Tímhle jídlem nás mučili ve školce. Pamatujete? Dnes z něj cizinci šílí a jezdí k nám na kurzy vaření
Existují pokrmy, které mají Češi spojené se školkou. Stačí jen vyslovit název a část dospělých se oklepe, nebo aspoň decentně zavrčí. Mnozí si vybaví rozvařená kolínka s dušenou mrkví, omáčku barvy neurčité šedi, či legendární „mléčnou polévku“. Patří sem ale i jedna pomazánka, která rozhodně nevoněla vábně. Přesto je tahle pomazánka pro cizince v tuzemsku jednou z pochoutek, za jejíž recept by neváhali zaplatit za české kurzy vaření.
Je zajímavé, jak může jídlo, na které někteří Češi nadávají, zažívat v zahraničí takový úspěch, že si lidé hledají recepty a ti zdatnější dokonce spekulují o vlastním podniku s českými chlebíčky. Vysvětlení je jednoduché: Pro většinu Evropanů nebo Američanů jsou poctivé pomazánky velmi netradiční a na jejich chutě nejsou zvyklí. Zatímco my vzpomínáme na „školkové trauma“, turisté řeší, jak si dokonalou vajíčkovou pomazánku dopřát i doma.

Vajíčková pomazánka
Vajíčkovou pomazánku nepřipravujeme většinou pouze během Velikonoc, kdy nevíme, co s přebytky natvrdo uvařených vajec. Je to pomazánka, kterou máme rádi ke snídani, svačině, nebo když je třeba pohostit návštěvu a v lednici zbyla už jen vejce, kousek másla a hořčice. Je jednoduchá, variabilní, a s trochou fantazie dokáže pokaždé chutnat trochu jinak. Důležité je zapomenout na předsudky ze školky a připravit ji správně podle osvědčených receptů. Jedině tak získáte pomazánku, za kterou se nemusíte stydět před žádnou návštěvou, včetně té ze zahraničí.
Jak na základní vajíčkovou pomazánku
Základem jsou vždy vejce uvařená natvrdo. Obecně platí, že vždy je lepší vejce nepřevařit. Proto bude stačit nechat je projít 9–10 minut varem, během kterého se žloutek nevysuší a nevytvoří kolem sebe nevábný šedozelený prstenec. Po uvaření a zchlazení vajíčka oloupejte, pokrájejte najemno nebo nastrouhejte. Někdo je rozděluje na žloutky a bílky, aby dosáhl lepší textury, jiní všechno míchají dohromady.
Tradiční recepty vejce smíchají s máslem a majonézou, ale moderní verze často kombinují tvaroh, žervé, čerstvý sýr, bílý jogurt nebo dokonce zakysanou smetanu. Oblíbené jsou také kombinace s pomazánkovým máslem, taveným sýrem, nebo i cottage sýrem. Chuť doladíte lžičkou plnotučné nebo dijonské hořčice, solí, pepřem, případně špetkou kurkumy pro lepší barvu. Nejčastěji se pak přidává najemno nasekaná cibulka, jarní cibulka, kyselá okurka, případně ředkvičky nebo jemně nastrouhaná mrkev. Použít můžete i bylinky jako pažitku, petržel, kopr nebo medvědí česnek, které vnesou do pomazánky svěžest a zajímavou chuťovou tečku. A úplně navrch můžete pomazánku posypat čerstvými klíčky.

Testováno redakcí
U nás v redakci asi nejvíce boduje pomazánka podle Romana Vaňka, autora kuchařských bestsellerů a zakladatele Pražského kulinářského institutu. Připravit si ji můžete i vy podle následujícího receptu:
Na čtyři porce budete potřebovat 8 vajec, 240 g žervé, 120 g bílého jogurtu, 1,5 lžíce plnotučné hořčice, 10 g soli a špetku pepře. Vejce uvařte, oloupejte a rozkrojte, žloutky rozmačkejte s jogurtem, žervé, hořčicí, solí a pepřem.
Přidejte nadrobno nakrájené bílky, promíchejte a nechte vychladit v lednici. Pomazánku můžete ochutit přidáním pažitky, petržele, nebo například trochy česneku.
Moderní varianty vajíčkové pomazánky
Základní recept lze snadno rozšířit a obměňovat. Vyzkoušejte třeba tex-mex variantu s jalapeňo papričkami a koriandrem, lehčí verzi s avokádem a křupavým jablkem, nebo italskou verzi s nasekanými sušenými rajčaty, bazalkou a parmezánem. Případně přidejte do pomazánky nakrájenou zeleninu nebo ji místo na chleba navrstvěte do skleničky.
Vejce jako superpotravina
Vejce patří k nejvýživnějším potravinám vůbec. Obsahují všechny základní vitamíny kromě C, bohaté jsou na bílkoviny, minerály (železo, fosfor, zinek), esenciální mastné kyseliny i antioxidanty jako lutein a zeaxantin. Jedno vejce dodá zhruba 6 gramů kvalitních bílkovin, které mají vysokou biologickou hodnotu a výbornou stravitelnost. Bílek neobsahuje tuky, žloutek je zdrojem zdravých fosfolipidů a cholinu důležitého pro mozek.
Navzdory dřívějším obavám není třeba se vajec bát ani kvůli cholesterolu. Podle současných poznatků nemá běžná konzumace 1–2 vajec denně pro zdravé lidi negativní vliv na hladinu cholesterolu v krvi. Naopak, díky vysoké sytící schopnosti mohou pomoci s kontrolou hmotnosti. Vhodná jsou pro děti, sportovce, ale i lidi s vyšší potřebou živin, ať už v podobě míchaných vajec, omelety, nebo právě vajíčkové pomazánky.
Jak často vejce zařazovat do stravy
Běžné doporučení pro dospělé je 1–2 vejce denně. Pro děti od šesti měsíců jsou žloutky důležitým zdrojem dobře využitelného železa a dalších mikronutrientů. U malých dětí je ale potřeba dávat pozor na možné alergie na vaječný bílek.