Zlepšuje paměť a chrání před demencí. Tuhle potravinu by měli lidé po 50 zařadit do jídelníčku povinně
Možná to znáte. Hledáte brýle, přitom je máte na očích. Nemůžete najít ovladač od televize a zatím ho celou dobu držíte v ruce. Jdete pro něco do kuchyně a úplně se vám vykouřilo z hlavy, co jste tam vlastně potřebovali. Po padesátce se s problémy nejen s pamětí můžete setkávat častěji a častěji. Přitom to tak být nemusí.
Náš mozek řídí celé tělo, ale s přibývajícím věkem se jeho funkce může trochu omezit. Pohotová mysl ale nemusí být jen výsadou mladých. Stačí pár změn v jídelníčku a i v pokročilém věku si zvládnete udržet mysl bystrou.
Jak to, že po padesátce mozek „vypíná“ častěji?
Mozek má na starosti fungování celého těla. Řídí vše od myšlení přes paměť až po emoce a pohyb. Je to takový dirigent, který dává pokyny celému orchestru, zároveň ho umí sladit i vyhodnocovat hudbu, která se k němu dostává z nástrojů zpět. S věkem ale jeho taktovka trochu slábne – ubývá spojení (synapsí) mezi neurony a myšlenkové a paměťové procesy už nejsou tak svižné jako v mládí. Nejde ale jen o biologické procesy, které celé to hudební těleso ovlivňují. Negativní dopad mohou mít i špatné návyky a nezdravý životní styl. Nevhodná strava, málo pohybu, stres, nedostatečný spánek… to všechno dokáže mozek a tělo pořádně rozladit.

Zdravý životní styl není jen trend, opravdu funguje
Žít zdravě je fenomén, který se neustále skloňuje nejen na sociálních sítích. Zdravý životní styl ale není jen o zveřejňování smoothie k snídani a vypilovaných jógových pozic v parku. Jde o to umět svůj mozek a tělo skutečně podpořit. Dostatečný pohyb, hlavně ten, který pořádně rozproudí krev (a tím prokrví mozek) je pro tělo velmi užitečný – zaměřte se na svižnou chůzi, plavání nebo jízdu na kole.
Důležitý je i pravidelný spánek. Tělo potřebuje minimálně sedm hodin spánku denně, aby si odpočinulo a mohlo regenerovat. Důležité je těsně před spaním omezovat modré světlo vydávané obrazovkami, to totiž potlačuje produkci melatoninu, spánkového hormonu. Pokud jste například zvyklí se před spaním dívat na televizi, dobře uděláte, když si pořídíte brýle blokující modré světlo.
„Mezi nejdůležitější faktory ovlivňující naše zdraví patří životní styl. Proto i pouhá změna stravovacích návyků, pohybové aktivity a spánkového rytmu může výrazně pomoci snížit riziko různých onemocnění,“ uvádí Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) na svých webových stránkách.

Potraviny, které vám pomůžou zpomalit stárnutí mozku
Další významnou součástí zdravého životního stylu je vyvážený jídelníček. Možná vás překvapí, že existují potraviny, na kterých si nejen pochutnáte, ale navíc vám pomohou „nastartovat“ mozkové procesy. Zde je pár tipů, co byste pro nažhavení mozkových závitů měli zařadit do svého jídelníčku.
Dvě hemisféry, zvrásněný povrch – teď není řeč o mozku, ale o vlašském ořechu, který je našemu nejdůležitějšímu orgánu nápadně podobný. Vlašské ořechy mají ideální poměr omega-3 mastných kyselin, vitamínu E a polyfenolů – což jsou látky, které podporují paměť, zrychlují myšlení a chrání nervové buňky před oxidačním stresem. Bude vám stačit malá hrst každé ráno po snídani nebo k dopolední svačině. Přidejte je do jogurtu s müsli nebo si je dejte jen tak. Jen to nepřežeňte s množstvím, vlašské ořechy jsou velmi kalorické.
„Podle výzkumníků omega-3 mastné kyseliny prokazatelně prodlužují život. Mají vliv nejen na jeho délku, ale také na jeho kvalitu,“ upřesňují odborníci ze Státního zdravotního ústavu.
Další potravinou, které byste se neměli vyhýbat, je brokolice. Mnozí ji mají za nudnou a ne zrovna chutnou zeleninu. Když ji ale správně upravíte, budete z její chuti mile překvapeni. Určitě ji nemučte ve vroucí vodě příliš dlouho, stačí oblanšírovat nebo upéct v troubě s česnekem a trochou olivového oleje – podávejte s parmezánem a opečenou bagetkou. Brokolice je plná vitamínu K a cholinu, který je skvělý pro dobrou paměť a nervovou soustavu. Jednu menší růžičku brokolice jezte dvakrát až třikrát týdně.
Blanšírovanou brokolici si můžete vychutnat s lososem. Což je další bohatý zdroj omega-3 mastných kyselin, které tvoří stavební kameny mozkových buněk, podporují koncentraci i svižnou mysl. Lososa si osmažte na troše másla nebo ho upečte spolu s citronem a bylinkami. Vaše tělo živočišný tuk nejlépe vstřebá spolu s rostlinnými, takže při podávání lososa trochu pokapejte olivovým nebo avokádovým olejem. Lososa jezte alespoň jednou týdně a vaše mozkové buňky si budou libovat.