Toto je nejzdravější ryba na světě. Češi by ji měli jíst 1× za měsíc. Lidé nad 50 ještě častěji
Levná a kvalitní superryba, která je plná bílkovin, snižuje cholesterol a podporuje krvetvorbu. Navíc je bez tuku, takže si ji mohou dopřát i bojovníci s kily navíc. Obsahuje cenné omega-3 mastné kyseliny, a pokud sportujete a budete ji konzumovat pravidelně, svaly vám porostou i bez intenzivního cvičení. A co víc? Je to jedna z nejchutnějších mořských ryb vůbec.
Češi by se měli polepšit – alespoň co se konzumace mořských ryb týká. Vyplývá to ze statistických údajů, podle kterých se v tuzemsku stále konzumuje čtyřikrát méně mořských ryb, než v ostatních zemích Evropy. Zatímco Evropané sní průměrně každý rok zhruba 25 kilo na osobu, u nás je to necelých 7 kilogramů. A to ještě včetně ryb zkonzumovaných během vánočních svátků. Přitom jen v mase této ryby, která byla dříve považována spíše za podřadnou kvůli své nízké ceně, je mimořádně vysoký obsah vitaminu B12. Ten se totiž v jiných potravinách nachází jen ve stopovém, tedy minimálním, množství.
Jeden benefit za druhým
Podle jedné z japonských studií má tato ryba také téměř dokonalou, čistou využitelnost bílkoviny. Tím ale dobré zprávy nekončí. Na rozdíl od tuňáka, žraločího masa či platýse toto rybí maso neobsahuje těžké kovy, jež jsou důsledkem znečištění moří, zejména rtuť. Pro její častější zařazení na české talíře mluví i fakt, že podporuje imunitní systém a chrání buňky před oxidativním stresem. Posiluje kosti a zuby a podporuje funkci štítné žlázy.

Rychle, jednoduše, levně
Zato ale obsahuje dostatek selenu, vápníku, fosforu, zinku a dalších látek, jako je velké množství omega-3 mastných kyselin. Ty prospívají zejména srdci i krevnímu oběhu a pomáhají předcházet kornatění tepen. Konzumovat by ji tak měli zvláště lidé po padesátce a starší lidé, kteří potřebují zajistit rovnováhu mezi „dobrým“ a „špatným“ cholesterolem, a to minimálně jednou měsíčně. Nebudete rozhodně litovat. Vedle skvělých nutričních hodnot je navíc toto bílé rybí maso paradoxně oproti své nevalné pověsti jedním z nejchutnějších. Ať už si koupíte tuto rybu bílou, či tmavou, maso je krásně šťavnaté a chutné samo o sobě, takže není potřeba jej kořenit. Neobsahuje totiž kolagen, a tak její maso nebude nikdy tuhé.
Delikátní s bylinkami i na másle
Výtečná je jen tak ve formě filetu připraveného na másle, zapečená s bramborami či zeleninou a smetanou. A když ji necháte předem (alespoň 4 hodiny) rozležet v nálevu z olivového oleje, citrónové šťávy, hrubě mleté soli a drceného pepře a potom upečete, připravíte si skvělý gastrozážitek za minimum peněz.
Řeč je o tresce, rybě ze severu Atlantiku, které jsou v Česku naštěstí plné mrazicí boxy, a tak si ji můžete dopřát kdykoli dostanete chuť na rybí maso. Ať už ve formě filetů, nebo lisovaného filé, oba tyto druhy jsou kvalitativně srovnatelné.
Fish and chips i v marinádě
Zatímco na pultech českých obchodů je stále spíše nedoceněným outsiderem, například v Británii se tato ryba stala již součástí oblíbeného ikonického pokrmu fish and chips. Tedy tradiční ryby s hranolkami, která se v této zemi prodává ve stáncích snad na každém rohu. Je delikátní, a tak při její přípravě postačí kvalitní olivový olej, mořská sůl a čerstvé bylinky.

Tresčí játra a „eskymácký paradox“
Kromě jemného masa této ryby se za delikatesu považují také tresčí játra. Jejich tuk totiž obsahuje celou řadu cenných nutričních látek. Díky velkému obsahu vitamínu A i D byl olej z tresčích jater dokonce dlouho oblíbeným lékem skandinávských rybářů. Tajemství tresčích jater ale spočívá spíše ve vysokém obsahu nenasycených omega-3 mastných kyselin. Ty jsou velmi cenné, což se prokázalo mimo jiné při objasňování tzv. eskymáckého paradoxu, tedy odolnosti Gróňanů proti nemocem srdce. Díky tresce a speciálně tresčím játrům mají totiž obyvatelé Grónska srdce jako zvon. Stranou zájmu gurmánů nezůstávají ani její jikry. Vařené se smaží a grilují, uzené zase ochutí pikantní omáčky, sloužící jako příloha k masům. Z jejího jemného bílého masa se vyrábějí také oblíbené tyčinky surimi, které se okoření a smaží v oleji.
Zdroje: prostreno.cz, dotyk.cz, novinky.cz, kupi.cz, gurmeteka.cz, zboziaprodej.cz