Chytrý trik, jak ušetřit na energiích v kuchyni: Vaše peněženka vám poděkuje
Nezáleží na tom, jestli vaříte rádi, nebo je pro vás vaření nutné zlo, jedno je jisté: Nezabere jen hodně času, ale pociťuje to i vaše peněženka. Plyn, elektřina a voda nejsou v dnešní době zrovna nejlevnější záležitosti, a pokud každý den poctivě vyvařujete, účet za energie může pěkně narůst. Proto pro vás máme zajímavý tip jak ušetřit, aniž byste museli vařit svá oblíbená jídla.
Řešení se skrývá v jednom z nejchytřejších kuchyňských pomocníků, na který už možná mnozí z nás tak trochu zapomněli. První prototyp tlakového hrnce, pojmenovaný podle svého vynálezce, francouzského matematika a fyzika Denise Papina, byl představen už v 17. století, když se vynálezce pokusil urychlit vaření za pomoci tlaku a vyšší teploty v uzavřené nádobě, původně určené k chemickým účelům.
Od té doby papiňák procházel neustálým vývojem. Největší boom zažil ve 20. století, kdy ho vlastnila téměř každá domácnost. Jenže postupem času jeho popularita klesala. Možná proto, že s nástupem moderní techniky lidé hledali chytřejší přístroje, anebo kvůli historkám o vybuchujících hrncích. A přitom je to škoda! Používání tlakových hrnců je dnes bezpečné díky důmyslným bezpečnostním ventilům a pojistkám.

Jak papiňák funguje
Princip je vlastně geniálně jednoduchý: Když se jídlo v uzavřeném papiňáku začne vařit, tlak uvnitř stoupne a spolu s ním i bod varu vody. Díky tomu je jídlo uvařené mnohem rychleji, a tím i spotřebuje méně energie, tedy logicky i méně peněz. Pokud vás jeho použití děsí, nemusíte se vůbec bát. Naplníte ho surovinami a tekutinou pod vyznačenou rysku, zavřete, pořádně utěsníte a postavíte na sporák. Jakmile začne hrnec syčet a pouští páru, snížíte teplotu a necháte ho vařit dál. Když dovaříte, počkáte, až tlak sám klesne, nebo použijete ventil, který přebytečnou páru rychle vypustí. Výsledkem vám bude lahodné jídlo, které je hotové za zlomek běžného času.
Proč byste si měli pořídit papiňák i vy
Důvodů, proč oprášit tenhle starý dobrý poklad, je hned několik. Nejenže ušetříte čas a energii, ale díky kratší době vaření si suroviny zachovají více živin, vitamínů a chuti. Vývary, dušené maso, omáčky nebo zelenina, to vše zvládne tlakový hrnec levou zadní a rychleji, než byste čekali. A co víc, když vaříte v jedné nádobě, ušetříte si i práci s mytím nádobí. Nejvíc však oceníte papiňák při přípravě jídel, která by normálně trvala věčnost. Hovězí guláš bude hotový za méně než polovinu času. A novoroční čočka? Místo půl hodiny jí bude stačit jen pár minut. A přitom chuť zůstane dokonalá.
Jak dlouho vařit v papiňáku
Pokud byste chtěli vědět, kolik času a energie ušetříte vařením v tlakovém hrnci, prohlédněte si přehled dob vaření níže. Detailnější přehled najdete v návodu přiloženém k vašemu hrnci. Obecně platí, že doba vaření se odpočítává od chvíle, kdy začne hrnec vypouštět páru.
Hovězí maso potřebuje 30 až 40 minut, polévkové maso 35 až 40 minut, a ovarové koleno se vaří 25 až 30 minut. Kuře je hotové za 15 minut, slepice za 15 až 20 minut a králík za 15 minut. Krájené a solené brambory se vaří 7 až 9 minut, brambory ve slupce 10 až 15 minut. Celer krájený potřebuje 3 až 5 minut, brokolice 5 až 6 minut a mrkev 6 až 8 minut. Květák dělený se vaří 8 až 9 minut, červené zelí 8 až 10 minut a kysané zelí 10 až 12 minut. Masový vývar stačí vařit 25 až 30 minut, namočený hrách 10 až 12 minut a namočené fazole 25 až 30 minut. Pro podrobnosti se podívejte na návod k vašemu hrnci.
Do papiňáku napusťte vodu a vložte do něj maso a zeleninu. Vše společně zavařte a počkejte, než se začne tvořit pěna. Pěnu odeberte, přidejte koření (bobkový list, nové koření a kuličky celého pepře), hrnec zavřete a vařte přibližně hodinu.

Jak ušetřit i bez papiňáku
Samozřejmě ne každý má doma tlakový hrnec nebo si ho bude chtít pořídit. Možná na něj nemáte místo, možná vám nikdy nepřirostl k srdci, nebo ho prostě nepotřebujete. I tak ale můžete při vaření ušetřit. Stačí, když během vaření budete používat pokličku. Zní to jako samozřejmost, že? Ale přiznejme si, kolikrát jsme nechali vodu na těstoviny bublat bez poklice, protože jsme ji prostě neměli po ruce. Vařením bez pokličky ztrácíme až 30 % energie, která uniká s párou.
Ať už vsadíte na tlakový hrnec, nebo jen začnete při vaření používat pokličku, každá úspora se počítá. V kuchyni trávíme hodně času a čím efektivněji budeme hospodařit s energií, tím víc to pocítíme na účtu za elektřinu nebo plyn.
Zdroje: bbcgoodfood.com, eartheasy.com