Tohle jídlo je noční můrou pro vaše střeva. Češi ho jedí denně a odborníci bijí na poplach
Mít zdravá střeva je zásadní, ukazuje se totiž, že ovlivňují celkové zdraví organismu a jejich nerovnováha může vést ke vzniku různých nemocí. Jedna potravina jim velmi škodí, ta je přitom pro český jídelníček typická. Nahradíte ji však velmi snadno, žádné velké změny nejsou potřeba.
Střevům se říká druhý mozek. Studie ostatně ukazují, že právě mikroorganismy, které se v nich nacházejí, zodpovídají za velkou část duševní i fyzické pohody. Váha střevního mikrobiomu je pak zhruba shodná s tím, kolik váží náš mozek. Mikrobiálních buněk máme v těle dokonce více než tělních.
Narušená rovnováha mikrobiomu souvisí kromě nejrůznějších autoimunitních onemocnění také s různými druhy rakoviny či Alzheimerovu chorobou i psychickými poruchami. Například serotonin, jenž funguje jako přenašeč nervových vzruchů, vzniká právě ve střevních buňkách. Základem pevného zdraví je tak bezpochyby zdraví střev.
Jak posílit zdraví našich střev
Mikrobiom posílíme stravou, ale nejen tou. Velkou roli hraje také životní styl nebo prostředí, ve kterém se pohybujeme, užívané léky či stres. Co se týče stravy, je nejdůležitější různorodost potravin. Základem zdravých střev je dostatečný příjem vlákniny, kterou najdeme hlavně v zelenině, dále pak přirozených probiotik, která se nacházejí v kysaných výrobcích nebo kvašené zelenině, a konzumovat je můžeme také v potravinách jako sójový tempeh, miso pasta či kvalitní jogurty.
Ve zdravém jídelníčku by neměl chybět dostatek ovoce a zeleniny, bílkovin, celozrnných obilovin, luštěnin, oříšků a semínek. Vhodné jsou dále kefíry nebo třeba kysané zelí, kimchi a klíčky. Vyhýbat bychom se naopak měli kouření, alkoholu, cukru, červenému masu, nezdravým tukům nebo bílé mouce. Právě pečivo je jednou z potravin, kterou ale Češi konzumují opravdu ve velkém. Některé průzkumy dokonce tvrdí, že bílé pečivo mikrobiom přímo „degraduje“.
Chléb vybírejte pozorně
Nakupují jej snad všechny domácnosti, a to zhruba jednou za čtyři dny, tak, aby bylo na talíři neustále čerstvé. Problémem je, že klasický český jídelníček sestává z chlebu k snídani, knedlíků z bílé mouky k obědu, dále ze sladkého pečiva k odpolední kávě a nakonec třeba z těstovin s omáčkou. V takové stravě je nadbytek jednoduchých cukrů, sacharidů a absolutní nedostatek vlákniny, zeleniny a vitaminů.

Češi jsou ostatně třetím nejtlustším národem v Evropě a podle několika výzkumů patří mezi nejnezdravější národy na světě. Bílá mouka je vyráběna ze zrnek, která byla zbavena svrchního obalu, ten je přitom vůbec nejbohatší na zdraví prospěšné živiny.
„Tradiční chléb se po staletí vyráběl z kvasu, to znamená fermentací mouky, díky té se zlepšila stravitelnost,“ říká odborník na výživu Petr Havlíček. „Časem se začal vyrábět jinak. V první řadě vybírejte chléb podle kvality vstupních surovin a v řadě druhé dle toho, zda se jedná o klasický kvasový chléb, nebo o ten, který je vyrobený s pomocí droždí,“ radí s tím, že ten s kváskem je vhodnější.
Bílé pečivo můžete snadno nahradit
Oblíbeného pečiva se tak nemusíme vzdávat úplně, stačí jej vyměnit například za již zmíněné kváskové pečivo nebo třeba za to celozrnné, které dodává tělu nejen minerály, ale také důležité stopové prvky, antioxidanty a esenciální mastné kyseliny.

Kromě toho si můžete zkusit upéct vlastní pečivo, například z pohankové či ze špaldové mouky. Na sladké pokrmy můžete použít mouky kokosové či mandlové a na slazení například med, javorový sirup nebo stévii. Velmi snadno si vyrobíte ovesnou mouku, kdy stačí rozmixovat ovesné vločky na jemný prášek. Oves je přitom bohatý na vitamin B. Další možností je zařadit do jídelníčku lehkou rýžovou mouku, jež se používá hojně v Asii.
zdroje: mikrobiom-cms.cz, novinky.cz, avcr.cz