Největší past v české kuchyni? Cholesterol stoupá, cévy se dusí. Češi to dál jedí jako šílení
Někdy se člověk opravdu nestačí divit, co všechno se objeví na talíři průměrného Čecha. Říká se, že „jsme to, co jíme“, ale pravda je, že v české kuchyni pořád vítězí potraviny, které našim cévám moc neprospívají. Nejde jen o některé druhy masa, ale i další kalorické bomby, které se bezmyšlenkovitě ocitají v každodenním jídelníčku. Česko se pak řadí mezi evropské šampiony v konzumaci nezdravých jídel.
Česká kuchyně je plná energeticky vydatných jídel, která sice dobře chutnají, ale v dlouhodobém měřítku znamenají pro srdce a cévy zbytečné riziko. Může za to cholesterol a další tuky, které se ukládají v cévách a brání volnému průtoku krve.

Strašák cév
Pokud by se vyhlašovala anketa o nejoblíbenější maso v Česku, vepřové by pravděpodobně vyhrálo s přehledem. Průměrný Čech ho sní nejvíc ze všech druhů masa. Řízek, pečeně, bůček, uzené nebo populární vepřové koleno, to vše jsou jídla, která se z domácích kuchyní nevytrácejí ani v době moderních výživových trendů. Ale víte vůbec, co tím svému tělu způsobujeme?
Rozhodně neplatí, že vepřové maso je automaticky škodlivé a mělo by být zakázáno. Vše záleží na výběru části masa a na způsobu úpravy. Pokud zvolíte tučný bůček, krkovici nebo uzené, dostanete sice porci bílkovin, ale hlavně velkou dávku nasycených tuků. Ty při nadměrné konzumaci podporují tvorbu škodlivého cholesterolu a ukládání plaku v cévách. Na druhou stranu libové kousky masa jako panenka, kýta, pečeně nebo kotleta bez kosti obsahují podstatně méně tuku, a pokud je připravíte bez zbytečného smažení, dokáží být hodnotnou součástí jídelníčku.
Co raději nejíst moc často
Vhodné je omezit uzeniny, salámy, klobásy a slaninu. Právě v nich najdete nejen spoustu živočišného tuku, ale i sůl a konzervanty, které zatěžují ledviny a srdce. Uzené maso bývá navíc zdrojem látek s prokázaným karcinogenním účinkem. Smažená vepřová jídla jako řízky, nugetky nebo škvarky jsou dalším zbytečným rizikem. Tuk se při smažení vstřebává do masa a stává se z něj kalorická bomba.
Nic není černobílé
Abychom byli fér, vepřové maso kromě tuků obsahuje kvalitní bílkoviny, vitaminy skupiny B (hlavně B1, B6, B12), niacin, železo, zinek, selen a fosfor. Tyto látky jsou důležité pro tvorbu červených krvinek, správnou funkci svalů, imunitu i psychickou pohodu. Libové vepřové má ve 100 gramech okolo 21–23 gramů bílkovin, což je srovnatelné s jinými druhy masa. Takže když zařadíte vepřové do svého jídelníčku s mírou, děláte to správně.
Obecně platí, že červené maso (tedy i vepřové) by se mělo jíst maximálně dvakrát týdně a porce by neměla přesáhnout 150–200 gramů. Vždy upřednostňujte libové kousky a volte šetrnou úpravu, ať už vaření, dušení nebo pečení bez tuku. Smažené řízky a tučné klobásy nechte spíš na slavnostní příležitosti.

Co ještě ucpává cévy
Cévy trpí i nadměrnou konzumací sladkých nápojů, cukrovinek, pečiva z bílé mouky a potravin s vysokým obsahem trans-tuků, což jsou průmyslově ztužené tuky, např. některé sušenky, dorty, levné polevy. Překvapivě škodí také nadbytek soli, protože zvyšuje krevní tlak a tím urychluje poškozování cévních stěn. Samostatnou kapitolou jsou alkohol a kouření, které prokrvení cév zhoršují víc než cokoliv jiného.
Jak poznat, že máte ucpané cévy?
Problém je, že cévy nebolí a dlouho o sobě nedávají vědět. První příznaky se často objeví až při závažné komplikaci jako je infarkt nebo mrtvice. Typickými varovnými signály bývají bolesti na hrudi, dušnost, únava, slabost, bušení srdce, studené končetiny, necitlivost nebo změna barvy kůže v postiženém místě. Ucpané cévy v nohách mohou způsobovat bolest při chůzi, v pokročilých případech i klidové bolesti nebo vředy. Pokud zpozorujete podobné potíže, rozhodně se nevyplatí čekat, návštěva lékaře může zachránit zdraví, někdy i život.
Česká kuchyně je bohatá a chutná, ale právě proto je dobré myslet na to, co a v jakém množství jíme. Vepřové maso nemusí být strašákem, pokud se naučíte vybírat libové části, omezíte smažená a uzená jídla a porce udržíte na uzdě. Jídlo je radost, ale zdraví máme jen jedno. Cévy vám poděkují za každý dobrý výběr.