Toto zařízení vysává energii a zvyšuje vám účty: Elektrikáři varují, většina domácností ho má zapojené nonstop
Spotřebiče má většina z nás zapojené v zásuvce nonstop a vůbec se nad tím nepozastavujeme. To je ale chyba, protože i když zařízení zrovna aktivně nepoužíváme, neznamená to vůbec, že neodebírá energii. Kvůli tomu můžeme na vyúčtování elektřiny zaznamenat vyšší částku, než je nezbytně nutné.
Nad úsporou energie v domácnosti přemýšlíme často trochu zvláštně. Většinou skončíme u toho, že se rozčilujeme, pokud se v místnosti svítí zbytečně. Zapomínáme už ale na to, že nám skrytě mezi prsty protéká mnohem více peněz, než myslíme.
Problém velmi často nalezneme v kuchyni. Na lince totiž zpravidla stojí celá řada zařízení, která ke svému provozu potřebují elektřinu. Ta míváme zapojené v zásuvce nepřetržitě, aby byla stále připravena, až je budeme potřebovat.

Některá zařízení není bezpečné nechat nepřetržitě v zásuvce
Existuje ale hned několik důvodů, proč to není dobrý nápad. Prvním z nich je hledisko bezpečnosti. Mnoho kuchyňských spotřebičů totiž nemá spínač. Jakmile je zapojíme, automaticky odebírají proud. To se týká třeba topinkovačů nebo některých rychlovarných konvic.
Protože často není součástí tohoto přístroje ani pojistka, v případě závady se zařízení stále zahřívá, a to až do chvíle, než dojde ke zkratu nebo dokonce požáru. Takové situaci se nejspíš každý chce vyhnout. Proto zvažte, zda skutečně potřebujete mít všechno kuchyňské příslušenství v zásuvce.
Kávovar je jeden z největších žroutů energie
Druhým faktorem je poté spotřeba. Někdo se mylně domnívá, že pokud přístroj právě nepracuje, je jeho odběr minimální. Bohužel to ale není v mnoha případech pravda. I v pohotovostním režimu může být totiž spotřeba poměrně velká.
Jedním z největších žroutů energie v kuchyni je bezesporu automatický kávovar. Přestože vás částky, které můžete zbytečně vynaložit, pravděpodobně nezruinují, jedná se většinou o zcela zbytečné náklady.
Jak konkrétně to se spotřebou kávovaru vypadá? Nejvíce energie spotřebuje toto zařízení ve chvíli, kdy se musí z pokojové teploty zahřát na provozní a následně ohřívá vodu nebo mléko.
Spotřeba za noc je v součtu vyšší, než při ohřívání
Kávovar v tu chvíli ohřívá topné těleso a provozuje čerpadlo. Kompletní proces spaření a ohřevu pro přípravu espressa trvá zhruba jednu minutu. To obvykle spotřebuje více než jeden kilowatt energie. U modelů, které testovala redakce spotřebitelského magazínu Chip byly konkrétně naměřeny hodnoty mezi 1 140 a 1 580 watty.
Pokud se kávovar nachází například přes noc v provozuschopném stavu, ale žádnou kávu aktivně nepřipravuje, odebírá zhruba 0,415 kilowattů za hodinu. V průběhu celé noci to tedy činí 3,32 kilowattů. Z tohoto údaje je zřejmé, že pohotovostní režim nevyužívaného kávovaru odebírá více energie, než příprava jedné kávy. V domácnosti vás to nejspíš trochu zamrzí, pokud se jedná o kávovar v restauraci, tento zbytečný náklad vám hravě pokryje první káva, kterou ten den prodáte.

Dejte si pozor při výběru kávovaru
Při výběru kávovaru myslete také na to, že u různých modelů bude situace zpravidla rozdílná. Zatímco starší typy nemají většinou zmíněné záležitosti vyřešené úplně prakticky, ty novější se po nějaké době nečinnosti deaktivují a svou spotřebu tak skutečně sníží na naprosté minimum. Proto se při nákupu o tyto vlastnosti zajímejte.
Kolik vás tedy konkrétně ročně bude provoz kávovaru stát? Pokud ho používáte jen vy sami a za den vypijete čtyři šálky espressa, dojde během dne ke čtyřem energeticky nákladným procesům ohřevu. Cena za roční provoz se tak pohybuje od přibližně 330 Kč na spodní hranici až po 760 Kč na té vyšší.