Maďaři ukradli český pokrm a předělali si ho po svém. Internet z toho šílí, ale Češi mají oči navrch hlavy
Toto levné české jídlo známe ze školních jídelen. Děti ho milují, ale dospělí nad ním často ohrnují nos. Také příliš nechutná cizincům, protože je pro ně něčím nepředstavitelným a možná i zakázaným. Přivlastnili si ho ale Maďaři, kteří vznesli otázku, zda se skutečně jedná o český pokrm, nebo o jejich…
Uherské království bylo státem, kde vedle sebe žili kromě Maďarů také Češi, Slováci, Rumuni, Němci, Rusíni, Chorvati, Srbové, Slovinci nebo Židé a Romové. Království tak bylo kulturně bohaté, a vlastně i nábožensky nebo jazykově. Některé pokrmy mezi sebou kultury sdílely a dnes se nemohou shodnout na tom, kdo je vymyslel jako první.
Například vídeňský řízek. Ten je velmi oblíbený v Čechách a jedná se o tradiční vánoční pokrm, který nesmí chybět na žádné štědrovečerní tabuli. Přitom ale pochází z Rakouska. Navíc opravdu tradičním vánočním jídlem je český houbový kuba, kterého však dnes konzumuje během Vánoc opravdu jen minimum Čechů.

Jídlo, o které se přou Češi, Maďaři i Slováci
Například Maďarsko je vyhlášeno svými klobáskami, pálivými chutěmi, gulášem nebo langoši. Hodně se mluví také o jejich nadměrné konzumaci uzenin a masa. Málokdo by ale asi tušil, že zrovna Maďaři považují za „svůj“ pokrm jídlo, které zná každý z nás ze školní jídelny. Mnoho Čechů mělo jistě za to, že pochází právě od nás. Jedná se o nudle s mákem. Jak tedy zjistit, zda pochází z Čech, nebo z Maďarska? Aby toho nebylo málo, jí se toto jídlo i na Slovensku…
Pojďme tedy pátrat. Nudle s mákem jsou velmi jednoduché a levné jídlo, které zasytí a chutná hlavně dětem. Připravíte ho do dvaceti minut. V minulosti se jednalo o skromný pokrm sedláků.
Sladká válka o nudle s mákem
Kupříkladu web The New York Times píše, že nudle s mákem jsou doopravdy slovenskou specialitou, kterou si Maďaři pouze přivlastnili. Záleží ovšem na tom, z jakého těsta nudle jsou a jak přesně se pokrm připravuje. V Čechách, na Slovensku i v Maďarsku se totiž vyrábí jinak.
U nás se uvařené těstoviny promíchají s mletým mákem, moučkovým cukrem a občas i s rozpuštěným máslem nebo sádlem. Podávají se jako hlavní chod a jedná se o sladké hlavní jídlo. Některé hospodyňky do něj strouhají perník a používají ze zásady široké nudle.
Slovenská podoba nudlí je trochu tenčí a kratší. Sypou se cukrem, někdy se přidává i med či smetana. V Maďarsku se používají čtvercové těstoviny a nudle se kromě mletého máku a cukru míchají ještě s citronovou kůrou a skořicí.

Cizincům jde z toho hlava kolem
S jistotou se neví, kde nudle s mákem vznikly. Je jasné, že to bylo v rámci Rakousko-Uherska, a to v oblasti, která leží na území dnešního Maďarska, Slovenska, Rakouska a části Česka. Zatímco tradiční české a slovenské kuchařky uvádí recepty na makové nudle kolem 18. století jako lidové jídlo, v Maďarsku se v pramenech poprvé objevují už v 16. století, kdy byly popisovány jako jídlo rolníků.
Ať už je ale prvenství kohokoli, z nudlí s mákem v zahraničí šílí. A je to právě kvůli pro většinu cizinců netypické kombinaci těstovin a máku. Jen málokdo si totiž umí představit sladké špagety. Jenže přesně tak naše nudle s mákem vypadají. Zároveň se mák v mnoha zemích ani nesmí prodávat a je nelegální. Toto jídlo je tak opravdu typicky české a jen málokterý cizinec ho dokáže ocenit.
Zdroje: cooking.nytimes.com, ceskatelevize.cz, czechspecials.cz