Toto tradiční české jídlo se probojovalo mezi 100 nejlepších jídel světa. Ani svíčková, ani vepřo knedlo zelo
Pokud mezi cizince postavíte na stůl krupicovou kaši nebo svíčkovou, nejspíš tato jídla sní, ale přidávat už si nebudou. Známý žebříček sbírá hodnocení od cestovatelů celého světa a pravidelně aktualizuje i seznam těch nejlepších světových jídel. Nyní se na tomto seznamu objevilo jedno typicky české jídlo. Tento pokrm byste ale mezi nejlepšími určitě nečekali.
Nejlepším pokrmem na světě jsou podle hodnotitelů TasteAtlas smažené knedlíčky z Číny známé jako quotie. Obvykle se plní mletým masem, čínským zelím, rýžovým vínem a zázvorem. Správné qutie má mít křupavý povrch, ale uvnitř měkkou a šťavnatou náplň. Žebříčku nejlepších jídel vévodí také italská pizza Napoletana, která je oblíbená hlavně pro své jednoduché ingredience a krátkou dobu přípravy. Vychutnat si ji můžete ve dvou variantách – s rajčatovou omáčkou, česnekem a oreganem nebo s rajčaty, mozzarellou a čerstvě natrhanou bazalkou.
Česká kuchyně cizincům chutná
Mezi typicky české pochutiny patří třeba utopenec, maso se smetanovou omáčkou a tatarák. Ideální je pak tyto pokrmy „spláchnout“ dobrým moravským vínem nebo českým pivem. Po Praze se dokonce pořádají speciální tour po typicky českých restauracích, kde mohou cizinci ochutnat naše klasická jídla. Turisté si tuto možnost pochvalují, protože díky tomu mohou lépe pochopit a poznat českou kulturu a zdejší lidi. Reakce cizinců na českou kuchyni je vesměs pozitivní. Příliš však nechápou, že se v Česku nejí tolik zeleniny jako u nich a překvapení jsou i z velkých porcí, které se jim v restauracích servírují. Podle průvodců jsou nejnáročnějšími turisty Angličané, kteří se v jídelníčků drží jen těch jídel, které znají. Asiaté naopak nemají žádné pochopení pro typickou českou lahůdku – smažený sýr. Mnoho cizinců nezná ani české knedlíky a v Česku také poprvé za svůj život ochutnají svíčkovou omáčku.
Vede polévka, která vás zbaví kocoviny
Gurmánský web TasteAtlas nedávno zveřejnil seznam 100 nejlepších jídel světa. Na padesáté pozici najdete českou polévku známou jako česnekačka. I přesto, že se jedná o zdánlivě obyčejné až lidové jídlo, v seznamu přeskočilo i takové klasiky jako je právě svíčková omáčka nebo vepřo-knedlo-zelo. Česnekačka si ale vede dlouhodobě i v seznamu nejlepších českých polévek, kdy pravidelně poráží rajskou, gulášovou i knedlíčkovou polévku. Česneková polévka je navíc zázračná. Člověka postaví spolehlivě na nohy po každé náročnější párty a skvěle funguje jako lék na kocovinu.

Česnekačka chutná nejen obyvatelům České republiky, ale také Slovákům a dalším cizincům. „Dovedu si ji představit třeba jako výborný doplněk vepřových hodů,“ ohodnotil tuto specialitu i historik stravování Martin Franc, podle něhož je tato polévka vnímána spíše jako jídlo pro chudé. I tak se dá připravit hned na několik způsobů. Jde hlavně o originalitu. Na skvělou česnekačku, která dodá energii potřebujete 6 stroužků česneku, 1 cibuli, 5 brambor, vejce, zeleninový vývar, sůl, pepř, majoránku a kmín.
V hrnci osmahnete cibuli dorůžova a zalijete litrem vývaru. Přivedete k varu a necháte probublávat. Na menší kousíčky rozkrájené brambory uvaříte zvlášť v osolené a okmínované vodě. Když jsou brambory poloměkké, přendáte je do polévky. Do vařící polévky vlijete rozšlehané vajíčko. Ochutíte pepřem, špetkou drceného kmínu a solí. Povaříte ještě minutu a stáhnete z plotny. Až poté přidáváte prolisovaný česnek a majoránku. Podávat můžete se sýrem, který ale servírujte v mističce extra. Dobrým doplňkem jsou i krutony z osmahnuté housky či chleba.

Vyzkoušejte i krémovou verzi
Někdo dává přednost spíše krémovým polévkám a právě česnekačka je výborná i v krémové verzi. Nejprve potřebujete opéct česnek. To uděláte tak, že troubu rozpalíte na 180°C a plech vyložíte pečícím papírem. Z palice česneku poté uřízněte cca 1 cm z vršku, pokapejte olivovým olejem a dejte česnek péct na 40 minut. Do hrnce si dejte máslo, lžíci olivového oleje a na ni opečte dozlatova cibuli. K cibuli dejte nadrobno pokrájené brambory, hrst tymiánu a takto opékejte asi 2 minuty. Vše zalijte vývarem, stáhněte plotnu na střední plamen a pod pokličkou vařte ještě 15 minut. Nakonec přidejte rozmačkaný pečený česnek, vše povařte asi minutu a rozmixujte dohladka. Vlijte smetanu, promíchejte, osolte a opepřete podle chuti. Chvilku ještě povařte a stáhněte z plotny. Krémová česnečka se podává s krutony připravenými z chleba.