Tohle Češi sypou do jídla jako by se nechumelilo. Američané nevěří svým očím a nechápou, že nám to prochází
Některé věci bereme jako samozřejmost, aniž bychom tušili, že jinde je považují za kontroverzní. Co je pro nás symbolem tradice a chutí domova, může za oceánem vyvolávat pozdvižení a nejisté otázky. Zkrátka, co národ, to jiný pohled na svět. A stejně tak, jako si u nás užíváme něco naprosto běžného, v Americe byste s tím mohli klidně narazit.
Svět je plný fascinujících kontrastů. To, co v jedné zemi považují za národní poklad, může být jinde vnímáno jako kontroverzní zboží, které budí rozpaky. Ačkoliv bychom si mohli myslet, že globalizace všechny takové rozdíly smazala, úplně tomu tak není. Někdy úplně stačí přejet hranice, nebo v tomto případě překonat oceán, a zjistíme, že běžné součásti našeho života mohou být jinde považovány za něco téměř nepochopitelného.

Makové koláče a jiné dobroty
Když řeknete mák, většina Čechů si okamžitě vybaví voňavý makový závin, buchty nebo koláče. Mák je pro nás téměř posvátný, nejen jako surovina, ale i jako symbol tradice. Jeho drobounká semínka najdete snad ve všech možných podobách, od pečiva až po dekorace. Ale zatímco u nás se do makových dobrot klidně nasypou kila máku, za oceánem na to hledí s velkou nedůvěrou.
Mák: Česká chlouba, americká noční můra
Česká republika patří mezi světové velmoci v pěstování máku. Na našich polích se ročně sklidí tisíce tun, což nás staví do čela žebříčku producentů této potraviny. To, proč na tento fakt v USA pohlížejí spíš jako na riskantní experiment na pomezí zákona je spojování máku s opiem. Mák totiž skutečně pochází ze stejné rostliny, která je zdrojem opia. A přestože semena máku, která používáme v kuchyni, neobsahují opiáty v nebezpečném množství, americká regulace mák automaticky spojuje s drogami.
Kvůli tomu je dovoz i použití máku přísně kontrolováno. Kdybyste si do USA vezli pytlíček máku na makovec, mohli by vám ho celníci klidně zabavit. Mák za tuto pověst vděčí máku setému, nebo-li spánkodárnému, jehož ještě nezralé makovice se nařezají, aby vytekla mléčná šťáva. Sušená šťáva se pak používá k výrobě heroinu a morfinu. Jenže ne všechny druhy máku mají stejný obsah narkotických alkaloidů. V česku oblíbený mák modrý se vyznačuje nejnižším obsahem těchto látek, které splňují všechny podmínky o bezpečnosti potravin. Díky tomu může být modrý mák bez obav konzumován jak dospělými, tak dětmi.

Český poklad plný živin
Modrý mák není jen skvělou ingrediencí v kuchyni pro jeho jemnou sladko-ořechovou chuť. Obsahuje ale také obrovské množství vápníku, vitamin E a vitaminy skupiny B (B1, B3, B5). Nechybí v něm ani minerály, jako například měď, zinek, hořčík nebo železo, které jsou důležité pro naše zdraví. Díky omega-6 mastným kyselinám, jako je kyselina linolová a α-linolenová konzumace máku podpoří zdraví srdce. Obsažená vláknina pak pomůže zlepšit trávení a podpoří pravidelnou činnost střev. Takže pokud trpíte zácpami nebo jinými trávicími problémy, měli byste makové koláče konzumovat častěji.
Jak už jsme zmínili, mák je naprosto úžasným zdrojem vápníku, obsahuje ho až dvanáctkrát více než mléko nebo sýr! Díky tomu podporuje pevné kosti a zuby a pomáhá předcházet osteoporóze. Dalšími výhodami je vysoký obsah mědi a železa, které se podílejí na tvorbě červených krvinek a pomáhají předcházet chudokrevnosti. Navíc měď pomáhá správnému fungování nervového systému a zajišťuje, že se železo v těle dobře využije. A aby toho nebylo málo, mák prospívá i našemu vzhledu. Díky vitaminu E a dalším živinám pomáhá zlepšovat kvalitu pokožky, vlasů a nehtů, chrání je před poškozením a podporuje jejich růst. Navíc díky antioxidačním vlastnostem zpomaluje stárnutí buněk.
Modrý mák v kuchyni
Možnosti, jak využít modrý mák v kuchyni, jsou téměř nekonečné. Dá se jíst syrový, vařený, ale nejlepší je ho upražit. Pražením vynikne jeho oříšková chuť a semínka budou příjemně křupavá. Nejčastěji se mák používá do náplní koláčů, štrúdlů nebo v makovníku, ale skvěle se hodí i jako posyp na chléb, rohlíky nebo housky. V tradičních receptech je mák také nepostradatelný, vyrábí se z něj makovce, přidává se do bábovek nebo ke švestkovým knedlíkům. Jestliže se chcete zbavit jeho hořkosti a zdůraznit jeho přirozenou sladkost, mák nejprve uvařte v mléce. V obchodě vždy sáhněte jen po tom českém. Jeho kvalita je vysoká, a pokud se zaměříte na čistá semena bez příměsí, získáte opravdu prvotřídní surovinu. Dobrý mák poznáte podle krásné modré barvy a jemné vůně.