Česká specialita si podmanila zahraniční gurmány: „Nic lepšího jsme nikdy nejedli.“ Češi se baví, zvládne to i dítě
Když zahraniční turisté zavítají do Česka, jednou z prvních věcí, která je nadchne, je naše gastronomie. Na rozdíl od nejčastěji navštěvovaných evropských zemí, kde často dominují lehká středomořská jídla, mořské plody, těstoviny a zelenina, česká kuchyně sází na poctivé porce, syté pokrmy a „domácí” chuť.
Návštěvníci se tedy těší, že ochutnají něco skutečně autentického. Kromě klasiky v podobě svíčkové na smetaně a silného hovězího vývaru s nudlemi stále častěji objevují i jiné české klasiky. Největší zájem je o speciality, které si v jiných zemích zkrátka nedají – stále populárnější jsou tak mimo jiné buchtičky se šodó, retro šunkové chlebíčky, moravské koláče nebo klasické pomazánky. A právě jedna z nich si vysloužila označení „nejlepší jídlo, jaké jsme kdy ochutnali“ – a přitom její příprava je tak jednoduchá, že ji zvládne i dítě.
Češi jako mistři pomazánek
Kdokoliv někdy zavítal do české domácnosti, určitě se setkal s nějakým druhem pomazánky. Češi je totiž připravují neustále – ať už jde o každodenní svačinku, nebo speciální události, pomazánky nesmí chybět. Každá rodina má své osvědčené recepty. Mezi obecně nejoblíbenější pomazánky patří česneková, vajíčková nebo „rybičková”.
Kreativita Čechů ale v tomto ohledu nezná mezí. Pomazánku připravíme prakticky z čehokoliv, obvykle stačí jako základ tvaroh, pomazánkové máslo nebo čerstvý sýr. Pak už lze přidat cokoliv, od bylinek, přes zeleninu až po maso. Jde zkrátka o univerzální pokrm, do kterého lze zamíchat bílkoviny, zdravé tuky i zdroje vitamínů a minerálů – to vše už jen stačí namazat na čerstvé pečivo a plnohodnotná snídaně, svačina nebo večeře je na stole.
Pomazánky a chlebíčky ale nejsou jen obyčejným každodenním jídlem – jsou součástí české kulinářské tradice. Připravují se na rodinných oslavách, svatbách, na silvestra, o Vánocích nebo jako pohoštění pro návštěvy. A co je nejlepší? Jejich výrobu zvládne i úplný kuchařský začátečník doslova za pár minut.

Cizinci pomazánky milují, chlebíčky považují za delikatesu
Zatímco v Česku jsou pomazánky a chlebíčky už běžnou součástí našeho jídelníčku, pro turisty jsou často příjemným překvapením. Například v oblíbeném pořadu „Jak nás vidí svět” dostali takový klasický chlebíček nebo pomazánku ochutnat lidé z různých koutů světa – a jejich reakce byly převážně velmi kladné!
„To je neskutečně dobré! Nic podobného jsem nikdy nejedl,“ prohlásil nadšený Američan po ochutnání vajíčkové pomazánky. Jiný host se podivil nad propracovaností chlebíčku: „Tohle je umělecké dílo, ne obyčejná svačina!“
Největším hitem u zahraničních turistů jsou obyčejné obložené chlebíčky s majonézou. Obdobu tohoto pokrmu totiž najdeme pouze na Slovensku, a tak není divu, že jsou cestovatelé fascinováni nejen originální chutí, ale i celkovým vizuálním dojmem. Pražské kavárny a bistra totiž nabízejí chlebíčky v různých podobách a za kus zde dáte i více než 80 korun.

Vajíčková pomazánka je nejoblíbenější
Pokud bychom měli vybrat jednu pomazánku, která je v Česku nejoblíbenější, s velkou pravděpodobností by to byla vajíčková. Je výživná, chutná, rychlá, zdravá a připravit ji zvládne i malé dítě. Najdeme ji asi v každém českém bufetu či bistru, nabízejí ji velké obchody na pultech s lahůdkami, a dokonce i kavárny či restaurace jako součást snídaňového menu.
Stejně jako u každé pomazánky, i u vajíčkové existuje nespočet různých variant. Někdo ji dělá jen z vajec a másla, jiný použije tvaroh, cottage, čerstvý sýr, jogurt nebo pomazánkové máslo. Někdo přidává více hořčice, jiný nakrájenou cibulku, pažitku, kapary nebo nadrobno nakrájenou kyselou okurku.
Klasickou vajíčkovou pomazánku připravíte ze čtyř vajec, dvou lžic majonézy (u lehčí varianty vyměníme majonézu za bílý jogurt), lžičky plnotučné hořčice, soli, pepře a pažitky. Vejce uvařte natvrdo, vychlaďte a oloupejte. Žloutky rozmačkejte vidličkou společně s majonézou nebo jogurtem, pro plnější chuť můžete přidat i velkou lžíci pomazánkového másla. Bílky nakrájíme nadrobno, přidáme hořčici, sůl, pepř a vše dobře promícháme. Hotovou pomazánku podáváme s čerstvým pečivem a dozdobíme nasekanou pažitkou.
Zdroje: Stream.cz, iDnes.cz, Magazin.aktualne.cz, Apetitonline.cz