Tyto příchutě děsí turisty po celém světě: Zmrzlina se svíčkovou, cibulí a dalšími šílenostmi. Troufli byste si?
Zmrzlina patří právem mezi nejoblíbenější dezerty na světě. Různé variace najdeme snad v každé zemi a jelikož už klasika v podobě vanilky či čokolády přijde některým strávníkům nudná, zmrzlináři vymýšlejí stále něco nového. A někdy jde o opravdu šílené příchutě a kombinace, nad kterými turisté jen kroutí hlavou. Američané jsou jako opaření ze zmrzliny, kterou ochutnáte jen v Česku.
Češi se, co se týče zmrzliny, rozhodně nebojí experimentovat. U každého zmrzlináře najdeme oblíbené příchutě smetanových zmrzlin, ovocné sorbety nebo vylepšené varianty s kousky sušenek, oříšků a jiných pochutin. Někteří prodejci ale zacházejí do extrémů a zákazníci si tak mohou dopřát třeba zmrzlinu s příchutí tradičního českého jídla. Tyto neobvyklé a zajímavé obdoby tradičního mraženého dezertu ale nejsou jen výhradou Čechů.
Zmrzlina ve světě: Co lidé nejraději ochutnávají?
Česko a další evropské země se i přes mnoho zvláštních až bizarních variací zmrzliny ještě takzvaně drží při zemi. Největší „exotiku“ ochutnáte v Asii. V Japonsku je například oblíbená zmrzlina s příchutí wasabi, vyzkoušet ale můžete i příchuť chobotnice nebo dokonce sušených ryb. Výjimkou není ani sušený hmyz, který má údajně do krému vnést křupavost. Zůstaneme-li ještě chvíli v Asii, můžete na cestách po Filipínách ochutnat jejich proslulou fialovou zmrzlinu připravenou z ube, což jsou sladké brambory. V Thajsku zase nabízejí zmrzlinu z nejsmradlavějšího ovoce na světě – Durianu.

Italové, kteří jsou svou zmrzlinou proslulí ve světě, jsou obvykle více konzervativní. I v této zemi ale najdeme zajímavé chutě. Příkladem je parmazánová zmrzlina nebo mražený krém s příchutí lanýžů.
Američané jsou na výletech do Evropy často překvapeni, kolik druhů autentických jídel je zde možné ochutnat. Nad některými kombinacemi pak kroutí hlavou, i když nám se zdají celkem běžné. Amerika je však mimo jiné známá pro své nezdravé stravování, polotovary a fastfood. A právě tyto chutě najdeme i v netypických amerických zmrzlinách. Vyzkoušet tak můžete zmrzlinu slaninovou, hranolkovou, s příchutí hamburgeru, majonézy nebo třeba piva.
České speciality: Zmrzlina jako svíčková nebo koprovka?
Česká kuchyně je bohatá na chutě a vůně. Někteří zmrzlináři se tak z toho snaží vytěžit maximum a ve svých stáncích a cukrárnách nabízejí mraženou variantu typicky českých jídel. Výsledkem jsou tak příchutě, které byste jinde na světě hledali jen marně.
U českých zmrzlinářů si tak můžete objednat například svíčkovou, která je jemně sladká, přesto je zde patrný nádech kořenové zeleniny nebo citronu, které jsou pro tuto omáčku tak typické. Podobnou variantou je pak zmrzlina koprová, která je lehce kyselá s bylinkovou vůní i chutí.
Zajímavostí je pak švestková se slivovicí. Ta kombinuje sladkou chuť ovoce se silou tradičního moravského destilátu. Pro milovníky makového závinu existuje také maková zmrzlina. A pokud chcete otestovat svoji odvahu, zkuste zmrzlinu cibulovou, česnekovou nebo tvarůžkovou. Všechny tyto netradiční příchutě jsou možná skvělým marketingovým trikem, kterým zmrzlináři lákají zvědavé turisty do svých podniků. Pravdou však je, že mnohé z nich si lidé skutečně oblíbili.

I netradiční zmrzlina může být kvalitní
Extravagantní příchutě jsou sice zajímavé, nemusí však jít jen o „turistickou past“. I tyto druhy zmrzliny totiž mohou být kvalitní a pravdou je, že se do podobných variant pouštějí především zkušení zmrzlináři, kteří si potrpí na vybrané suroviny a dokonalou chuť.
Jak poznat opravdu dobrou zmrzlinu? V první řadě by měla být perfektně krémová, jemná a neměla by se roztékat ještě v chladicím boxu. Zásadní je samozřejmě složení. Nebavíme-li se o sorbetu, měl by být mražený krém vyroben z mléka, smetany a dalších přísad dle konkrétní příchutě. Sem patří například vanilkové lusky, ořechy a ořechová másla, čokoláda či různé druhy ovoce. U řemeslné zmrzliny nenajdete žádná umělá barviva, stabilizátory nebo rostlinné tuky.
Zdroje: Kudyznudy.cz, Sever.rozhlas.cz, Zlinsky.denik.cz