Tohle snídejte během svátků. Předejdete zažívacím potížím a žaludečním vředům
Sváteční sezóna je tady a spolu s ní přichází i každoroční gastromaraton v podobě cukroví, bramborového salátu, řízků, chlebíčků… a to mluvíme jen o Štědrém dni! Pak se přidá ještě pečená kachna, knedlíky a další neodolatelné pokrmy. A to všechno sice vypadá na talíři lákavě, ale váš žaludek se už teď krčí v koutku a modlí se, abyste ho aspoň ráno nechali trochu vydechnout.
Pokud chcete svátky přežít bez nepříjemného pálení žáhy, žaludečních křečí nebo pocitu, že vám v břiše vyhrává celý orchestr, začněte den chytře, správnou snídaní. Ano, víme, že během svátků snídani často odsouváme na druhou kolej, protože koho by zajímala kaše, když vás čeká řízek? A tak možná do sebe hodíte pár kousků cukroví – a je vystaráno. Jenže právě tahle ranní chvilka rozhodne o tom, jestli si odpoledne budete spokojeně lebedit u pohádky, nebo se spíš svinete v křečích na gauči.

Co tedy snídat o Vánocích
Pokud jde o snídani, měli byste sáhnout po ovesných vločkách. Ty jsou totiž doslova balzámem na podrážděný žaludek. Když je ráno sníte, vytvoří na stěnách žaludku ochrannou vrstvu, která ho ochrání před kyselinami. Pokud vás občas trápí pálení žáhy, víte, jak nepříjemný pocit to je. A právě vločky neutralizují žaludeční kyseliny a pomáhají zklidnit vaše trávení, a to i v případě, když na odpoledne plánujete další porci bramborového salátu.
A když ty vločky zkombinujete s bílým jogurtem nebo kefírem, máte vyhráno hned dvakrát. Jogurty a kefíry totiž obsahují probiotika, která podporují zdravou mikroflóru v žaludku a střevech. Jednoduše řečeno, pomáhají udržet vaše vnitřnosti v rovnováze, což oceníte hlavně tehdy, když je na programu pojídaní cukroví na kila.
Jak to celé může vypadat
Ne, nemusíte se každý den smutně dívat na misku mdlé kaše. Ovesné vločky si totiž můžete připravit na milion chutných způsobů! Na klasickou ovesnou kaši zalijte vločky mlékem, přidejte lžičku medu, špetku skořice a třeba pár kousků čerstvého ovoce. Když míváte ráno fofr, zalijte ještě večer vločky jogurtem nebo kefírem, přidejte nastrouhané jablko, lžíci medu a trochu oříšků. Ráno jen otevřete lednici a můžete snídat. A o tom, jak dobrá může být domácí granola, vám asi ani nemusíte povídat. A pokud jste ji ještě nezkoušeli, stačí vločky smíchat s trochou medu, kokosovým olejem, oříšky a semínky. Zapečte je v troubě, nechte vychladnout a ráno si křupavou granolu nasypte na jogurt.

Co se stane, když snídani vynecháte
Jestliže nepatříte k pravidelným snídačům, vězte, že vynechat snídani je ta nejhorší věc, kterou můžete během svátků svému žaludku udělat. Když hned po probuzení vypijete kávu nalačno, žaludek začne produkovat kyseliny, které nemají co trávit, a může vás nepříjemně pálit žáha nebo můžete pociťovat bolest v žaludku. A pokud se rozhodnete začít rovnou řízkem, vaše trávení dostane takovou ránu, že se vám bude mstít celý den.
Ovesné vločky jako prevence před žaludečními problémy
Ovesné vločky jsou skvělou potravinou i pro ty, kteří se potýkají se žaludečními vředy. Když se je naučíte pravidelně jíst, zklidníte podrážděnou sliznici a podpoříte její regeneraci. Díky vysokému obsahu vlákniny podpoříte zdravé trávení, takže nejenže si ulevíte od žaludečních obtíží, ale také přispějete ke svému celkovému zdraví. A nejlepší na tom všem je, že ovesné vločky jsou jednoduché, levné a dostupné. Úplně si s nimi vystačíte a nebudete muset pořizovat žádné drahé superpotraviny nebo shánět speciální ingredience. Stačí si koupit pytlík vloček a trochu experimentovat.
Zdroje: healthline.com, idnes.cz, novinky.cz