Tahle specialita je majstrštyk našich babiček. Turisté ji milují a neváhají za ni utratit majlant. Víte, o co jde?
Česká kuchyně je plná pokladů, ale jen málo jídel se může pyšnit takovou univerzální oblíbeností jako právě toto. Ať už je znáte s ovocnou náplní, polité máslem a zasypané cukrem, nebo třeba s mákem či tvarohem, jedno je jisté: Jde o českou specialitu, která obstála zkoušku času a láká nejen místní, ale i turisty z celého světa.
Na první pohled by se mohlo zdát, že jde o jednoduché jídlo – kynuté těsto, ovoce a trochu dochucení. Ale jakmile se do přípravy pustíte sami, zjistíte, že jde o skutečné umění. Naše babičky tohle umění ovládaly dokonale a jejich recepty se předávají z generace na generaci. Není divu, že si na tuto pochoutku turisté při návštěvě České republiky potrpí a jsou ochotni za ni zaplatit částky, které by nás mohly zaskočit. Zvlášť na horách, kde ji horské boudy servírují často jako sladkou tečku po celodenní túře.
Kynuté knedlíky: Pocta české tradici
Kynuté knedlíky jsou tradičním pokrmem, který se dříve připravoval hlavně z dostupných a levných surovin. Těsto z mouky, mléka, droždí a vajec je nadýchané a jemné, přičemž tajemství spočívá v jeho dokonalém vykynutí. Každá rodina má svůj vlastní recept, ať už jde o těsto s větším podílem másla, nebo variantu s trochou citronové kůry pro lepší aroma.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Nejčastější náplní je sezónní ovoce – meruňky, švestky, borůvky nebo jahody. Na podzim se v některých regionech častěji připravují knedlíky s povidly, které jsou bohaté na chuť a ideální pro chladnější měsíce. Hotové knedlíky se pak přelijí máslem a posypou cukrem, mákem, tvarohem či strouhaným perníkem. Výsledkem je jídlo, které doslova milují děti i dospělí.
Turistická atrakce v horách
Turisté si kynuté knedlíky zamilovali hlavně díky jejich autenticitě a nezaměnitelné chuti. Horská střediska nabízejí tuto specialitu jako součást tradičního menu. Po náročné túře nebo sjezdovce není nic lepšího než si dát talíř teplých knedlíků, který vás zasytí a navodí pocit domova.
Ceny na horách ale odpovídají turistickému ruchu – za porci knedlíků můžete snadno zaplatit i 200 korun. A přestože se to může zdát přehnané, turisté na tuto pochoutku nedají dopustit. „Když jsem ochutnal české borůvkové knedlíky, bylo to jako ochutnat část místní historie,“ říká například německý turista, který pravidelně navštěvuje Špindlerův Mlýn.
Kulinářská inspirace z Alp
Pokud se vydáte do rakouských nebo německých Alp, narazíte na podobnou specialitu – Germknödel, tedy extra velký kynutý knedlík s povidlovou náplní, přelitý vanilkovým krémem a posypaný mákem. Tato alpská varianta je s českými knedlíky v mnohém podobná, ale díky krémové omáčce získává jiný chuťový rozměr. Někteří čeští kuchaři se tímto receptem inspirovali a začali jej nabízet jako zajímavou alternativu pro hosty, kteří rádi experimentují – na jídelních lístcích tuzemských restaurací vídáme tzv. alpský knedlík čím dál častěji.

Proč jsou knedlíky tak oblíbené?
Odpověď je jednoduchá – spojují jednoduchost a lahodnou chuť. Navíc v sobě nesou kus tradice a vzpomínek na dětství. Když se totiž do kynutých knedlíků zakousnete, vrátíte se do doby, kdy vám je připravovala babička a vy jste čekali, až je konečně vytáhne z hrnce. Stejnou nostalgii pociťují jak místní, tak zahraniční návštěvníci.
Kynuté knedlíky jsou jednoznačně symbolem české kuchyně, který bychom měli hrdě propagovat. A pokud je ještě neovládáte, možná je čas oprášit rodinný recept a pozvat přátele na večeři, která v sobě nese kousek naší historie. Turisté na to přišli už dávno – teď je řada na nás, abychom si znovu uvědomili, jak výjimečné jídlo máme přímo před nosem.
zdroje: fresh.iprima.cz, Instagram.com, ceskatelevize.cz