Tohle skvělé jídlo umí uvařit jen muži nad 40. Mladší se o to pokoušejí, ale marně. Přitom to není nic složitého
Pokud ženy na mužích něco opravdu přitahuje, je to schopnost vaření. V partě kamarádek vždy existuje alespoň jedna, která ostatním při každé příležitosti pyšně vypráví o tom, jak její muž vaří, zatímco ostatní jí tiše závidí. Ať už chceme nebo ne, o tom, že jsou muži skvělými kuchaři, není pochyb. V mnoha ohledech totiž dokážou předčit i ženy, které vaření berou jako své výsostné, avšak někdy únavné postavení.
Jestli je kulinářská disciplína, v níž muži opravdu vítězí na plné čáře, je to s naprostou jistotou příprava steaků. Těžko říct, co způsobilo, že jsou muži natolik spjati s masem, že jsou v praxi jeho nejlepšími zpracovateli. Možná tím, že byli muži historicky většími jedlíky masa a také zakladateli ohně. Už v dobách pravěkých společností se muži ve skupinách vydávali na lov, po němž si opékali celé kusy divoké zvěře, aby nabrali sílu do dalších dnů, kdy museli obstarávat obživu pro celou komunitu. Ale možná to způsobilo jen rozdělení mužských a ženských rolí tradičně ukotvených po celá staletí. Muži byli všeobecně považováni za ty, kteří dělají těžší a fyzicky náročnější práci, a proto se na ni museli vždy posilnit. A lepší zdroj energie než maso byste nenašli.
Čím starší muž, tím dokonalejší příprava steaků
Maso dokáže v kuchyni pěkně potrápit. Nechce měknout, je gumové, tuhé, nebo se naopak rozpadá na drobná masová vlákna, jen co se o něj otřete příborem. Správně připravené maso je opravdový kumšt. A u steaků to platí dvojnásob. Špatně připravený steak totiž ničím nespravíte. Neschováte ho do omáčky, ani ho nezamícháte do ostatních surovin. Steak je hlavní hvězdou talíře, a všichni očekávají, že bude luxusní. Příprava steaků má především u mužů dlouhou tradici. Však jim taky patří výsostné právo grilmistrů na všech rodinných i společenských událostech. Ale tohle všechno se muži učí postupně, zkušenostmi a metodou pokus–omyl.

Steaky doopravdy skvěle umí muži, kteří přesáhli čtyřicítku. Ti už se můžou pochlubit dostatečnými zkušenostmi a také trpělivostí, která přichází s věkem a kterou maso potřebuje. Takoví muži vědí, že se na maso nesmí spěchat a že všechno chce svůj čas, aby byl výsledek na talíři perfektní. Ať už jde o steak z grilu, nebo pánve, mladí muži s nedostatkem zkušeností na maso spěchají. Mají pocit, že celý proces urychlí neustálým otáčením masa a testováním vidličkou, aby zjistili, jestli už je měkké. Tento nešvar má za následek, že ze steaku vyteče veškerá šťáva a výsledný kus masa je vysušený a tuhý. Velmi spěchají i na správnou teplotu grilu nebo pánve. Maso často začnou péct při nízkých teplotách, protože se už nemůžou dočkat. I mezi mladými muži samozřejmě existují výjimky, ale většinou platí, že muži mladší 40 let ještě nemají s grilováním tolik zkušeností, aby jejich steaky byly opravdovým zážitkem. A přitom to není nic těžkého, stačí se jen držet pravidel, která mistři grilu dodržují.

Jak grilují muži, kteří jsou v této disciplíně mistry?
Všichni muži nad 40 let, kteří si libují v grilování steaků, jistě potvrdí, že klíčem úspěchu je trpělivost a dostatečná péče o maso. Ta začíná už jeho koupí. Tím, že k němu mají muži tak trochu blíž, dokážou v řeznictví vybrat ten pravý a kvalitní kousek, který bude ozdobou celé grilovací párty. A na ceně tu nezáleží – pokud se chcete blýsknout chutnou flákotou, musíte si připlatit za tu nejvyšší kvalitu. I to je doména čtyřicátníků, kteří už bývají dostatečně finančně zajištění, a nemusí proto tolik hledět na peníze. Otázka solení je individuální. Někdo solí těsně před pečením, jiný až po něm. Zásadní však je, že dobrému a chutnému masu postačí k dokonalosti pouze sůl, pepř a trocha oleje. Tento minimalistický přístup nepřebije přirozenou chuť masa. Steak při pečení otáčejí vždy jen jednou. Měkké a šťavnaté steaky se dělají zprudka z obou stran a poté se nechají ještě několik minut uležet před tím, než se naservírují hladovým hostům.
Zahradní grilování bylo dlouhá léta rozšířené především v anglosaských zemích, zatímco u nás se steaky dělaly tradičně na pánvi a plotně. Ovšem gril má něco do sebe, a je to další věc, která je ryze chlapská. Muž a gril, to je pevné spojení, které nedokáže narušit žádná ženská energie.
Zdroje: apetitonline.cz, blesk.cz