Nejlepší novoroční pomazánka: Hosté si budou přidávat ještě dlouho po půlnoci. Hotová za 5 minut
Nový rok se blíží mílovými kroky a s ním i přípravy na oslavy, které jsou s tímto svátkem neodmyslitelně spjaty. Ať už se chystáte na bujarou párty s přáteli, nebo na komorní posezení s rodinou, jedno je jisté – dobré jídlo a pití nesmí chybět. Silvestrovský večer je příležitostí k setkávání, hodování a radování se z přicházejícího nového roku.
Při plánování novoročního menu se často uchylujeme k osvědčeným klasikám, jako jsou obložené chlebíčky a jednohubky. Letos ale zkuste něco nového a připravte si domácí pomazánku, která ohromí všechny vaše hosty. Nejenže chuťově vynikne nad průmyslově vyráběnými verzemi, ale také si budete jisti, že obsahuje kvalitní suroviny bez zbytečných přídavků. Rozhodně se nemusíte bát, že by vám příprava zabrala spoustu času – existují recepty na chutné pomazánky, které zvládnete připravit doslova za pár minut.
Pomazánka je skvělou volbou i proto, že se hodí k různým druhům pečiva – ať už preferujete křupavé bagety, obyčejné rohlíky nebo tradiční veku pro chlebíčky, pomazánka bude vždy tou správnou volbou. Navíc ji můžete servírovat také v miskách například s křehkými tyčinkami z listového těsta.
Pokud tedy letos chcete na silvestrovské tabuli nabídnout svým hostům něco výjimečného, vsaďte na domácí pomazánku. Nejenže si pochutnáte na něčem novém a chutném, ale také se vyhnete stresu ze shánění kupovaných variant na poslední chvíli. S trochou času zvládnete připravit pomazánku, která se stane hitem večera a vaši hosté na ni budou dlouho vzpomínat.

Tuto pomazánku budete mít hotovou raz dva
Sýrovo-česneková pomazánka je perfektní volbou, pokud hledáte rychlý, chutný a lehký recept, který oslní vaše hosty. Její příprava zabere jen pár minut, ale výsledek je naprosto famózní. Tato pomazánka je výtečná na čerstvé pečivo, křupavé bagety nebo i jako dip k již zmíněným tyčinkám. Všechny suroviny jsou běžně dostupné a příprava je natolik jednoduchá, že ji zvládne i naprostý kuchařský začátečník.
Tyto suroviny již pravděpodobně máte doma
Na přípravu této lahodné pomazánky budete potřebovat vaničku polotučného tvarohu, který bude základem celého receptu. Dále si připravte dvě polévkové lžíce majonézy. Česneková pomazánka by se bez česneku neobešla, proto budete potřebovat čtyři stroužky česneku. Pokud nemáte rádi tolik pikantní chutě, můžete česneku ubrat. Poté si nastrouhejte 100 gramů tvrdého sýra, například eidamu, goudy nebo čedaru. Na dochucení nezapomeňte použít sůl a pepř podle chuti, sladkou mletou papriku a nakonec pokrájenou čerstvou pažitku nebo petrželku.
Postup je naprosto jednoduchý a zvládnete ho za pár minut. Do větší mísy dejte tvaroh a majonézu a obě suroviny důkladně promíchejte, dokud nevznikne hladká směs. Poté přidejte prolisovaný česnek a nastrouhaný tvrdý sýr. Směs opět dobře promíchejte, aby se všechny ingredience spojily. Následně přidejte špetku soli, špetku pepře a sladkou papriku. Pokud máte rádi bylinky, vmíchejte do směsi nasekanou pažitku nebo petrželku. Pomazánku ještě jednou promíchejte a ochutnejte. Pokud je potřeba, dochuťte podle svých preferencí.
Pomazánku můžete obohatit o ořechy či zeleninu
Pomazánku můžete servírovat ihned, ale pokud ji necháte alespoň půl hodiny odležet v lednici, chutě se krásně propojí a výsledek bude ještě lepší. Pokud toužíte po nějakém ozvláštnění, můžete do pomazánky přidat hrst pokrájených vlašských ořechů. Ořechy pomazánku nejen obohatí o křupavost, ale také jí dodají jemnou oříškovou chuť, která se skvěle doplňuje se sýrem a česnekem.
Další možností je přidat najemno nakrájenou červenou papriku nebo sušená rajčata. Pro milovníky pikantnějších chutí je možné dochutit špetkou chilli nebo pár kapkami tabaska.

Zdroj: Autor, receptynakazdyden.cz, klasicke-recepty.cz, fresh.iprima,cz