Češi si bez toho neumějí představit kávu. Způsobuje cukrovku, zvyšuje cholesterol a ucpává cévy
Smetana do kávy, to je věčné téma. Mnoho Čechů si bez ní nedokáže kafíčko představit, a nejsou jediní – velmi jí holdují také Rakušani, kteří do kávy přidávají šlehačku, dále Řekové či Američané, kde přebíjí hořkost kávy ještě nejrůznějšími sladkými sirupy. Pojďme se ale podívat na to, zda káva se smetanou škodí, nebo pomáhá lepšímu trávení, jak někteří tvrdí.
Vášně budí už samotné pití kávy. Zatímco si mnozí myslí, že ke zdravému životnímu stylu nepatří, podle dalších obsahuje pestrou škálu antioxidantů a podporuje dlouhověkost. Co na to odborníci? Pravda je, jako prakticky u všeho, někde mezi. Káva je stimulantem a může tak zvyšovat stres a úzkostné stavy u lidí, kteří žijí už tak zrychleným způsobem života. Navíc neobsahuje antioxidanty, které byste nenašli v zelenině nebo v ovoci. Toho ovšem má mnoho z nás v jídelníčku nedostatek.
Studie dále ukazují, že může být vhodná také pro zdraví našich střev, působí jako prevence Parkinsonovy choroby nebo kardiovaskulárních onemocnění. Nic se ovšem nemá přehánět a důležité je tak hlavně dávkování, které by nemělo překročit tři šálky denně. Nadměrné množství kávy už může způsobovat zdravotní problémy. Vhodné není ani její pití na lačný žaludek, protože mimo jiné negativně ovlivňuje hladinu krevního cukru.
Je smetana v kávě zabiják?
Pojďme se teď blíže podívat na samotnou smetanu. Mnohé ženy přísahají, že jim díky ní káva nebarví zuby do žluta, další lidé zase tvrdí, že tuk obsažený ve smetaně napomáhá dodat tělu více energie (co už ale nezmiňují, jsou přidané kalorie, které obsahuje). Co se zdravotního rizika týče, největší rozdíl je v tom, jakou smetanu do kávy nalijete. Ta klasická neobsahuje přidané látky a má méně tuku a kalorií než třeba oblíbená šlehačka, která je nedílnou součástí vídeňské kávy. Má v sobě také vitamin A, D, E či K. Daleko zdravější verzí je přitom zakysaná smetana, která je mnohem lépe stravitelná, má nižší obsah laktózy a působí jako přirozené probiotikum. Ta však do kávy nepatří vůbec…

Naopak malé smetánky do kávy či nejrůznější instantní podoby smetan v prášku mohou zdraví i uškodit. Zde už je potřeba vybírat opravdu pozorně. Často totiž nejsou vyráběny z mléka a smetanu neobsahují. S tou je pojí pouze bílá barva, velká spousta z nich je však vyrobena z rostlinných náhražek a navíc nezřídkakdy obsahují bílý cukr nebo glukózový sirup. Na jednu stranu je můžete dlouho skladovat, protože se jen tak nezkazí, daní za to jsou však přidané konzervanty a nejrůznější éčka.
Hlavními problémy jsou tuk i cukr
„Výrobci používají místo mléčného tuku nejčastěji kokosový, palmový nebo sójový,“ vyhodnotil web dTest, který pečlivě prozkoumal tyto výrobky na českém trhu. Ztužené tuky obsahující transmastné kyseliny zvyšují riziko kardiovaskulárních onemocnění, artritidy, metabolických problémů nebo cukrovky. Jak jsme již zmínili, tyto instantní smetany do kávy mohou obsahovat také cukr, který způsobuje obezitu, zvyšuje riziko cukrovky druhého typu, inzulínové rezistence, kazí zuby, negativně přispívá k výkyvům hladiny krevního cukru a podobně.

„Cukr je návykovou látkou, jejíž konzumace vede k touze po stále se zvyšujících dávkách,“ upozorňuje specialistka na výživu Margit Slimáková. O nic lepší to není ani s glukózovým sirupem, který obsahuje ještě více kalorií a má vyšší glykemický index. Namísto nezdravých smetánek do kávy plných těchto nezdravých sladidel a transmastných kyselin hledejte zdravější varianty.
Použijte čerstvou smetanu nebo kravské či rostlinné mléko. Vynikající je třeba to ovesné, které zvláště v kávě skvěle chutná a navíc pomáhá snižovat cholesterol. Sójový rostlinný nápoj vám dodá bílkoviny a mandlové má zase menší obsah kalorií a hodí se pro ty, kteří hubnou. Cukr pak můžete nahradit například stévií, která nijak výrazně neovlivní chuťový profil nápoje. Dobrou volbou je také kokosový cukr, ten obsahuje draslík, hořčík a inulin, který funguje jako prebiotikum.