém druhém košíku. Ačkoliv se nás prodejci snaží ošálit sofistikovanými triky, buďte o krok napřed a zjistěte, na co se u masa zaměřit.
Kvalita vs. cena
Ceny potravin nebo pohodlnost nákupu na jednom místě v posledních letech ženou Čechy za nákupy do velkých supermarketů, jejichž chladicí boxy jsou plné levného masa, kterému malí řezníci nemohou konkurovat. Kdo by odolal lákavým žlutým cenovkám, které hlásí, že levněji nikde nenakoupíte? Je to však ve výsledku výhoda? Pro peněženku určitě, ale co zdraví? Maso v supermarketech a obchodních řetězcích obecně pochází z velké části z obrovských velkochovů a ze zahraničí. I když i obchodní řetězce musí prodávat pouze maso, které prošlo schvalovacím procesem, nestačili byste zírat, jaké maso si skutečně vezete domů. Ne vše je jen o penězích, mnohdy stačí jen neznalost či nedostatek informací a nekvalitní maso se rázem ocitne ve vaší ledničce.
Koupit kvalitní kuřecí maso může být oříšek
Češi jsou masožrouti, to dokazují i statistiky. V roce 2024 připadlo na osobu zhruba 82 kg masa za rok. Nejoblíbenějšímu vepřovému šlape na paty drůbeží maso, které si na trhu zajišťuje stále silnější pozici. Obliba vepřového v roce 2024 meziročně klesla o přibližně 2 kg na osobu za rok. Oblíbeným nákupním cílem Čechů se stávají regály s kuřecím masem. Lidé si ho zamilovali pro nižší obsah tuku, větší variabilitu v kuchyni, možnost rychlé přípravy a nižší cenu. Právě kvůli enormnímu zásobování kuřecím masem se z výběru toho nejkvalitnějšího stává nepřehledná džungle a je na vás, jestli si osvojíte pravidla hry.

Etiketa může i nemusí pomoci
Nekupujte zajíce v pytli. První, co byste na kuřecím mase měli zkoumat, je etiketa. Z ní vyčtete nejpodstatnější informace týkající se názvu, třídy jakosti, identifikační značky a nakonec zjistíte to nejdůležitější, zemi původu. Nenechte se však zmást pouze obecným označením CZ v oválné značce, to ve výsledku vůbec nemusí znamenat, že kuře pochází z českého chovu. Může být vykrmeno za hranicemi a u nás pouze zpracováno. Chovy kuřat mimo EU nemusí splňovat přísné regule a kvalita masa tak může být o několik tříd horší než u nás. Ve chvíli, kdy jste s etiketou spokojeni, podrobte zkoumání i celkový stav masa.
Čerstvé kuřecí poznáte, stačí jen trocha cviku
Pokud maso kupujete častěji, už určitě víte, na co se zaměřit, abyste si odnesli to nejlepší, co obchod nabízí. Světle růžová barva kuřecího masa je ukazatelem čerstvosti, naopak zvýšené množství vody v obalu čerstvého masa by mělo být varovným signálem. Je pravděpodobné, že takové maso nebylo dobře skladováno a čerstvost je diskutabilní. Dále si pohlídejte obsah vody a soli. Obě informace by měly být uvedeny na obalu. Kvalitní kuřecí maso ryze českého původu je často vykoupeno vyšší cenou, ovšem máte záruku toho, že kuře bylo chováno v podmínkách, které přísně reguluje česká legislativa.
Chcete kvalitu? Mleté maso si vyrábějte sami
Nejen kuřecí, ale i mleté maso zažívá v české kuchyni obrovský rozmach a prodejci to vědí. Zásobují své zákazníky namletými směsmi, ale můžete jejich kvalitě věřit? Drtivá většina takto namletých směsí obsahuje přidané látky v podobě obávaných éček, vysokého obsahu soli, tuku nebo barviv. Nejhorší je ale fakt, že nikdy netušíte, z jaké části zvířete je maso skutečně namleté. Tou nejsnazší cestou, jak získat poctivé mleté maso, je proto vlastní domácí výroba. U svého oblíbeného řezníka nakoupíte čerstvé maso dle svých preferencí a doma si z něj uděláte přesně takovou směs, kterou potřebujete. Čerstvou a bez přidaných látek. Pokud však z nějakého důvodu musíte i tak sáhnout po mleté směsi, kontrolujte informace na obalu a pohledem zhodnoťte vzhled masa.

Neupínejte se k červené
Lidé roky žijí v přesvědčení, že pouze červená barva mletého masa je zárukou kvality. Chyba lávky. Čerstvé a nezávadné mleté maso nemusí být jasně červené. Barva masa se při kontaktu s kyslíkem může poměrně radikálně měnit. Z hlediska kvality to ale nemusí nic znamenat. Lehce nahnědlý odstín, který nepokrývá celý povrch masa, není škodlivý. Mnohem důležitější jsou datum spotřeby, obsah tuku, neporušený vakuový obal a vůně masa, kterou ucítíte po rozbalení.
Maso bylo, je a bude součástí českého jídelníčku. Zvýšená konzumace jde ruku v ruce s obrovskou produkcí, v níž se občas schovají nedostatky, které by však neměly končit na našem talíři. Buďte nekompromisní a maso vybírejte nejen podle ceny, ale hlavně podle ukazatelů kvality.