Zapomenutý nápoj z dětství je zpět: Tajná zbraň našich babiček pro čistější játra a lepší trávení v chladných měsících
Ranní šálek kávy. To je pro mnoho lidí ten správný začátek dne. Chvíle předtím než započne každodenní shon a vy si ještě na okamžik sednete k hrnečku horkého a voňavého nápoje, který vás povzbudí na duchu i na těle a pošle vás do světa svěží a pozitivně naladěné. Světová kávová kultura si buduje významné postavení i v našich končinách, i když jsme nikdy nebyli kávovou velmocí. Lidé stále častěji vyhledávají kvalitní pražírny, poctivé kavárny a vůbec se velmi zajímají o to, jak jejich oblíbený nápoj vzniká.
Jak to však vyřešit v situaci, kdy chcete nebo z nějakého důvodu potřebujete omezit přísun kofeinu? Dnešní trh nabízí celou řadu bezkofeinových alternativ na domácí použití. Stejně tak vám dnes v každé dobré kavárně připraví všechny kávové nápoje v bezkofeinové verzi. Věděli jste ale, že existuje jeden nápoj, který už v minulosti sloužil jako kávová náhražka a dnes je vyhledávaný pro své zdraví prospěšné látky?
Stará známá melta
Meltu si vařívaly už naše babičky. V minulém století byla součástí české kuchyně a v mnoha rodinách se vařila ve velkých hrncích, z nichž se přes den nabírala, případně přihřívala podle potřeby. Ačkoliv se pila převážně v rodinách, které zrovna neměly peněz nazbyt a nic lepšího si nemohly dovolit, svými vlastnostmi předčila i mnohem luxusnější nápoje.
Historie obilných nápojů je poměrně dlouhá. Svoji největší slávu zažily v různých válečných obdobích, kdy se pravá káva stala kvůli váznoucímu zahraničnímu dovozu nedostatkovým zbožím. Již na počátku 19. století probíhaly pokusy pražení obilných směsí, které ale nikdy nedosahovaly uspokojivých výsledků. Chuť byla mdlá, nijaká a chuti kávy na míle vzdálená. Lidé jsou jak známo velice vynalézaví a v období nouze to platí obzvlášť – zkusili do obilnin přidat čekankový kořen, který je známý svojí výraznou nahořklou chutí, a nápoj, který vznikl, slavil velký úspěch.

V klidných dobách mezi válkami se ti bohatí vraceli zpět ke kávě, ale nemajetným nezbylo nic jiného, než zůstat u náhražky, protože víc si jednoduše nemohli finančně dovolit. Obliba ve společnosti stoupala a byla i motivací k otevření pardubické továrny na kávové nápoje, a to již na konci 19. století. Kávoviny, jak se dnes společnost jmenuje, fungují dodnes. Čekanku do známé melty si nechávají pěstovat u prověřených pěstitelů, kteří musejí o rostlinu nesnášející chemické postřiky opravdu důkladně pečovat. Kávoviny si zakládají na dostupných lokálních surovinách, a tak vzniká proces, který je výhodný pro celý širší region.
Zdraví prospěšný nápoj
Složení melty je celkem jednoduché. Pražený čekankový kořen, cukrová řepa a směs obilovin z ječmene a žita. Mezi její velké přednosti patří zajímavá a výrazná chuť, která dokáže velmi dobře imitovat kávu. Díky bezkofeinovému složení je možné pít meltu v neomezeném množství a mohou ji popíjet jak dospělí, tak děti.
Pravděpodobně nejzajímavější látkou, kterou melta obsahuje, je inulin, který se přirozeně nachází v čekankovém kořenu. Inulin je fruktant nacházející se v množství rostlin, lidskému tělu pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru, má prokazatelně pozitivní vliv na trávicí soustavu a v neposlední řadě má i přes sladkou chuť nízkou kalorickou hodnotu. Lze ho tudíž využívat jako přírodní a zdravé sladidlo. Inulin má blahodárný vliv na střevní mikroflóru a tím umí příznivě působit na imunitní systém, bez něhož nemáte šanci udržet tělo zdravé a fit.

Pokud jste meltu ještě nezařadili do jídelníčku, určitě byste tuhle možnost měli zvážit. Dlouhodobé pití melty působí blahodárně na lidský organismus, nebudete tělo zatěžovat zbytečným množstvím kofeinu, v zimě vás úžasně prohřeje, v létě zase osvěží. Skvělou volbou je melta i při redukčních dietách díky nízkému množství sacharidů.
zdroje: denik.cz, ireceptar.cz, novinky.cz, idnes.cz