Tento odlehčený recept na mini langoše je totální hit tohoto léta. Bez výčitek a super chutný
Česnek, kečup, sýr a přepálený olej. Kombinace, kterou zná téměř každý. Při prvním pohledu by málokoho napadlo, že výsledkem může být lahodný pokrm. Ale je to tak. A právě tento oblíbený recept si můžeme snadno připravit. Zcela bez výčitek. V jeho odlehčené verzi.
Příprava smažených langošů je procedura, díky které se i vyvoněná kuchyně naší maminky promění v pouťový stánek. I přesto, že cena tohoto pokrmu se mnohdy vyšplhá nad 100 korun, jeho příprava je až překvapivě snadná. A nejsou potřeba ani žádné speciální suroviny. A to dokonce ani v případě, že si chceme připravit odlehčenou, letní verzi tohoto lahodného pokrmu.
Lehká večeře za pár minut? Tady je odpověď
Recept na rychlé mini langoše je přímo dechberoucí. Nejenže na jejich přípravu je zapotřebí minimum ingrediencí, jsou snadné a rychlé a zvládne je i naprostý začátečník. A co víc, pochutnáte si na nich mnohem víc, než na těch stánkových. Kouzlo je totiž v jedné jediné surovině. Jogurtu. Díky němu je výsledné těsto nejen vláčnější, ale také doba jeho kynutí a přípravy před servírováním kratší. Tak se nechte okouzlit tímto jednoduchým, ale chutným receptem, o který se s námi podělila naše věrná čtenářka.
„Langoše miluji. Kdykoliv jdeme na pouť, je to první věc, pro kterou si jdu. Chtěla jsem si je připravit i doma, přesto mi ale jejich příprava přišla náročná a hlavně složitá. Až do chvíle, kdy jsem narazila na recept, který předčil moje očekávání. Lehký, rychlý, chutný. Myslím, že klasického langoše ze stánku si už nikdy nedám.“ svěřila se nám.
A tak jsme neodolali a v redakci si recept také vyzkoušeli. A měla pravdu. Výsledek předčil naše očekávání.

Suroviny, které najdete v každé domácnosti
Recept, který nám čtenářka poskytla, je na dvanáct kusů. Než jsme výsledek ochutnali, přišlo nám to akorát. Druhý den jsme si ale tento lahodný pokrm připravili z množství dvojnásobného, protože langoše ihned po servírování mizely z našeho stolu. A na redaktora Pepu se nedostalo. My jsme se poučili, pokud ale potřebujete připravit rychlou a chutnou večeři, je 12 kusů ideálních. Na jejich přípravu budete potřebovat:
- 500 gamů hladké mouky
- 200 mililitrů teplého mléka
- 1 vaničku bílého jogurtu
- 40 gramů droždí
- 1 žloutek
- 1 lžičku soli
- 1 lžičku cukru
- olej na smažení
- česnek, kečup a strouhaný sýr

Postup je jednodušší, než by se zdálo
A nyní už je to jednoduché. Všechny ingredience stačí smíchat v míse. Nic víc. Tedy samozřejmě bez oleje, kečupu, česneku a sýru. Tyto ingredience si dáme na stranu. Zbytek pečlivě hněteme tak dlouho, dokud se nám v těstě nevytvoří bublinky. Jakmile máme těsto zpracováno tímto způsobem, vytvoříme si 12 stejných kuliček, které odložíme na 20 minut kynout. Jakmile je těsto odpočaté, vezmeme si každou kuličku a za pomoci prstů, vytahováním směrem od středu, z nich vytvoříme placky.
Takto připravené placky postupně smažíme v rozpáleném oleji po obou stranách. Dozlatova. Hotové langoše necháme odkapat nebo na chvíli umístíme na papírovou utěrku, která z nich odsaje přebytečný tuk. Ještě teplé langoše potřeme kečupem, který je dobré si smíchat s prolisovaným česnekem. Díky tomu dosáhneme rovnoměrné a plné chuti tohoto jedinečného pokrmu. Navrch už patří jen vydatná vrstva nahrubo nastrouhaného sýru – a můžeme podávat.
Neobvyklá ingredience, jedinečná struktura i chuť
Jestliže na přípravu těsta použijeme jogurt, nepřipravíme si jen zdravější verzi tohoto pokrmu, ale i chutnější. Jogurt dodá těstu zcela jinou strukturu, vláčnost a hlavně mírnou kyselost. Takovou, která se ztratí, v konečném výsledku ale pokrm pozvedne na zcela jinou úroveň. S těstem se díky jogurtu mnohem lépe pracuje, je poddajnější a odolnější vůči tomu, pokud neumíme s těstem správně pracovat. Z tohoto těsta dokáže placku připravit i ten, kdo s ním pracuje poprvé.
Přesto je ale při přípravě potřeba dbát na pár detailů. Mléko do těsta použijte teplé, ne příliš horké a už vůbec ne přímo z ledničky. Prostě teplé. Při přípravě použijte dostatek oleje, langoše musí v oleji plavat. Jedině tak se vám rovnoměrně připraví. I na oleji záleží, měl by být rozpálený, ne přepálený. Právě tyto malé detaily vám zaručí, že výsledek bude fenomenální. A poslední rada na závěr: Nešetřete sýrem. Právě ten dodá vašemu langoši tu závěrečnou, správnou třešničku na dort.