Neuvěřitelný comeback českého zákusku: Tento 100 let starý recept znají jen babičky. Šéfkuchaři ho vykupují za tisíce
Že se na jídelníčky restaurací postupně vracejí různé druhy pokrmů, které byly běžnou součástí domácí stravy v minulém století, si už pomalu začínáme zvykat. Některá téměř zapomenutá jídla však vidíme na menu obzvláště rádi. Pro starší generace je to návrat do mládí a pro kuchaře zase výzva připravit tradiční staročeský pokrm v novém kabátě.
Bramborové škubánky, to je název oblíbeného československého pokrmu, který nám připravovaly v dětství naše babičky i maminky. Nejčastěji se ochucovaly mletým mákem a cukrem a polévaly rozpuštěným máslem nebo sádlem. Ti, co mák moc nemusejí, ať už kvůli jeho specifické chuti, nebo protože zůstává v zubech, si tuto dobrotu zasypávali strouhaným tvarohem.
Jak vznikl název škubánky?
Jak byste škubánky přeložili do angličtiny, aby si cizinec dokázal tento pokrm představit? Popravdě, asi nijak, jelikož název odkazuje na tradiční způsob jejich přípravy, kdy se bramborové těsto, respektive hustší bramborová kaše, škube pomocí lžíce na kousky. Pokud byste tedy jméno pokrmu doslovně přeložili, pravděpodobně by to cizincům stejně vůbec nic neřeklo.
To samé platí také pro podobný pokrm s názvem šulánky, jehož příprava však nespočívá ve škubání, ale v takzvaném šoulání neboli válení těsta na vále. Alternativními názvy pro tento pokrm jsou pak také šišky či klasické knedlíčky. Právě poslední zmíněné pojmenování by nejspíše jako jediné po přeložení do angličtiny cizincům trochu napovědělo. Nicméně těsto na škubánky se od těsta na šulánky hodně liší, a to nejen v množství použitých surovin, ale také v samotné přípravě.

Tradiční pokrm v moderním provedení
S nadsázkou by se dalo říci, že tento 100 let starý recept už znají jen babičky nad 80 let. Šéfkuchaři ho vykupují za tisíce, respektive návštěvníci restaurací jsou ochotni zaplatit za něj více, než byste nejspíše čekali. Důvod je přitom čistě sentimentální, protože náklady na přípravu takového pokrmu skutečně nejsou vysoké.
Pravdou ovšem je, že kuchaři si dnes i s takto jednoduchým receptem dokáží perfektně vyhrát a naservírují vám ho se vší parádou. Často byste ani neřekli, že vám na talíři přistály škubánky, ale spíše to vypadá jako nějaké abstraktní umění z bramborové kaše. Pokud máte rádi moderní kulinářské inovace, pak si určitě na škubánky zajděte do nějaké luxusní restaurace. Pakliže ale dáváte přednost tradičnímu provedení tohoto lahodného pokrmu, zkuste si jej uvařit sami doma. Je to levné a opravdu snadné.
Recept na těsto obsahuje jen 3 ingredience
Těžko se tomu věří, ale těsto, ze kterého se škubánky připravují, se skládá pouze ze tří ingrediencí, a to z brambor, hrubé mouky a soli. Toto jídlo si proto mohli dříve dovolit vařit i v chudších domácnostech, jelikož brambory a mouka byly dostupnými potravinami. Navíc ani samotný postup přípravy škubánků není nic složitého.
Pokud byste si doma tento pokrm chtěli připravit, stačí v osolené vodě doměkka uvařit asi půl kilogramu oloupaných, na kostičky nakrájených brambor. Po uvaření z nich pak slijte do jiné nádoby přibližně dvě třetiny vody a jednu třetinu nechejte v hrnci společně s bramborami. Slitou vodu si uschovejte, kdyby bylo potřeba směs v hrnci ještě naředit.
Následně do hrnce s bramborami nasypte zhruba 80 gramů hrubé mouky, lehce prošťouchejte vidličkou a nechejte 10 minut na mírném ohni ohřívat, aby se mouka spařila. Poté brambory s moukou rozšťouchejte šťouchadlem a důkladně promíchejte, až vám vznikne směs podobná husté bramborové kaši. Pokud by se stalo, že vám v hrnci s bramborami a moukou zůstala nějaká voda, tak ji slijte. Kdyby naopak bylo potřeba směs trošku zředit, přidejte do ní vodu z brambor, kterou jste si dali stranou.
Nakonec si omastíte dvě lžíce rozpuštěným sádlem nebo máslem a z těsta odškubáváte kousky, které rovnou pokládáte na teplý talíř. Tradičně se škubánky podávají posypané mletým mákem, moučkovým cukrem a přelité rozpuštěným sádlem. Můžete si ale na ně dát prakticky cokoliv, co vám chutná.

Mletý mák jako česká specialita
Zajímavostí je, že ačkoliv se u nás škubánky podávají tradičně s mákem, kdybyste tento pokrm předložili některým cizincům, dost možná by se tvářili, že je snad chcete otrávit. V některých státech je totiž pěstování máku zakázáno, protože je považován za drogu. Jedná se například o Singapur, Tchaj-wan nebo Spojené arabské emiráty.
V českých domácnostech a restauracích se však s mákem setkáváme zcela běžně. Některé zdroje dokonce uvádějí, že Česká republika je světovou velmocí v pěstování máku. Na paty nám v tomto směru šlape pouze Turecko. V kuchyni se mák tradičně používá ve slovanských a německy mluvících zemích a dále také v židovské kultuře.
Zdroje: ceskatelevize.cz, irozhlas.cz, liberec.rozhlas.cz, cesky.radio.cz