Tohle je jediný pokrm, ve kterém muži na plné čáře porážejí ženy a to bez výjimky. Tady je důkaz
V českých domácnostech se v kuchyni obracejí především ženy. Nicméně i to malé procento mužů, kteří vaření milují, si s některými pokrmy poradí lépe než ženy. Někteří tvrdí, že mají lepší cit pro chuť, jiní zase že se nebojí experimentovat nebo mají větší fantazii.
Guláš sice do původní české kuchyně nepatří, většina Čechů si však bez něj svůj jídelníček neumí představit. Tento recept u nás zkrátka „zlidověl” a stal se symbolem poctivé domácí kuchyně. Jeho kvality ocení především muži, a není tak divu, že jej často umí uvařit podstatně lépe. V čem spočívá jejich tajemství?
Nejlepší guláš umí muži
Co dělá ten pravý „chlapský” guláš tak výjimečným? Klíčem k dokonalosti je pravděpodobně kombinace odvahy, trpělivosti a snaha o zkoušení nových věcí. Muži se totiž nebojí sáhnout po výraznějších chutích ani větších dávkách ingrediencí. To jejich guláši dodává nezaměnitelnou hloubku.
Tajemstvím většiny mužů při přípravě guláše je pořádná dávka cibule – ženy mají totiž často problém s tím, že cibule musí být stejně jako masa. Muži se nebojí ani koření, do směsi dají větší množství papriky, česneku i majoránky. Často přidají i něco navíc. Dalším důležitým aspektem je správný výběr masa. Zatímco dámy preferují spíše libovější varianty, pánové volí dobře prorostlé kousky, které doporučují i šéfkuchaři. „Doporučuju kupovat maso z býka, na rozdíl od krávy má vlákna blíž k sobě a nejsou tak pevná,“ říká šéfkuchař.
Chutný guláš zkrátka není jen o striktním dodržení receptu, ale hlavně o instinktu. Člověk prostě musí mít cit pro dané chutě a vědět, kdy přidat ještě špetku soli, kdy zahustit nastrouhaným chlebem nebo jak si pohrát s intenzitou koření. To vše jsou drobné detaily, které udělají z obyčejného pokrmu mistrovské dílo.

K dokonalosti stačí typický mužský nápoj
Pokud něco guláš posune k dokonalosti, je to rozhodně pivo. Stačí ho troška, někteří kuchaři ale do většího hrnce přilejí klidně celou plechovku. Nejlepší je pivo tmavé, které zvýrazní chutě a dodá omáčce příjemně nahořklou chuť a intenzivní vůni.
A čím dále můžete svůj guláš vyšperkovat?
Nejoblíbenější je červená paprika – nakrájená červená kapie se hodí především do maďarských variant a kotlíkových gulášů. Podobně jako papriky, i masitá rajčata udělají guláš originálnějším. Odlehčí ho a osvěží. Dalším tipem je zakysaná smetana. Podává se při servírování, kdy se jí na omáčku přidá lžička. Po zamíchání pak guláš hezky zjemní.
Překvapivým zvratem může být přidání čtverečku vysokoprocentní kvalitní čokolády. Ta se přidává do mnoha masových receptů, příkladem je chilli con carne. Zvýrazní chuť masa i celé omáčky, kakaové chuti se bát nemusíte. Milovníci pálivých jídel si do guláše nakrájí feferonky nebo chilli papričky. Stačí jedna – zbavte ji semínek, nakrájejte na kolečka a přidejte do hrnce až na konec vaření. No a kotlíkový či maďarský guláš se neobejde ani bez kvalitní paprikové klobásy. Maďaři dokonce v některých případech přidávají i fazole.

Muži vynikají i v dalších receptech
Je-li guláš symbolem mužské kuchařské dominance, pak je grilování její korunou. Muži totiž milují grilování – ať už jde o letní pohodu na zahradě, menší gril na terase nebo dokonce ten elektrický v kuchyni, pánové si v této disciplíně našli své místo. Pro mnoho mužů je barbecue koníčkem. Rádi studují recepty, postupy, experimentují s marinádami i se vším, co se na gril hodí.
Svou roli ve všem sehrává i práce s ohněm, uhlím nebo samotný výběr grilu a jeho technické vychytávky. A v neposlední řadě – pánové jsou velcí milovníci masa a gril se přímo nabízí k přípravě těch nejlepších steaků, žebírek či klobás.