Tato polévka má pro střeva cenu zlata. Lidé na tento babiččin recept z 80. let úplně zapomněli
Nostalgické vzpomínky na prázdniny prožité u babičky nemusejí zahrnovat jen letní koupání u vesnického rybníka, běhání s partou dětí po vesnici nebo výpomoc při obstarávání zahrádky, můžou to být i vzpomínky na dobroty, které dokázala uvařit jen babička a od nikoho už nechutnaly tak dobře jako od ní. Jedním z takových jídel oblíbených zvláště na vesnici byla specifická polévka, která se stala hitem 80. let.
Polévky jsou odjakživa stálicemi české kuchyně. Ať už jde o poctivé vývary, krémové zeleninové polévky nebo oblíbené husté polévky jako bramboračka nebo gulášová, které s kouskem pečiva hravě zastoupí i hlavní jídlo. Ty nejlepší polévky jsou však takové, které kromě síly a sytosti dodají tělu i dostatek vitamínů a dalších prvků nezbytných pro zdravé fungování organismu. Jednou z nich je právě ta, kterou dost možná kdysi vařila vaše babička o sobotách a nedělích a dnes na ni lidé téměř zapomněli.
Tradiční zelňačka – pochoutka, která neprávem upadla v zapomnění
Ve své době jedna z nejtradičnějších českých polévek, kterou milovali lidé z celého Česka. Její největší předností je bezesporu malé množství použitých surovin a rovněž jejich dostupnost. I když si ji můžete dopřát po celý rok, nejlépe chutná a zahřeje v podzimních a zimních sychravých dnech. Zelňačka není doménou pouze české kuchyně, znají ji i v zahraničí, kde se objevují různé variace základu skládajícího se z brambor, zelí, cibule a případně voňavé klobásky.
V minulosti byla mnohem oblíbenější než dnes, kdy se na ni tak trochu zapomnělo. Její obliba a rozšířenost spočívala hlavně v jednoduchých surovinách, které se našly i v té nejchudší rodině. Dnes zelňačku mnozí považují za přežitek minulosti a spíše než tradiční recepty zkoušejí nová exotická jídla, na jejichž přípravu lze nakoupit v každém větším supermarketu. A je to obrovská škoda, protože zelňačka prospívá zdraví jako máloco a i dnes má i těm nejmlsnějším jazýčkům hodně co nabídnout.

Kysané zelí jako elixír zdraví
Úspěch zelňačky stojí a padá na poctivém kysaném zelí. Dnes už málokdo doma pěchuje tento bohatý zdroj vitamínů do hrnců, aby si udělal zásobu na celou zimu. Dříve to však bylo standardem v každé rodině. I na pultech potravin však najdete kvalitní kysané zelí, které se tomu domácímu téměř přibližuje. Kysané zelí lze bez nadsázky označit za superpotravinu. Seznam všech pozitiv, která při jeho konzumaci nastávají, je téměř nekonečný. Nejdůležitější roli však hraje v oblasti trávení. Je bohaté na množství obsažených probiotik pozitivně a efektivně působících na střevní mikroflóru, která je klíčem zdravého a dlouhého života.
Nemusíte se omezovat pouze na zelňačku, zelí konzumujte pravidelně, ideálně v syrovém stavu. Už jedna miska denně se na vašem zdraví brzy projeví. Zlepšíte si zažívání, srdeční funkci a nakopnete imunitní systém – právě díky zdravé střevní mikroflóře. Zelí je skvělou prevencí proti zánětům a má silně detoxikační účinky, tím napomáhá k rychlejší očistě těla od odpadních látek. Najdete v něm spoustu vitamínů a minerálů. Mnohé studie naznačují, že zelí svým působením na mikroflóru dokáže urychlit vznik látek podporujících lepší spánek a také soustředění.

Zelí je zkrátka zázrak, který bychom v kuchyni neměli opomíjet ani v dnešní moderní době. Máte-li doma přebytek zelí, můžete vyzkoušet tradiční zelňačku s klobáskou nebo zelný salát. Pokud jste spíše na omáčky, dejte zelí do segedínského guláše. Kysané zelí je zkrátka univerzálním pomocníkem v kuchyni. Pochutnáte si, a ještě dopřejete tělu spoustu důležitých látek prospěšných pro zdraví. A možná si zelí zamilujete natolik, že si ho naložíte i doma podle tradičních osvědčených receptů.
zdroje: vary.rozhlas.cz, novinky.cz