Tato rostlina roste všude kolem a přitom je dražší než kaviár. Roste i u nás, ale jen málokdo o ní ví
Na světě roste spousta zajímavých rostlin. Některé jsou zcela běžné, jiné velmi unikátní a vzácné. Z jedné takové rostliny se postupem času stala nejdražší potravina světa. Gurmáni ji považují za luxusní specialitu, jejíž chuť je tak specifická, že se nedá s ničím splést. Možná budete překvapení, že něco tak zázračného roste i u nás. Na našem území však platí přísný zákaz tuto rostlinu sbírat.
V pravém slova smyslu jde spíše o houbu, než o typickou rostlinu. Velkou zajímavostí je, že oproti jiným druhům roste v podzemí, zcela ukrytá před okolním světem. Řeč je o lanýžích. Není vůbec snadné tuto houbu nalézt, proto byli k jejímu hledání už v minulosti cvičeni psi, kteří ji svými čenichy dokázali vyčmuchat i pod povrchem. Dnes se k jejímu hledání cvičí především plemeno italského vodního psa, který je ve sběru těchto pochoutek přímo přeborníkem. Psi se pro hledání lanýžů rostoucích zhruba ve třiceticentimetrové hloubce velmi osvědčili především proto, že jim lanýže nechutnají, tudíž je při sběru neznehodnotí. Každé narušení houby totiž razantně snižuje její cenu.
Lanýže – luxusní pochoutka, která roste i v českých lesích
Na světě existuje spousta druhů hub, ovšem lanýž se naprosto vymyká svým vzhledem, vůní i chutí. A to i přesto, že vzezřením vás rozhodně neohromí. Jde o jakousi pomačkanou kouli buď tmavé, nebo světlé barvy, na které není na první pohled vůbec nic zvláštního. Tržní cena těch vzácnějších, bílých, může atakovat hranici až 100 tisíc korun za kilogram.
Lanýžům se nejlépe daří ve středomořské oblasti, konkrétně v lesích Itálie a Francie. V posledních letech zažívají lanýže boom i v oblasti chorvatské Istrie. Nejvíce se vyskytují ve vápenité půdě dubových a dalších listnatých lesů. Narazit na ně však můžete i u nás. Největší výskyt v Čechách je zaznamenán ve vápenité půdě Českého krasu a Českého středohoří. Ovšem v žádném případě je nezkoušejte sbírat. Lanýže jsou u nás chráněny zákonem a pokuta za jejich sběr se může vyšplhat až na 50 tisíc korun. Jedinou výjimku mají v českých lesích vědci, kteří lanýže můžou sbírat pro účely dalšího zkoumání.

Farem pro pěstování lanýžů v Čechách přibývá
Čeští pěstitelé se už před lety pustili do pěstování lanýžů na speciálních farmách. V loňském roce se lanýžové farmy rozkládaly na ploše až 30 hektarů a pěstitelé nadále plánují jejich rozmach. Velký průlom v pěstování a jejich následném sběru přinesla legislativní změna, která z lanýže udělala zemědělskou plodinu, kterou tedy mohou farmáři po vypěstování legálně sbírat.
Jak uvádí Richard Beneš z Asociace pěstitelů lanýžů: „V horizontu maximálně sedmi let bychom mohli konečně dosáhnout významné produkce a ve větší míře proniknout na trh.“ Kvůli nájezdům zlodějů jsou polohy lanýžáren často utajované a pro neznalého člověka prakticky neviditelné. Jejich pěstování není nic jednoduchého kvůli poměrně špatnému rozmnožování. Pěstitelé investují do laboratorních testů a technologií zkoumající možnosti, jak lanýže pěstovat ve velkém.

Jak se lanýže konzumují
Možná si říkáte, jak se asi připravuje nejdražší houba světa a jaká jídla se z ní dají uvařit. Základním principem je použití malého množství, díky silnému aromatu a specifické chuti se lanýže používají spíše jako kořenicí přípravek, tudíž stačí jen pár gramů na porci. Zatímco černé lanýže se tepelně upraví, ty bílé se kvůli zachování jedinečné chuti používají v syrovém stavu. Pro svoji výraznou chuť se lanýže používají k jednoduchým pokrmům na bázi vajíček nebo těstovin. Čím jemnější základ, tím více unikátnost lanýže vynikne.
Ačkoliv se lanýže řadí k tomu nejluxusnějšímu a nejdražšímu, co v kuchyni můžete ochutnat, nebojte se jich. Pokud budete mít příležitost, určitě je ochutnejte a dopřejte si jedinečný zážitek v podobě neopakovatelné chuti, kterou někteří přirovnávají ke kombinaci medu, česneku nebo dokonce hlíny.
zdroje: zahradkarskaporadna.cz, idnes.cz, ceskestavby.cz, lidovky.cz