Co se stane s čajem, když ho zalijete vroucí vodou? Tuhle chybu přestaňte okamžitě dělat
Většina z nás si spojuje čaj s pohodou, odpočinkem a často i chvílí pro sebe. Jenže ne vždy ho připravujeme tak úplně správně. A právě drobný detail, jako je teplota vody, rozhoduje o tom, jestli si čaj skutečně vychutnáte se všemi jeho benefity. Protože vůbec neplatí, že sáček nebo čajové lístky stačí zalít téměř vroucí vodou a počkat, až trochu vychladne.
Možná si teď říkáte, co se na tak jednoduchém úkonu, jako je zalití čajového sáčku horkou vodou, dá pokazit. Jenže každá čajová směs má své specifické potřeby, a jednou z nejhlavnějších je právě teplota vody. Nejenže ovlivňuje jeho chuť, ale i zdravotní účinky. Takže pokud rádi popíjíte černý, zelený, bylinkový nebo ovocný čaj, přečtěte si, jak jej připravit opravdu správně.

Černý čaj
Nedostatečná teplota vody je u přípravy některých druhů čaje velká chyba. Například černý čaj, který je známý svou výraznou a plnou chutí, potřebuje vodu téměř vroucí – ideálně mezi 95 a 100 °C. Pokud použijete vodu s nižší teplotou, čajové lístky neuvolní všechny své esenciální látky a výsledek nebude tak výrazný, jako by měl být. Navíc, když ho přelijete chladnější vodou, ošidíte se o antioxidanty, které černý čaj obsahuje.
Důležitá je také délka louhování, do tří minut se uvolňuje kofein, který nás povzbudí, ale při pětiminutovém louhování se zase uvolní třísloviny, které sice povzbudivý účinek kofeinu utlumí, ale pomůže vám s trávením, zklidněním žaludku a prospěje cévám. Podle vědců černý čaj obsahuje fluor, čímž prospívá zubům. A protože třísloviny blokují vstřebávání železa z jídla, pijte dostatek minerálních vod.
Zelený čaj
Na druhou stranu, u zeleného čaje je příliš vysoká teplota přímo pohromou. Pokud ho zalijete vroucí vodou, místo svěží a jemné chuti dostanete trpký, hořký nápoj, který vás svou chutí příliš neohromí. Ideální teplota k přípravě zeleného čaje se pohybuje v rozmezí 70 až 80 °C. Když ho tedy zalijete adekvátně horkou vodou, umožníte lístkům uvolnit všechny zdraví prospěšné látky, včetně katechinů, které jsou známé svými antioxidačními účinky.
To samé platí i pro zelené čaje Matcha. Kdybyste čaj přelili vroucí vodou, nejenže by byla jeho chuť trpká, ale spálili byste většinu prospěšných látek. A proč pít pravidelně zelený čaj? Podle vědců zrychluje metabolismus, chrání proti rakovině, posiluje kosti a tlumí škodlivé účinky cigaretového kouře a slunečního záření.

Bylinné a ovocné čaje
Co se týká bylinných a ovocných čajů, ty spadají do tak trochu zvláštní kategorie. Abyste z bylinek a kousků ovoce uvolnili všechny chutě i aktivní složky, bylinné a ovocné směsi zalévejte teplotou blízkou bodu varu, tedy mezi 90 a 100 °C. Když je zalejete chladnější vodou, získáte spíše chuťově nevýrazný a mdlý nápoj. Mnoho z nás používá bylinkové čaje jako přírodní léčivo, ať už na trávení, na spaní, tlumení kašle, bolestivou menstruaci nebo třeba na podporu funkce ledvin či jiných orgánů, příliš nízká teplota by mohla snížit účinnost.
Co se stane, když čaj zalijete špatnou teplotou vody
U černého čaje riskujete, že ztratíte jeho bohatou chuť a zdraví prospěšné látky, zatímco zelený čaj bude trpký a nahořklý. Bylinné směsi zase nebudou mít očekávané účinky ani plnou chuť. Správná teplota je tedy přímo zásadní, aby se z čaje dostatečně uvolnily všechny esence. Jak ale dosáhnout ideální teploty? Pokud nemáte rychlovarnou konvici s regulací teploty, můžete si pomoci jednoduchým trikem. Po převaření vody ji nechte chvíli odstát, pro přípravu zeleného čaje postačí pár minut, zatímco bylinný čaj můžete zalévat téměř hned. U černého čaje se snažte co nejvíce přiblížit bodu varu. Pokud si chcete být jistí, pořiďte si kuchyňský teploměr.
A proč je správná příprava čaje tak důležitá? Teplota nejenže ovlivňuje chuť, ale má vliv i na zdravotní účinky. Čajové lístky jsou totiž velmi bohaté na antioxidanty, vitamíny a minerály, které pozitivně ovlivňují náš imunitní systém, trávení nebo třeba celkovou kondici. Když ho ale připravíte špatně, všechny jeho zdravotní benefity se mohou výrazně snížit.
Zdroje: idnes.cz, homeware.cz, rozhlas.cz